Alfa-college

Cursussen

Je kunt bij ons terecht om een gerichte mbo-opleiding te volgen. Maar ook voor cursussen ben je bij ons aan het juiste adres. Wil jij jouw kennis bijspijkeren? Beter worden in je vak? Of ben je gewoon toe aan een hele andere uitdaging? Bij ons vind je een opleiding of cursus die precies bij jou past. Omdat we deze samen passend maken voor jou.

Medewerkers bij- of omscholen? Ook voor bedrijven zijn onze cursussen interessant. Wil je hier graag meer over weten? We vertellen je er hier meer over.

Bewijsstukken

Na het afronden van een cursus krijg je altijd een bewijsstuk. Welke? Dat verschilt per cursus. Een getuigschrift, ook wel een bewijs van deelname genoemd, een branchecertificaat wordt afgegeven vanuit een extern bedrijf, of een mbo-certificaat. Maar wat is nou precies een mbo-certificaat?

 • Wat is een mbo-certificaat?

  Al een flink aantal jaren bestaan alle mbo-opleidingen uit drie verschillende onderdelen. 1. Basisonderdeel 2. Profieldeel 3. Keuzedeel

  Een mbo-certificaat ontvang je bij het succesvol afronden van één mbo-gecertificeerd keuzedeel. Dit deel bestaat uit de specialisatie die jij tijdens je opleiding hebt gekozen. Het kan dus een onderdeel binnen je opleiding zijn. Maar het is ook mogelijk om een mbo-certificaat los te volgen. Net wat jij wilt.

  Kies je ervoor om een mbo-certificaat te behalen door het keuzedeel te volgen? Dan verleent het Ministerie van Onderwijs jou een mbo-certificaat.

  Wist je dat? Een mbo-certificaat heeft dezelfde waarde als een mbo-diploma. Alleen is het certificaat gericht op één onderdeel van jouw opleiding. Eén keuzedeel.

 • Wat is het verschil met andere bewijsstukken?
  Ga jij voor een mbo-certificaat? Handig om te weten dat de eisen hierbij hoger zijn dan bij een certificaat die je bij een ‘gewone’ cursus behaalt. Waarom? Het ROC moet bij het Ministerie van Onderwijs onderbouwen waarom jij de vaardigheden beheerst. Het ROC legt dus verantwoording voor je af dat jij die vaardigheden beheerst. Hetzelfde geldt voor mbo-opleidingen.
 • Wat kan ik ermee?

  Nu denk je misschien: mooi zo’n mbo-certificaat, maar wat kan ik er allemaal mee? Best een hoop kunnen we je vertellen. Wil jij beter worden in je vak en dus je positie op de arbeidsmarkt versterken? Of jezelf verder ontwikkelen? Omdat je bijvoorbeeld van beroep wilt veranderen. Dan is een mbo-certificaat een sterk bewijs om al je ‘kennen en kunnen’ te laten zien aan je (toekomstige) werkgever.

 • Wettelijk erkend

  Heb jij je keuzedeel behaald? Proficiat! Je ontvang een wettelijk erkend mbo-certificaat. Een mooie basis om door te leren. Met een mbo-certificaat kun je bij een (toekomstige) werkgever aankloppen om aan te tonen dat je bepaalde kennis en vaardigheden in je bezit hebt. En wist je dat jouw certificaat ook wordt geregistreerd in het diplomaregister van DUO? Je hebt een volwaardig, geldig bewijsstuk. Voor altijd. Mooi meegenomen.

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed