Alfa-college
GRONINGEN, BBL, niveau 2, opleidingsduur 2 jaar

Machinaal houtbewerker

Sla jij de spijker op z’n kop? Vind je het leuk om van een stuk hout een mooie tafel, trap of kast te maken? Dan heb je jouw opleiding gevonden! Als machinaal houtbewerker werk je in de timmerindustrie, de meubelindustrie, de (scheeps)interieurbouw, of de houthandel. Oftewel, de keuze is reuze! Handwerk? Nee hoor, computers doen het werk voor je. Want als machinaal houtbewerker werk je veel met computergestuurde houtbewerkingsmachines.

In het kort

 • Opleidingsoort

  Werken en leren (BBL)

 • Duur

  2 jaar

 • Locatie

  Groningen

 • Resultaat

  Diploma

 • Startdata

  Vanaf september 2021

 • Kosten

  €253 (schooljaar 2021-2022)

 • Iets voor jou?

  - Je ziet het bewerken van hout en plaatmateriaal als een uitdaging
  - Je hebt zin in aanpakken
  - Je interesseert je voor de natuurlijke grondstof hout en al zijn mogelijkheden 
  - Je hebt technisch inzicht, kunt nauwkeurig werken en je werkt graag met machines

  Herken je jezelf hierin? Dan is de opleiding tot machinaal houtbewerker misschien iets voor jou.

  Kijk op Instagram om te zien wat we doen en maken!

   

 • De opleiding

  De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen. 

  In de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) is tussentijdse instroom mogelijk. Je kunt dus op elk moment beginnen.

 • Vakken

  Praktijkvakken

  -Vaktheorie 
  -Tekenen en tekeninglezen 
  -Loopbaan en burgerschap

  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands en rekenen. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet. Rekenen telt nog niet mee voor je diploma.

  Keuzedelen

  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Per opleiding, en soms ook per school, verschilt het aanbod in keuzevakken. Op de Open dag krijg je meer informatie over keuzedelen.

  Portfolio en Proeve van Bekwaamheid

  Je werkt aan een portfolio. Eigenlijk je eigen map met ‘bewijsstukken’ van je werk. Je opleiding sluit je af met een Proeve van Bekwaamheid. Je laat dan in de praktijk zien wat je hebt geleerd.
 • BBL
  Doe je de opleiding in de BBL, dan werk je 4 dagen in dienst van een erkend leerbedrijf en ga je één dag per week naar school voor de theorie. Je doet dus alle praktijkervaring op in het bedrijf waar je werkt. In de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) is tussentijdse instroom mogelijk. Je kunt dus op elk moment beginnen. Erkende leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. 
 • Vooropleiding

  Je wordt toegelaten tot de opleiding na een geslaagd kennismakingsgesprek en een succesvolle vaardigheidstest. In de vaardigheidstest laat je zien of je aanleg en talent hebt de ambachtelijke vaardigheden te leren binnen de daarvoor gestelde tijd.

  Verder heb je een van de volgende diploma’s of bewijzen nodig:
  - vmbo-bb, -kb, -gl of -tl
  - overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4 havo of vwo
  - diploma Entree-opleiding.

 • Na je opleiding

  Verder leren

  Heb je een opleiding op niveau 2 afgerond, dan stroom je door naar een opleiding op niveau 3. Bij de opleiding tot allround machinaal houtbewerker op niveau 3, kies je uit twee richtingen: de timmerindustrie of de meubelindustrie.
   

  Aan het werk

  Binnen de houtverwerkende industrie wordt steeds meer met computers gewerkt. Een machinaal houtbewerker werkt dus ook vaak met computergestuurde houtbewerkingsmachines.

  Werken in de timmerindustrie

  De timmerindustrie maakt onderdelen voor de bouw, zoals kozijnen, ramen, deuren en trappen. De timmerindustrie maakt ook wanden, vloeren en daken voor houtskeletwoningen.

  Werken in de meubelindustrie en de (scheeps)interieurbouw

  De meubelindustrie en (scheeps)interieurbouw levert interieurbetimmeringen, balies, kasten, zitmeubelen en allerlei andere onderdelen voor de inrichting van woningen, winkels, kantoren en schepen.
  Werken in de houthandel De houthandel koopt hout en plaatmateriaal in en bewerkt het indien nodig voor klanten in de bouw, de timmerindustrie, de meubelindustrie, (scheeps)interieurbouwbedrijven en particulieren.

  - Bekijk filmpjes over beroepen op het YouTube-kanaal van Ontdek Hout.
  - Erkende leerbedrijven vind je op Stagemarkt
 • Cursusgeld

  Voor je opleiding betaal je:

  • Cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten

  Voor je opleiding betaal je verder:


  • kosten voor de aanschaf van een laptop.

  Cursusgeld

  Cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO

  Meer info
  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.

 • Studie in cijfers

  Studie in cijfers

  Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo

  Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Zo vind je snel informatie die belangrijk kan zijn als je moet kiezen voor een opleiding. Je kunt zo ook gemakkelijk opleidingen met elkaar vergelijken. Studie in Cijfers wordt ook vaak de studiebijsluiter genoemd.

  Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.

Misschien ook interessant voor jou?