Alfa-college
GRONINGEN, BBL, niveau 1, opleidingsduur 1 jaar

Assistent installatie- en constructietechniek (Entree Installatietechniek)

Tijdens de opleiding Assistent installatie- en constructietechniek (Entree Installatietechniek) leer je hoe je een vakman assisteert. Bijvoorbeeld bij het op maat maken en plaatsen van leidingen, kabels en kabelgoten. Of je helpt bij het monteren en aansluiten van elektrische-, verwarmings-, gas- en waterinstallaties en het testen of een installatie wel goed werkt. 

In het kort

 • Opleidingsoort

  Werken en leren (BBL)

 • Duur

  1 jaar

 • Locatie

  Groningen

 • Resultaat

  Diploma

 • Startdata

  Vanaf september 2021

 • Kosten

  €253 (schooljaar 2021-2022)

 • Iets voor jou?

  - Je vindt techniek interessant
  - Je bent praktisch ingesteld en je werkt graag met je handen
  - Je knutselt in je vrije tijd (wel eens) met allerlei apparaten
  - Je kunt goed met mensen omgaan
  - Je kunt zelfstandig én in teamverband werken
  - Je hebt doorzettingsvermogen
  - Je bent flexibel

  Herken je jezelf hierin? Dan is de opleiding Assistent installatie- en constructietechniek (Entree Installatietechniek) iets voor jou.

 • De opleiding

  De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen

  Je leert onder meer:
  - buizen en elektrische leidingen aanleggen
  - het aanleggen van elektrische schakelingen zoals een hotelschakeling
  - hulpstukken en tussenstukken monteren voor de aanleg van koper, kunststof en stalen leidingen
  - het ophangen en aansluiten van radiatoren

  Je werkt en leert in kleine groepen. Je krijgt:
  - veel persoonlijke aandacht en intensieve begeleiding
  - een coach/stagebegeleider
  - school en stage

  Competenties

  Je werkt tijdens je opleiding ook aan vaardigheden en eigenschappen, zoals:
  - zelfstandigheid
  - verantwoordelijkheid
  - initiatief nemen
  - omgaan en overleggen met collega's en klanten

 • Vakken

  Je volgt praktijklessen op het gebied van installatie- en elektrotechniek. Je leert ook veilig omgaan met gereedschappen en machines. Andere vakken zijn bijvoorbeeld:
  - VCA (veiligheid)
  - coaching
  - digitale vaardigheden
  - sport

  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands, Loopbaan en burgerschap en rekenen. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet. Rekenen en Nederlands tellen nog niet mee voor je diploma.

  Keuzedelen

  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Per opleiding, en soms ook per school, verschilt het aanbod in keuzevakken. Op de Open dag krijg je meer informatie over keuzedelen.

 • BOL
  Tijdens de opleiding doe je praktijkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Deze stage heet ook wel beroepspraktijkvorming (BPV). Op de Open dag en tijdens het kennismakingsgesprek krijg je meer informatie over stage tijdens de opleiding Assistent installatie- en constructietechniek (Entree Installatietechniek)

  School en stage (BOL)

  - In periode 1, 2 en 3: ga je 5 dagen naar school 
  - In periode 4: ga je 4 dagen op stage en 1 dag naar school.

  Werken en leren (BBL)

  Bij de BBL-opleiding (beroepsbegeleidende leerweg) combineer je werken en leren. Je zoekt zelf een baan bij een erkend leerbedrijf en je gaat één dag per week naar school. Je doet dus alle praktijkervaring op in het bedrijf waar je werkt. Je werkt minimaal 18 uur per week.
   
 • Vooropleiding

  Je hebt geen diploma nodig, maar je moet wel 16 jaar zijn op 1 augustus. Na je aanmelding hebben we een kennismakingsgesprek. We kijken of de Entree-opleiding geschikt voor je is en welke richting (profielkeuze) het best bij je past.

  Is je Nederlands niet zo goed?

  Is je kennis van de Nederlandse taal nog niet goed genoeg (bijvoorbeeld omdat je nog niet zo lang in Nederland bent), dan is de opleiding Assistent installatie- en constructietechniek (Entree NT2) misschien iets voor jou.
  Voor meer informatie over de opleiding Entree NT2 en/of aanmelden neem je contact op met Marionne van de Rijt: mfc.vdrijt-manders@alfa-college.nl, 088-334 14 93.

 • Na je opleiding

  Verder leren

  Heb je je diploma, dan kun je doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 2. Een opleiding tot monteur in de installatie-, elektro-, of koudetechniek sluit het best aan.

  Aan het werk

  Als assistent installatie- en constructietechniek ben je in de ruimste zin bezig met het installeren van technische installaties. Waar en op welke manier, kan erg verschillen.

  Je werkt bijvoorbeeld bij:
  - de kleine of middelgrote installateur die veel in woningen of kleine gebouwen werkzaam is
  - bij middelgrote tot grote installatiebureaus die alleen in grote gebouwen installeren, zoals fabrieken, ziekenhuizen en kantoorgebouwen

 • Meer informatie en aanmelden
  Voor deze opleiding kun jij je via onze website aanmelden. Kom je er niet helemaal uit? Bekijk de video of neem contact met ons op. We helpen jou hier graag bij.  Voor meer informatie over de opleiding en/of aanmelden, neem je contact op met Marion Boomgaarden via im.boomgaarden@alfa-college.nl, 088-334 19 65.
 • Cursusgeld

  Voor je opleiding betaal je:

  • Cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten

  Voor je opleiding betaal je verder:


  • kosten voor de aanschaf van een laptop.

  Cursusgeld

  Cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO

  Meer info
  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.

Misschien ook interessant voor jou?