Alfa-college

Begeleiding bij het studeren

Begeleiding bij het studeren

 

Voordat je aan je opleiding begint

Nadat je je hebt aangemeld, nodigen we je uit voor een kennismaking. We bekijken samen of de opleiding die je hebt gekozen goed bij je past en wat jou kan helpen om de opleiding succesvol af te ronden. Heb je een handicap of beperking, dyslexie, psychische problemen of bijvoorbeeld thuis veel zorgtaken? Weet dan dat we hier rekening mee kunnen houden. Er zijn veel aanpassingen mogelijk waar jij van kunt profiteren. Het is belangrijk dat je ons dit zo vroeg mogelijk laat weten. Het liefst bij de aanmelding. Samen bespreken we bij de kennismaking hoe je geholpen kunt worden. We maken samen een plan om ervoor te zorgen dat je goed van start gaat. Als je wilt, kunnen voor jou belangrijke personen, zoals je ouders of een begeleider van je vorige school, hierin meedenken.

Begeleiding tijdens je opleiding

Als je bij het Alfa-college start met een opleiding, krijg je in de eerste plaats begeleiding van een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Met je slb’er bespreek je regelmatig hoe het met je gaat. De slb’er begeleidt jou bij je studievoortgang, professionele ontwikkeling en (studie)loopbaanontwikkeling. Loop je ergens tegenaan tijdens je opleiding of zijn er problemen waardoor het lastig is om door te gaan met je opleiding? Dan kan je dit bespreken met je slb’er.

Extra begeleiding en passend onderwijs

Soms heb je meer begeleiding, specialistische hulp of aanpassingen nodig. Misschien twijfel je over je studiekeuze of heb je persoonlijke of studie- of leerproblemen. Je kunt dan aankloppen bij het loopbaancentrum. Hier zit altijd iemand voor je klaar die met je mee kan denken. De medewerkers geven loopbaanadviezen en bieden je ondersteuning en begeleiding. Ook kunnen ze je helpen bij zoeken naar ondersteuning door anderen, buiten het Alfa-college. Bijvoorbeeld maatschappelijk werk. Je privacy is gewaarborgd. Je kunt gewoon langsgaan bij het loopbaancentrum of na overleg met je slb’er of ouders of verzorgers er een afspraak maken. Kijk ook eens op Mbotoegankelijk.nl.

Waar kan het loopbaancentrum je zoal bij helpen?

 Begeleiding bij het studeren

 • Oriënteren en kiezen

  Je komt tot de ontdekking dat je de ‘verkeerde’ mbo-opleiding volgt. Je twijfelt of je voor een andere opleiding moet kiezen, maar je weet niet of je daar wel de juiste vaardigheden voor in huis hebt. Of misschien is een opleiding nu niet iets voor jou en denk je na over werken. De medewerkers van het loopbaancentrum geven je advies bij een keuze maken via:

  • een beroepskeuzetest
  • informatie krijgen over een vervolgopleiding
  • nader kennismaken met een opleiding voor bijvoorbeeld een dagje mee te lopen
  • een doorstroomadvies, zoals een advies over een vervolg mbo- of hbo-opleiding
  • informatie over de arbeidsmarkt (als je liever gaat werken)
  • een oriënterende praktijktest

  Oriënterende bedrijfstest

  Via deze test maak je kennis met vaardigheden die nodig zijn voor werken en leren in verschillende beroepen. Je voert opdrachten uit die je ook in beroepssituaties tegenkomt. Op basis van de uitkomst van deze test kan een loopbaanadviseur bepalen welke opleiding voor jou het meest geschikt is.

