Alfa-college
Groningen

25e editie WK Snert- en Stamppotkoken

Op vrijdag 15 februari aanstaande wordt de 25e editie van het BAUHAUS WK Snert- en Stamppotkoken gehouden op het Alfa-college, locatie Kluiverboom in Groningen. De organisatie is in handen van Stichting Oud Hollandse Gerechten. 

De deelnemers strijden om de zilveren snertslaif en de zilveren opscheplepel. Een deskundige jury beoordeelt de snert en stamppot op de onderdelen smaak, geur, kleur, ingrediënten, hygiëne, tijd, bereiding, presentatie en originaliteit.

Immaterieel Erfgoed en koken op houtvuur
Tijdens de jubileumeditie wordt het evenement bijgeschreven in het register van Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. Na jaren van voorbereiding onder leiding van projectleider Carin van de Wal zal de officiële bevestiging worden ondertekend. Zowel voor de organisatie, als voor het Alfa-college is dit een gezamenlijke waardering voor de Oudhollandse traditie van Snert- en stamppotkoken. 

Verrassingen op het programma
“Wij zien uit naar de Jubileumeditie, waarbij nog meer verrassingen op het programma staan”, aldus Henk van der Velde, voorzitter van Stichting Oud Hollandse Gerechten. Zo wordt het eerste exemplaar van het jubileum SNERT boek uitgereikt aan Jeroen van der Ster, regiodirecteur van het Alfa-college en wordt er ook een nieuwe categorie toegevoegd: ‘Buitenkoken’. Koks kunnen zich op het plein van het Alfa-college buiten uitleven in koken op houtvuur. 

Samenwerking Alfa-college
Studenten van het Alfa-college zijn bij het evenement betrokken. Zo wordt de 25e editie mede-georganiseerd door eerste- en tweedejaarsstudenten van de opleiding Facilitair Leidinggevende. De koks in opleiding assisteren in de keuken op de dag zelf en studenten van de opleiding Mediavormgever zorgen voor een live-verbinding met keuken vanuit het Grandcafé. Ook studenten Uniformberoepen zijn bij het WK Snert- en Stamppotkoken te vinden. Zij helpen bij parkeren en zorgen voor een ordelijk verloop van het evenement. 

Ook is er een Peulvruchtenpeurtocht door de school waar zo’n 24 basisschoolleerlingen van OBS De Triangel uit Grijpskerk aan deelnemen. Ze worden begeleid door studenten van de opleiding Onderwijsassistent. 


  • 15-02-2019
  • 10:00 - 18:00
  • Groningen Kluiverboom