Alfa-college
GRONINGEN, BBL, niveau 3, opleidingsduur 2 jaar

Interculturele Opvoedcoach - ervaringsdeskundige

Werken als interculturele opvoedcoach - ervaringsdeskundige betekent dat je al ervaring hebt met twee culturen en een pedagogische achtergrond hebt. Je bent bijvoorbeeld opgegroeid in een multicultureel gezin en hebt gewerkt met mensen uit andere culturen. Je begeleidt gezinnen rondom opvoeding en integratie en 'bent' de verbinding tussen hen en de Nederlandse maatschappij.

Vanaf september 2020 kunnen ook studenten met een Nederlandse achtergrond zich aanmelden. Mocht je interesse hebben, meld je dan zo spoedig mogelijk aan!

In het kort

 • Opleidingsoort

  Werken en leren (BBL)

 • Duur

  2 jaar

 • Locatie

  Groningen

 • Resultaat

  Diploma

 • Startdata

  Vanaf september 2021

 • Kosten

  €612 (schooljaar 2021-2022)

 • Iets voor jou?
  - Ben jij opgegroeid tussen twee culturen en heb je een pedagogische achtergrond?
  - Wil jij een rol spelen als coach bij gezinnen die integratie- en opvoedvragen hebben?
  - Heb jij het talent om mensen met elkaar te verbinden en verhalen samen te brengen?

  Dan ben jij ‘de ervaringsdeskundige’ die wij zoeken en is de opleiding Interculturele opvoedcoach echt iets voor jou!
 • De opleiding

  De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen.

  De opleiding richt zich op het begeleiden van gezinnen die moeite hebben met integreren en participeren in onze samenleving. Het is voor deze ouders soms moeilijk om hun kinderen de juiste steun en begeleiding te geven. Vaak komt dit door de taalbarrière en interculturele afstand.

  De interculturele opvoedcoach draagt ertoe bij dat deze kinderen kansrijk kunnen opgroeien. Als ervaringsdeskundige weet jij wat er bij de doelgroep speelt als het gaat om interculturele problematiek. Jij bent goed in staat om de doelgroep te bereiken. Je bent een belangrijke schakel tussen gezinnen en diverse instanties, zoals scholen, hulpverlening en kinderopvang.

  Marisiel vertelt over de opleiding:

   

 • Modules
  Naast extra aandacht voor de Nederlandse taal, bieden we de volgende modules aan:
  - Opvoeding
  - Ontwikkelingspsychologie
  - Burgerschap
  - Integratie
  - Werken met groepen
  - Financiën
  - Onderwijsstelsel
  - Interculturele communicatie
  - Persoonlijke ontwikkeling.
 • Toelatingsprocedure
  Om te beginnen met de opleiding Interculturele opvoedcoach zijn er verschillende mogelijkheden, die we graag met je bespreken. Als je je aanmeldt krijg je een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek of een andere kennismakingsactiviteit. Tijdens de kennismaking kun je kijken of de opleiding echt bij je past. Ook komen je leerprestaties, houding, wederzijdse verwachtingen en je motivatie voor de opleiding aan de orde.
 • Na je opleiding
  Na een geslaagde afronding van deze opleiding ontvang je je diploma ‘Maatschappelijke zorg niveau 3, begeleider specifieke doelgroepen’. Je beschikt over interculturele, pedagogische competenties. Je kunt mensen met verschillende achtergronden helpen en met elkaar verbinden. Je bent breed inzetbaar en kunt aan de slag bij diverse organisaties, scholen en bedrijven die te maken hebben met interculturele begeleidingsvragen. Ook kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 4.
 • Cursusgeld

  Voor je opleiding betaal je:

  • Cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten

  Voor je opleiding betaal je verder:


  • kosten voor de aanschaf van een laptop.

  Cursusgeld

  Cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO

  Meer info
  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.

 • Studie in cijfers

  Studie in cijfers

  Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo

  Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Zo vind je snel informatie die belangrijk kan zijn als je moet kiezen voor een opleiding. Je kunt zo ook gemakkelijk opleidingen met elkaar vergelijken. Studie in Cijfers wordt ook vaak de studiebijsluiter genoemd.

  Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.

Misschien ook interessant voor jou?