In het kort
-
Opleidingsoort
Werken en leren (BBL)
-
Duur
2 jaar
-
Locatie
Hoogeveen
-
Resultaat
Diploma
-
Startdata
Vanaf september 2021
-
Kosten
€253 (schooljaar 2021-2022)
-
Iets voor jou?
- Je organiseert en regelt graag
- Je bent een aanpakker
- Je doet graag afwisselend werk
- Je kunt goed met mensen omgaan en werken in teamverband
- Je vindt het leuk om het mensen naar de zin te maken
Herken jij jezelf hierin, dan is deze opleiding iets voor jou! Het is wel belangrijk dat je over een goede lichamelijke gezondheid beschikt.
-
De opleiding
De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen.
Als Medewerker facilitaire dienstverlening vind je het leuk om met anderen en voor anderen te werken in een organisatie. Dat kan bijvoorbeeld in de catering zijn of bij gebouwenbeheer, de receptie, bij schoonmaakwerkzaamheden of op de post- of repro-afdeling. Het is afwisselend werk. Tijdens deze opleiding leer je dan ook te werken op verschillende afdelingen, zoals de keuken, de postkamer of de vergaderservice. Je zorgt ervoor dat de dagelijkse gang van zaken goed blijft draaien.
Competenties waaraan je werkt
Je werkt tijdens je opleiding aan onder andere de volgende competenties:
- Sociale vaardigheden
- Zelfstandigheid
- Initiatief nemen
-
Dienstverlenende beroepen
Het Alfa-college in Hoogeveen biedt zeven niveau 2-opleidingen aan onder de noemer ‘Dienstverlenende beroepen’. Deze opleiding is er één van.
Het eerste jaar maak je kennis met alle opleidingsrichtingen en de daarbij behorende beroepen. Dit zijn Gastheer/-vrouw, Helpende Zorg en Welzijn, Medewerker facilitaire dienstverlening, Medewerker secretariaat en receptie, Logistiek medewerker, Medewerker (financiële) administratie en Verkoper. Zo ontwikkel jij je tot een breed inzetbare medewerker waar het werkveld om vraagt. Het is een gevarieerd programma waarin veel aandacht is voor praktijkgericht leren. Ook doe je basiskennis en –vaardigheden op. Na een jaar kies je definitief voor een opleidingsrichting en ga je je specialiseren.
-
Vakken
Algemene vakken
Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands en rekenen. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet. Sommige opleidingen hebben ook Engels als verplicht vak. In dat geval telt Engels ook mee voor het diploma. Rekenen telt nog niet mee voor je diploma.
Keuzedelen
Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Per opleiding, en soms ook per school, verschilt het aanbod in keuzevakken.
-
BBL
Bij de BBL-opleiding (beroepsbegeleidende leerweg) combineer je werken en leren. Je zoekt zelf een baan bij een erkend leerbedrijf en je gaat 1 of 2 dagen naar school.
-
Vooropleiding
Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
- vmbo basisberoepsgerichte leerweg
- mbo niveau 1 (Entree-opleiding)
Kennismakingsgesprek
We nodigen je uit voor een kennismakingsgesprek waarin we onder andere je motivatie en het beeld dat je hebt van het beroep en de opleiding bespreken. Zo zorgen we er samen voor dat je kiest voor de juiste opleiding. -
Na je opleiding
Verder leren
Na je opleiding op niveau 2 kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 3 en 4. Een voorbeeld van een logische vervolgopleiding is Facilitair leidinggevende op niveau 4 of Manager ondernemer horeca.
Aan het werk
Als medewerker facilitaire dienstverlening is jouw zorg het gebouw en alles wat daar bij komt kijken, zoals het onderhoud, de bevoorrading, de catering en de beveiliging. Je bent een ‘spin in het web’ en kunt in verschillende functies aan de slag bij een bedrijf of een instelling.
-
Cursusgeld
Voor je opleiding betaal je:
- Cursusgeld
- kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
- kosten voor extra activiteiten
Voor je opleiding betaal je verder:
- kosten voor de aanschaf van een laptop.
Cursusgeld
Cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.
Meer info
Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal. -
Studie in cijfers
Studie in cijfers
Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo
Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Zo vind je snel informatie die belangrijk kan zijn als je moet kiezen voor een opleiding. Je kunt zo ook gemakkelijk opleidingen met elkaar vergelijken. Studie in Cijfers wordt ook vaak de studiebijsluiter genoemd.Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.
Hulp of advies nodig?
Wij helpen je graag met advies over onze opleidingen en cursussen en horen het ook graag als je vragen voor ons hebt.
Misschien ook interessant voor jou?
Helpende Zorg en Welzijn
HOOGEVEEN- BBL