Alfa-college
HARDENBERG, BBL, BOL, niveau 3, opleidingsduur 3 jaar

Zelfstandig werkend kok

Zelfstandig werkend kok niveau 3 is een opleiding die je volgt terwijl je werkt in de keuken van een restaurant of hotel.

Met de opleiding breid je je vakkennis nog verder uit. Als zelfstandig werkend kok heb je uitgebreide ervaring nodig om maaltijden op professionele schaal zelfstandig te plannen en te bereiden zonder voortdurend toezicht van een andere chef.Je leert onder andere keukenplanning en begeleidt leerlingkoks. Ook help je mee bij het opstellen van de menu’skosten beheersingen keukencalculatie.

Heb je de opleiding Kok niveau 2 gevolgd dan is het mogelijk om deze opleiding in 1 jaar te doen. Vraag naar de mogelijkheden.

  • Vragen? We helpen graag
  • Last Minute info-avond
  • Kies voor welke type opleiding je wilt aanmelden

    School en stage (BOL)

    Bij een BOL-opleiding (beroepsopleidende leerweg) combineer je school met een stage bij een erkend leerbedrijf. Stage neemt ongeveer 20-60 procent van de tijd in.

    Meld je aan voor de BOL-opleiding

    Werken en leren (BBL)

    Bij een BBL-opleiding (beroepsbegeleidende leerweg) combineer je leren met een betaalde baan bij een erkend leerbedrijf. Meestal werk je vier dagen in de week en ga je één of twee dagdelen naar school.

    Meld je aan voor de BBL-opleiding
Locatie
Parkweg 1a1, HARDENBERG

Education in short row

  • Opleidingsoort

    Werken en leer (BBL)

  • Duur

    3 jaar

  • Locatie

    Hardenberg

  • Resultaat

    Diploma

  • Startdata

    Vanaf september

  • Kosten

    Zie tab Cursusgeld

  • Iets voor jou?
    • Je wilt je als kok verder professionaliseren

    • Je ambieert een baan als chef de partie en later misschien zelfs (sous)chef

    • Je wilt alles leren over dranken en voedingsproducten

    • Je kunt goed plannen en bent een harde werker

    • Je bent gezond (in de keuken moet je veel staan) en stressbestendig

    • Je werkt graag in teamverband en bent sociaal vaardig

    • Je vindt onregelmatige werktijden niet erg


  • De opleiding

    De opleiding tot Zelfstandig werkend kok volg je op het Alfa-college aan de Parkweg 1a1 in Hardenberg. Omdat het een vervolg op de opleiding Kok niveau 2 is, duurt deze niveau 3 opleiding maar 2 jaar. Je verdiept je kennis en kunde: 

    • Je leert dieetmaaltijden te bereiden

    • Je doet uitgebreidere dranken- en warenkennis op

    • Je leert alles over het bereiden van wild


    Tijdens deze opleiding kun je mee op leerzame, culinaire excursies naar het buitenland, bijvoorbeeld naar Italië.

  • Vakken

    Vakken

    • Bereiden van gerechten en componenten

    • Menu engineering

    • Beheren van keukenvoorraden

    • Economie

    • Sociale vaardigheden

    • Beoordelings- en sollicitatiegesprekken voeren

     

    Algemene vakken

    • Nederlands

    • Rekenen

    • Engels

     

    Dit zijn verplichte vakken die worden afgesloten met een examen. 


    Keuzedelen

    Je kiest zelf nog enkele extra vakken om je als professioneel Zelfstandig werkend kok verder te ontwikkelen. Voor deze opleiding zijn er bijvoorbeeld de keuzevakken:

     

    • Fooddesign

    • Innovatie 

    • Eetcultuur en -wensen

     

    Het aanbod kan wisselen. De keuzedelen introduceren wij in het eerste leerjaar van je opleiding. Je coach kan jou helpen bij het maken van je keuze.

  • Leerweg

    Deze opleiding volg je in de beroepsbegeleidende leerweg (BBL)Je leert terwijl je werkt in een professionele keuken. Wat je op school leert, kun je meteen in de praktijk brengen:

    • 1 dag in de week ga je naar school

    • 4 dagen in de week werk je bij een leerbedrijf 


    Je zoekt zelf een baan van minimaal 
    20 uur per week bij een erkend leerbedrijf. 

  • Vooropleiding en toelating

    Om deze opleiding te kunnen volgen, heb je een van de volgende diploma’s nodig:
     

    • Mbo-diploma Kok niveau 2

    • Mbo-diploma Manager/ondernemer horeca niveau 4


    Heb je de opleiding 
    Kok niveau 2 gevolgd dan is het mogelijk om deze opleiding in 1 jaar te doen. Vraag naar de mogelijkheden.

  • Na je opleiding

    Verder leren?

    Heb je deze opleiding op niveau 3 afgerond, dan kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 4 binnen Horeca en bakkerij of een andere mbo niveau 4 opleiding. Per opleiding kunnen de eisen voor vooropleiding en toelating verschillen. 


    Aan het werk?

    Als gediplomeerd Zelfstandig werkend kok kun je direct aan het werk. Bijvoorbeeld als chef de partie in een restaurant of hotel. Na enkele jaren werkervaring opdoen promoveer je tot sous-chefWerk je in een restaurant of hotel met een gastronomische kaart, dan heb je de mogelijkheid om binnen het bedrijf je leermeester diploma te halen. 

  • Cursusgeld

    Er vallen verschillende zaken onder Schoolkosten. Meer over schoolkosten.

    Leermiddelen

    Je zorgt zelf voor de leermiddelen door ze te kopen, huren en/of lenen, bijvoorbeeld:
    • boeken, readers en licenties
    • overige middelen, zoals schrijfmaterialen.

    Hiernaast heb je nog eenmalige kosten voor leermiddelen, bijvoorbeeld:
    • laptop; let op: een Office-pakket met Word, Excel en PowerPoint krijg je gratis via school

    Kosten voor deze opleiding:

    Boeken, readers en licenties voor
    vakken en keuzedelen:
    358,95
    • leerjaar 1
      De vaktheorie schaf je in leerjaar 1 aan voor drie jaar
    358,95
    Al het vakgericht lesmateriaal wordt
    op school besteld en kan door de werkgever worden
    betaald

    Eenmalige geschatte kosten: 500
    • laptop
    500
    Totale geschatte kosten in € excl.
    Cursusgeld en Overige kosten
    858,95

     

    Cursusgeld

    Vanaf 18 jaar betaal je per schooljaar cursusgeld (BBL).

    Overige kosten

    Je kiest zelf of je meedoet aan een eventuele excursie of activiteiten buiten school. Deze kosten komen boven op de totale geschatte kosten.

    Laptop

    Je hebt een laptop nodig. Meer over laptop.

    Mbo-studentenfonds 

    Je komt mogelijk in aanmerking voor een bijdrage uit het Mbo-studentenfonds als er bepaalde financiële belemmeringen zijn. Meer over Mbo-studentenfonds.

  • Studie in cijfers

    Studie in cijfers

    Studie in Cijfers is de studiebijsluiter voor het mbo. Hieronder vind je de belangrijkste cijfers voor de opleiding Zelfstandig werkend kok (Keuken niveau 3).

    Informatie over je kans op een baan vind je op de website Kans op werk.

Misschien ook interessant voor jou?