Alfa-college
GRONINGEN, BBL, niveau 2, opleidingsduur 2 jaar

Airco/warmtepompmonteur

Een opleiding volgen tot Airco/warmtepompmonteur terwijl je al werkt met klimaatsystemen en elektrotechniek?In de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) combineer je een betaalde baan met een opleiding.

Als Airco/warmtepompmonteur voer je technische werkzaamheden uit aan koel- en airconditioningsystemen en warmtepompen. Je werkt op uiteenlopende locaties: in woningen, schoolgebouwenziekenhuizen en winkels.Je legt leidingen en kabels aan en test de warmtepomp en koelinstallaties. Onder druk van tijd en machines, zoek je bij storingen ook naar technische oplossingen en sluit je onderdelen goed aan. Daarnaast maak je bij onderhoud onderdelen schoon en controleer je of de koelinstallatie vrij is van lekken. Je werkt zelfstandig, volgt de instructies en bij problemen of onbekende situaties schakel je de leidinggevende in. 

Loop jij warm voor een opleiding in de koel- en warmtepomptechniek?

In het kort

 • Opleidingsoort

  Werken en leren (BBL)

 • Duur

  2 jaar

 • Locatie

  Groningen

 • Resultaat

  Diploma

 • Startdata

  Vanaf september 2021

 • Kosten

  €253 (schooljaar 2021-2022)

 • Iets voor jou?
  - Je vindt techniek interessant;
  - Je bent praktisch ingesteld, flexibel en oplossingsgericht;
  - Je bent nauwkeurig en gaat uitdagingen niet uit de weg;
  - Je hebt oog voor de veiligheid van jezelf en je omgeving.
  Herken jij jezelf hierin? Dan is werken als Airco/warmtepomp monteur iets voor jou!
 • De opleiding
  In de opleiding Airco/warmtepompmonteur staan praktijk en veiligheid centraal. Je leert de basisvaardigheden van koude-, installatie- en elektrotechniek. Het is een zeer gevarieerde opleiding waar je een groot gedeelte volgt binnen een leerbedrijf. De docent op school en de leermeester van het leerbedrijf begeleiden je tijdens de gehele opleiding.
 • Vakken

  Competenties

  Je werkt aan verschillende vaardigheden en eigenschappen:
  - Algemene kennis en vaardigheden;
  - Technische kennis en vaardigheden;
  - Communicatie; Hoe ga je met mensen om en hoe spreek je hen aan

  Theorie en praktijk

  Het vak leer je vooral in de praktijk. De vaktheorie uit de installatie-, elektro- en koudetechniek leer je in groepsverband. 

  Tijdens de opleiding Airco/warmtepompmonteur krijg je ook Nederlands, rekenen en loopbaan & burgerschap. Daarnaast volg je één of meer keuzedelen. Met een keuzedeel kun je je opleiding verbreden en je richten op doorstroommogelijkheden. In overleg met bedrijven uit de regio ontwikkelen we per opleiding de keuzedelen. Hierdoor sluit de opleiding nog beter aan op de vraag vanuit de arbeidsmarkt.
   
 • Leerweg

  BBL (Beroepsbegeleidende leerweg)

  Bij de BBL combineer je werken en leren. Je zoekt zelf een baan bij een erkend leerbedrijf. Je werkt 4 dagen (minimaal 20 uur per week) en gaat 1 dag per week naar school voor de theorie.

 • Vooropleiding en toelating
  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • vmbo-basisberoepsgerichte leerweg
  • vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
  • vmbo-gemengde leerweg
  • vmbo-theoretische leerweg of mavo
  • mbo-entreeopleiding (niveau 1)
  • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4
 • Na je opleiding

  Verder leren

  Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 3, zoals: Monteur koudetechniek, Eerste monteur elektrotechnische installaties, Eerste monteur koudetechniek, Eerste monteur werktuigkundige installaties.


  Aan het werk

  Met je diploma Airco/warmtepompmonteur op zak ben je welkom bij een installatiebedrijf dat installaties repareert en wijzigt op het gebied van koudetechniek, luchtbehandeling, comforttechniek en koeltechniek. 

  Je onderhoudt, repareert en installeert. Je hebt een uitvoerende functie en werkt deels zelfstandig aan opdrachten. Je bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van je eigen werk.

  Met je opleiding Airco/warmtepompmonteur voer je je werkzaamheden uit op diverse locaties zoals bijvoorbeeld; werkplekken in kantoren, scholen en ziekenhuizen en ook voor koeling van bijvoorbeeld eten/verswaren in winkels, supermarkten of horeca. Binnen bovenstaande voorbeelden installeer, onderhoud en repareer je voornamelijk koelsystemen en warmtepompen. Je legt leidingen en kabels aan en test de warmtepomp en koelinstallaties. Onder druk van tijd en machines, zoek je bij storingen ook naar technische oplossingen en sluit je onderdelen goed aan. Daarnaast maak je bij onderhoud onderdelen schoon en controleer je of de koelinstallatie vrij is van lekken. Je kunt goed samenwerken, bent klantbewust en je hebt aandacht voor kwaliteit.
 • Cursusgeld

  Voor je opleiding betaal je:

  • cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten.

  Cursusgeld

  Cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO

  Meer info

  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.

 • Studie in cijfers

  Studie in cijfers

  Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo

  Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Zo vind je snel informatie die belangrijk kan zijn als je moet kiezen voor een opleiding. Je kunt zo ook gemakkelijk opleidingen met elkaar vergelijken. Studie in Cijfers wordt ook vaak de studiebijsluiter genoemd.

  Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.

Misschien ook interessant voor jou?