Alfa-college
HOOGEVEEN, BBL, niveau 1, opleidingsduur 1 jaar

Assistent dienstverlening en zorg (Entree Zorg)

In de beroepsbegeleidende leerweg Assistent Dienstverlening en Zorg combineer je je Entree-opleiding met een betaalde baan in de zorg of welzijn. Je leert zo al veel in de praktijk over het verzorgen van mensen met allerlei leeftijden en achtergronden.

Met je diploma kun je aan het werk als assisterende in verpleeg- en verzorgingstehuizen, thuiszorg, instellingen voor gehandicapten of in een ziekenhuis, de kinderopvang of in het onderwijs. Maar je kunt ook werken in de kappersbranche, facilitaire dienst of in de gastvrijheidssector.

Je helpt mensen met alledaagse dingen, zoals eten, boodschappen doen, afwassen, de was doen, lezen of een spelletje. 

Help jij graag andere mensen?

In het kort

 • Opleidingsoort

  Werken en leren (BBL)

 • Duur

  1 jaar

 • Locatie

  Hoogeveen

 • Resultaat

  Diploma

 • Startdata

  Vanaf september 2021

 • Kosten

  €253 (schooljaar 2021-2022)

 • Iets voor jou?
  - Je helpt graag andere mensen, jong en oud
  - Je werkt graag met anderen samen
  - Je bent servicegericht
  - Je legt makkelijk nieuwe contacten
  - Je wilt dat klanten/cliënten zich veilig voelen
  - Je stelt je toegankelijk op

  Herken jij jezelf hierin? Dan is de opleiding Assistent dienstverlening en zorg iets voor jou.
 • De opleiding
  De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen. Je leert tijdens je opleiding mensen verzorgen van allerlei leeftijden en achtergronden. Het is hard werken, maar ook erg dankbaar werk. Je werkt en leert in kleine groepen.

  Je krijgt:
  - veel persoonlijke aandacht en intensieve begeleiding
  - een coach/stagebegeleider
  - school en stage

  Competenties

  Als assistent dienstverlening en zorg kun je je goed kunt inleven en ben je communicatief vaardig. Verdere vaardigheden en eigenschappen waaraan je werkt, zijn:
  - verantwoordelijkheid
  - zelfstandigheid
  - initiatief nemen
  - omgaan en overleggen met collega's en cliënten
 • Vakken

  Algemene vakken

  Praktijkervaring doe je op in je stage op het gebied van Dienstverlening & Zorg. Op school krijg je algemene vakken, zoals Nederlands, Loopbaan en Burgerschap en rekenen. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet. Rekenen telt nog niet mee voor je diploma.

  Keuzedelen

  Tijdens je opleiding kies je een aantal keuzedelen. Een keuzedeel is een aanvulling op je diploma. Een keuzedeel kan een verbreding of verdieping zijn van de opleiding. Ook kan je een keuzedeel gericht zijn op een voorbereiding naar een andere opleiding van een hoger niveau. Rond je het examen van een keuzedeel met een voldoende af, dan komt het op je diploma te staan. Zo heb je zelf invloed op de waarde van je diploma.
 • Vooropleiding
  Voor de opleidingen op niveau 1 heb je geen diploma nodig. Maar je moet op 1 augustus wel 16 jaar of ouder zijn. Je hebt geen (v)mbo diploma. Na de aanmelding volgt een kennismakingsgesprek waarin wordt bekeken of de opleiding geschikt voor je is en welke profielkeuze het best bij jou past.

  Is je Nederlands nog niet goed genoeg?

  Is je kennis van de Nederlandse taal nog niet goed genoeg (bijvoorbeeld omdat je nog niet zo lang in Nederland bent), dan is de opleiding Entree Dienstverlening en Zorg NT2 misschien iets voor jou.
 • Na je opleiding

  Verder leren

  Met je diploma Assistent dienstverlening en zorg kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 2. De opleiding op het gebied van dienstverlening en zorg sluit het beste aan. Denk aan:
  - Dienstverlenende beroepen
  - helpende zorg en welzijn
  - medewerker facilitaire dienstverlening

  Aan het werk

  Het assisterende werk verschilt per werkplek. Je kunt mensen helpen met dagelijkse bezigheden zoals eten, boodschappen doen, afwassen en de was doen. Of je assisteert bij het inrichten van ruimtes voor bepaalde activiteiten en helpt mee bij het uitvoeren van gezellige of leerzame doe-activiteiten. Je kunt ook werken in de kappersbranche, facilitaire dienst of in de gastvrijheidssector.
 • Cursusgeld

  Voor je opleiding betaal je:

  • Cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten

  Voor je opleiding betaal je verder:


  • kosten voor de aanschaf van een laptop.

  Cursusgeld

  Cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO

  Meer info
  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.

 • Hulp bij aanmelden
  Voor deze opleiding kun jij je via onze website aanmelden. Kom je er niet helemaal uit? Bekijk de video of neem contact met ons op. We helpen jou hier graag bij.