Alfa-college
GRONINGEN, Mbo-certificaat

Helpende plus

Heb je een niveau 2-diploma op het gebied van zorg en welzijn, heb je een leerwerkplek in de zorg voor minimaal 8 uur in de week, wil je meer uitdaging én breder inzetbaar zijn? Met dit mbo-certificaat kun jij je werk als helpende uitbreiden en krijg je meer verantwoordelijkheden. Je leert over medicatie, ziektebeelden, wet- en regelgeving, palliatieve zorg en stervensbegeleiding. Daarnaast  leer je meer specifieke verzorgende handelingen.
 

Groep
 • Wat leer je
  Met de cursus Helpende Plus ga je aan de slag met verpleegtechnische handelingen als medicijnen geven, wondzorg en katheterzorg. Op de cursusdagen verdiep je je onder begeleiding van een docent in de theorie, zoals oncologische zorg en palliatieve zorg. Je oefent de verpleegtechnische handelingen in een praktijklokaal. Deze handelingen worden uiteindelijk op je leerwerkplek geĂ«xamineerd waarbij een praktijkopleider/ werkbegeleider eindverantwoordelijke is. Op deze manier vergroot je je inzetbaarheid in de zorg. 

  - Wet BIG, protocollen 
  - Medicatie 
  - Vitale functie
  - Steunkousen
  - Ziektebeelden 
  - Wondverzorging
  - Mictie, urinewegstelsel, katheter verzorgen en doorkoppelen
  - Oncologie, chemo en bestraling
  - Palliatieve zorg en rouwzorg
  - Theorietoets en oefenexamen

  Er wordt gewerkt met het boek Factor E, Eduactief.
 • Studielast
  De cursus heeft een duur van zes maanden. De leerwerkplek, voor minimaal 8 uur per week, dient een door SBB erkend leerbedrijf te zijn. Naast de praktijk, bestaat de cursus uit 12 fysieke bijeenkomsten van 2,5 uur en per bijeenkomst volgt 4 uur thuisstudie. De bijeenkomsten met een maximale groepsgrootte van 8 personen vinden om de week plaats op de woensdagmiddag of avond.
   
 • Toelating
  De cursus kun je volgen als je in het bezit bent van een niveau 2-diploma op het gebied van zorg en welzijn. Ook is een leerwerkplek in de zorg, voor minimaal 8 uur in de week, een toelatingseis.
 • Certificaat
  Na het succesvol afronden van de opleiding ben je landelijk gekwalificeerd voor de Helpende Plus en ontvang je een certificaat. 
   
 • Kosten
  De kosten voor dit keuzedeel bedragen € 1015,-. Deze kosten zijn inclusief examens en het te ontvangen certificaat. De aanschaf van het lesboek bedraagt eenmalig € 74,-.
 • Startdata

  Woensdag 18 november 2020

 • Contactpersoon

  Heb je vragen over dit keuzedeel? Neem dan contact op met Opleidingsmanager HZW José Godlieb.