Ondernemer retail (Reguliere opleiding)
In de opleiding Ondernemer retail staat werken in jouw eigen winkel centraal. Na de opleiding heb je de juiste papieren voor een eigen zaak.
In de opleiding Ondernemer retail staat werken in jouw eigen winkel centraal. Na de opleiding heb je de juiste papieren voor een eigen zaak.
Werken en leren (BBL)
3 jaar
Hardenberg
Diploma
Vanaf september 2021
€612 (schooljaar 2021-2022)
- Ben je commercieel?
- Lijkt het je leuk om een winkel op te zetten?
- Neem jij graag het initiatief?
- Lijkt het je leuk om als leidinggevende aan de slag te gaan in de retail?
- Ben je ondernemend?
- Kun je goed met mensen omgaan?
Herken je jezelf hierin, dan is werken in de retail iets voor jou.
De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen.
Een belangrijk moment aan het begin van je opleiding is de keuze voor een branche/productgroep. Denk bijvoorbeeld aan levensmiddelen, doe-het-zelf, sport, kleding of schoenen. Binnen deze branche doe je ook specifieke productkennis op. Het contact met klanten kan erg verschillen per winkeltype en branche. In een kledingzaak komt het voor dat je een klant adviseert en van top tot teen moet kleden. In een supermarkt blijft het vaak bij een begroeting en redt de klant zichzelf.
Tijdens de opleiding maak je kennis met veel verschillende aspecten van het retailvak. Je leert bijvoorbeeld over:Je werkt individueel of in groepsverband aan verschillende opdrachten zoals verslagen, rollenspellen en praktijkopdrachten. Daarnaast werk je aan een Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP). Je hebt een vaste coach en stagementor. Je prestaties en vorderingen worden vastgelegd in een verzamelmap: het portfolio.
De afsluiting van de opleiding bestaat naast theorietoetsen grotendeels uit praktijkopdrachten.
Tijdens de opleiding wordt aandacht besteed aan:
- inkoop
- verkoop
- productkennis
- bedrijfseconomie
- beheer
- verkoop
- persoonlijke, maatschappelijke en communicatieve vorming
Ook Nederlands en een moderne vreemde taal horen bij de opleiding. Als aankomend ondernemer schrijf je daarnaast een ondernemersplan voor een eventueel op te starten bedrijf.
De opleiding is een brede commerciële- en eonomische opleiding. Het schrijven van een ondernemingsplan is een verplicht onderdeel van de opleiding.
Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands en rekenen. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet. Sommige opleidingen hebben ook Engels als verplicht vak. In dat geval telt Engels ook mee voor het diploma. Rekenen telt nog niet mee voor je diploma.
Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Per opleiding, en soms ook per school, verschilt het aanbod in keuzevakken. Op de Open dag krijg je meer informatie over keuzedelen.
- diploma vmbo-kb, vmbo-gl of vmbo-tl in de sector economie
- diploma vmbo-kb, vmbo-gl of vmbo-tl in een andere sector met in het vakkenpakket tenminste één van de vakken wiskunde, economie of een tweede moderne vreemde taal
- overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4 havo of vwo
- diploma van een verwante opleiding op niveau 2
Als je deze opleiding hebt afgerond, kun je doorstromen naar verschillende commerciële hbo-opleidingen, zoals Commerciële economie, Communicatie, Financiële en Facilitaire dienstverlening, International business and language, Retailmanagement en Personeel en arbeid. Ook hele andere richtingen, zoals Pabo of een sportmanagementopleiding, behoren tot de mogelijkheden.
Voor je opleiding betaal je:
Voor je opleiding betaal je verder:
Cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.
Meer info
Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.
Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo
Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Zo vind je snel informatie die belangrijk kan zijn als je moet kiezen voor een opleiding. Je kunt zo ook gemakkelijk opleidingen met elkaar vergelijken. Studie in Cijfers wordt ook vaak de studiebijsluiter genoemd.
Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.
Wij helpen je graag met advies over onze opleidingen en cursussen en horen het ook graag als je vragen voor ons hebt.