Alfa-college
HOOGEVEEN, BBL, niveau 1, opleidingsduur 1 jaar

Assistent installatie- en constructietechniek (Entree Installatietechniek)

In de beroepsbegeleidende leerweg Assistent Installatie- en Constructietechniek combineer jeje Entree-opleiding met een betaalde baan in de techniekBijvoorbeeld in de elektrotechniek, werktuigbouwkunde of werktuigkunde (installatietechniek).

Je assisteert de vakman met productiewerk: bij het op maat maken en plaatsen van leidingen, kabels en kabelgoten. Of je helpt bij het monteren en aansluiten van elektrische, verwarmings-, gas- en waterinstallaties en het testen of de installatie wel goed werkt.

Is werken in de techniek écht wat voor jou?

In het kort

 • Opleidingsoort

  Werken en leren (BBL)

 • Duur

  1 jaar

 • Locatie

  Hoogeveen

 • Resultaat

  Diploma

 • Startdata

  Vanaf september 2021

 • Kosten

  €253 (schooljaar 2021-2022)

 • Iets voor jou?
  - Je vindt techniek interessant
  - Je werkt graag met je handen
  - Je knutselt in je vrije tijd (wel eens) met allerlei apparaten
  - Je kunt goed met mensen omgaan
  - Je kunt zelfstandig én in teamverband werken
  - Je bent flexibel

  Herken jij jezelf hierin? Dan is de opleiding Assistent installatie- en constructietechniek iets voor jou.
 • De opleiding
  De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen. Tijdens je opleiding leer je met welke werkzaamheden en welke materialen je de vakman kunt assisteren. Je kunt ook ondersteunend technisch werk doen. Bij dit werk horen ook enkele administratieve handelingen.

  Je werkt en leert in kleine groepen. Je krijgt:
  - veel persoonlijke aandacht en intensieve begeleiding
  - een coach/stagebegeleider
  - school en stage

  Competenties

  Als assistent installatie- en constructietechniek voer je opdrachten stipt en secuur uit. Verdere vaardigheden en eigenschappen waaraan je werkt, zijn:
  - verantwoordelijkheid
  - zelfstandigheid
  - initiatief nemen
  - omgaan en overleggen met collega's en klanten
 • Vakken

  Algemene vakken

  Praktijkervaring doe je op in je stage op het gebied van installatie- en constructietechniek. Op school krijg je algemene vakken, zoals Nederlands, Loopbaan en Burgerschap en rekenen. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet. Rekenen telt nog niet mee voor je diploma.

  Keuzedelen

  Tijdens je opleiding kies je een aantal keuzedelen. Een keuzedeel is een aanvulling op je diploma. Een keuzedeel kan een verbreding of verdieping zijn van de opleiding. Ook kan je een keuzedeel gericht zijn op een voorbereiding naar een andere opleiding van een hoger niveau. Rond je het examen van een keuzedeel met een voldoende af, dan komt het op je diploma te staan. Zo heb je zelf invloed op de waarde van je diploma.

 • Vooropleiding
  Voor de opleidingen op niveau 1 heb je geen diploma nodig. Maar je moet op 1 augustus wel 16 jaar of ouder zijn. Je hebt geen (v)mbo diploma. Na de aanmelding volgt een kennismakingsgesprek waarin wordt bekeken of de opleiding geschikt voor je is en welke profielkeuze het best bij jou past.

  Is je Nederlands nog niet goed genoeg?

  Is je kennis van de Nederlandse taal nog niet goed genoeg (bijvoorbeeld omdat je nog niet zo lang in Nederland bent), dan is de opleiding Assistent installatie- en constructietechniek NT2 misschien iets voor jou.
 • Na je opleiding

  Verder leren

  Je kunt doorstomen naar een opleiding op niveau 2. Een opleiding op het gebied van techniek sluit het best aan. Denk bijvoorbeeld aan:
  Autotechnicus of bedrijfsautotechnicus
  - Constructiewerker
  - Installatietechniek

  Aan het werk

  Als assistent installatie- en constructietechniek ben je in de ruimste zin bezig met het installeren van technische installaties. Waar en op welke manier, kan erg verschillen.
 • Cursusgeld

  Voor je opleiding betaal je:

  • Cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten

  Voor je opleiding betaal je verder:


  • kosten voor de aanschaf van een laptop.

  Cursusgeld

  Cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO

  Meer info
  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.

 • Hulp bij aanmelden
  Voor deze opleiding kun jij je via onze website aanmelden. Kom je er niet helemaal uit? Bekijk de video of neem contact met ons op. We helpen jou hier graag bij.