 • Switchen of stoppen met je opleiding
  Wil je tussentijds van opleiding veranderen of stoppen met je opleiding? Ga langs bij het loopbaancentrum. Wil je switchen of stoppen, dan krijg je altijd een gesprek met een medewerker van het loopbaancentrum.
 • Hulp bij studeren
  Er zijn situaties waarbij het studeren niet zo wil vlotten en je een studieachterstand oploopt, doordat je je moeilijk kunt concentreren, onvoldoende zelfstandig kunt leren of onvoldoende kennis hebt om de opleiding te volgen. Je kunt ook last hebben van black-outs tijdens toetsen of examens. Het loopbaancentrum biedt je een aantal mogelijkheden aan die je helpen deze problemen te overwinnen.
 • Onderzoek en advies
  Je hebt moeilijkheden met leren, maar je weet niet goed waar dat aan ligt. Je wilt je graag voor je opleiding inzetten, maar op één of andere manier lukt dat niet en raak je achterop. Als je moeilijkheden hebt met leren, dan kun je bij het loopbaancentrum terecht. De medewerkers gaan dan samen met jou bekijken waar deze moeilijkheden vandaan komen en hoe jij hiermee kunt omgaan. Een orthopedagoog gaat na of verder onderzoek nodig is. De orthopedagoog bespreekt hoe je zelf aan de slag kunt gaan en/of welke maatregelen de school moet nemen. Voor een uitgebreid onderzoek verwijzen we je door naar externe instanties, bijvoorbeeld GGZ.
 • Begeleiding bij persoonlijke problemen
  Soms lukt het niet met de opleiding. Je maakt voortdurend ruzie met iedereen en je bent gespannen en onrustig. Op andere momenten voel je je weer somber en alleen. Het kan ook zijn dat je problemen met wonen, financiën of relaties. Of je hebt misschien last van vervelende of nare dingen die je de laatste tijd (of vroeger) zijn overkomen. Al dit soort zaken kunnen ervoor zorgen dat je je niet goed op je opleiding kunt concentreren. Het loopbaancentrum biedt hulp als je persoonlijke problemen of vragen hebt. Je kunt een aantal gesprekken krijgen met een medewerker van het loopbaancentrum of een medewerker van School als Wijk (maatschappelijk werk op school). Alles wat je met hen bespreekt, is natuurlijk vertrouwelijk. Als het nodig is verwijzen zij je door naar externe hulpverlening.
 • Faciliteitenpas
  Als je aanpassingen nodig hebt bij examens en toetsen, bijvoorbeeld omdat je dyslectisch bent, kun je bij het loopbaancentrum een Faciliteitenpas aanvragen. De medewerkers proberen oplossingen te vinden bij die speciale wensen en behoeften die een handicap of chronische ziekte met zich mee kan brengen. Dit vergroot de kans op succes bij je studie. Samen met de docenten van de opleiding zoeken we naar oplossingen. Voorbeelden: examens aanpassen, begeleiding bij leren, hulp bij een stageplaats of werkplek vinden of speciale voorzieningen, zoals beeldtelefoon of meubilair. De oplossingen die we met je afspreken, leggen we vast op de Faciliteitenpas. Met deze pas kun je gebruik maken van de afgesproken voorzieningen.
 • Contact met het loopbaancentrum

  Meer informatie over waar en hoe je de loopbaanadviseurs kunt bereiken, vind je in de studiewijzer van je opleiding. Of neem contact op met de locatie waar je je opleiding wilt gaan volgen: Groningen (kies Kardingerweg voor opleidingen Sport en bewegen in Assen), Hardenberg of Hoogeveen.

 • Expeditie Alfa (Groningen)
  Loop je vast met je studie? Expeditie Alfa in Groningen geeft je richting! In het 10-weken durende oriëntatieprogramma, met veel persoonlijke aandacht ga je aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling, oriëntatie op verschillende beroepen en opleidingen. Na deze expeditie weet je vast en zeker welke richting je op wilt en kan gaan. Lees meer

Aan het eind van je opleiding

Aan het eind van je opleiding bieden we je begeleiding bij je vervolgstap. Als je de opleiding (met diploma) verlaat, vraagt je slb’er of een medewerker van het loopbaancentrum altijd wat je hierna gaat doen. Ga je bijvoorbeeld doorleren, werken, iets anders doen of weet je het nog niet? In de laatste twee gevallen kun je hulp krijgen van het loopbaancentrum.
Ook na je opleiding bij het Alfa-college kan onze begeleiding doorlopen. Bijvoorbeeld als je extra begeleiding hebt gekregen. Dan kunnen we, met jouw toestemming, je nieuwe opleiding of werkgever hierover informeren. Dit kan bijdragen aan een goede start van je nieuwe opleiding of werk.
Ben je jonger dan 23 jaar en heb je nog geen startkwalificatie hebt (diploma op niveau 2), dan heb je altijd een toekomstgesprek bij het loopbaancentrum. Eventueel is dit met een medewerker van het regionaal meld- en coördinatiepunt voortijdig schoolverlaten (RMC). Samen bekijken jullie wat voor jou een passende vervolgstap kan zijn: een andere opleiding, een traject, werk of zorg.

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed