Alfa-college
GRONINGEN, Cursus

Verzorgende naar Verzorgende IG

Bent u verzorgende en wilt u het diploma VZ-IG halen? Of wilt u uw verpleegtechnische (IG)-handelingen oefenen en opfrissen? Volg onze cursus!

LET OP: Het betreft hier een cursus. Klik hier om naar de 3-jarige opleiding Maatschappelijke zorg en Verzorgende-IG te gaan (BBL, BOL, niveau 3).
 • Voor wie?
  De cursus is voor gediplomeerde Verzorgenden die zich willen bekwamen in de IG-handelingen. Dit kan op 2 manieren:
  - het diploma VG IG halen (in 1 jaar)
  - cursus Verpleegtechnische vaardigheden* volgen (20 dagdelen van 3 klokuren)

  *Alleen bevoegde en bekwame verzorgenden en verpleegkundigen mogen risicovolle en voorbehouden handelingen uitvoeren. De wet BIG bepaalt dat deze handelingen regelmatig moeten worden uitgevoerd om ze te mogen blijven verrichten. Bevoegde en bekwame verzorgenden kunnen de cursus Verpleegtechnische vaardigheden als herhalingscursus volgen.
 • In 1 jaar het diploma VG IG
  - Bent u in het bezit van het diploma Verzorgende (VZ)? Bij ons kunt u binnen 12 maanden het diploma VZ IG behalen.
  - Bent u altijd in de zorg werkzaam geweest op het niveau van een verzorgende? Neem contact met ons op om uw mogelijkheden te bespreken.

  Verplichte vakken en examen

  De vakken Nederlands en rekenen zijn verplicht, en om in aanmerking te komen voor het diploma VZ IG moet u ook de vakken Nederlands en rekenen behalen.
  De opleiding voor de IG-handelingen wordt daarnaast nog afgesloten met een proeve.

  BOL/BBL

  U wordt regulier ingeschreven bij een bol- of bbl-opleiding. Als u kiest voor een bbl-opleiding, moet u een Praktijkovereenkomst (POK) kunnen afsluiten voor 18 klokuren per week.

  Start

  Dit traject kan starten bij een groepsgrootte van 25 deelnemers.

  Locatie

  U volgt de opleiding op één van onze locatie in Groningen.

 • Cursus Verpleegtechnische vaardigheden

  Na het behalen van de cursus kunt u de aangeleerde verpleegtechnische vaardigheden op een verantwoorde manier uitvoeren in de praktijk. 

  Inhoud

  wet BIG - hygiëne - de zorg voor medicijnen: algemeen - injecteren: subcutaan en intramusculair - de zorg voor opname van vocht en voeding - voedingssonde inbrengen, verzorgen en verwijderen - sondevoeding toedienen, gebruik voedingspomp - de zorg voor de uitscheiding - katheter verzorgen; katheteriseren van de blaas bij vrouwen - blaasspoeling verzorgen - stoma verzorgen - de zorg voor de ademhaling - zuurstof toedienen - verzorgen van tracheastoma en tracheacanule - pijn en pijnbestrijding - wondverzorging en -behandeling - handelen in acute situaties - bloeddruk meten - eventueel onderwerp op verzoek

  Cursusduur, groepsgrootte en locatie

  De cursus:
  - duurt 20 dagdelen van 3 klokuren
  - wordt aangeboden bij minimaal 12 en maximaal 14 personen
  - wordt aangeboden op één van onze locaties in Groningen

  Schoolverklaring

  De deelnemer legt aan het eind van de cursus een theorie en vaardigheidstoets af. Bij voldoende beoordeling ontvangt de deelnemer een schoolverklaring.

 • Cursus op maat
  Er zijn mogelijkheden om specifieke verpleegtechnische vaardigheden op korte termijn aan te leren aan een beperkt aantal medewerkers.
  Ook kunnen we speciale trajecten rond verpleegtechnische vaardigheden op maat uitvoeren in uw instelling.
 • Informatie en aanmelden
  Voor meer informatie, aanmelden en/of een offerte voor een cursus op maat, kunt u contact opnemen met:
  Tim de Haan (e-mail), adviseur Opleidingen en trainingen
  t: 088 334 12 72