Alfa-college

Levenlanglerenkrediet

Wil je meer weten over het levenlanglerenkrediet? We vertellen je er hier alles over. Deze subsidie geeft jou de mogelijkheid om een bedrag te lenen voor het volgen van een cursus of opleiding die bij jou past.

✔ Heb je geen recht meer op studiefinanciering? Met het levenlanglerenkrediet kun je jaarlijks een bedrag lenen ter hoogte van je lesgeld.

✔ Het levenlanglerenkrediet is er voor iedereen tussen de 30 en 56 jaar die een voltijd bol-opleiding volgt aan het mbo.

✔ Je moet de opleiding wel voor een deel óf helemaal zelf betalen. Anders vervalt je recht op krediet.

 • Voor wie is het levenlanglerenkrediet?
  Volg je een voltijd bol-opleiding aan het mbo en heb je geen recht meer op studiefinanciering? En ben je daarnaast ook nog eens tussen de 30 en 56 jaar? Dan kun je het levenlanglerenkrediet aanvragen. Goed om te weten dat het om een lening gaat. Deze moet je binnen 15 jaar terugbetalen met rente.
 • Wat voor bedrag kan ik lenen?

  Bij lesgeld

  Wil je een bedrag lenen? Dit kan jaarlijks. Het bedrag dat je kunt lenen is hetzelfde bedrag dat je betaalt voor je lesgeld. Je kunt dus nooit meer lenen dan wat je aan lesgeld betaalt. Goed om te weten: studieboeken, andere studiematerialen of reis– en verblijfkosten vallen hier niet onder. Voor mbo in het studiejaar 2022 – 2023 is het maximale leenbedrag €1.239,-. Betaalt iemand anders je lesgeld? Dan gaat dit af van het bedrag dat je maximaal kunt lenen. Word je lesgeld volledig betaald door iemand anders? Dan heb je geen recht op levenlanglerenkrediet. Het STAP-budget geldt hierbij als uitzondering. Deze heeft geen invloed op je levenlanglerenkrediet.

  Bij cursusgeld

  Je kunt het bedrag lenen dat je aan cursusgeld betaalt. Maar let op: in het studiejaar 2022-2023 kan dit voor het mbo tot een maximum van €6.195,-. Dat is voor dit jaar waarschijnlijk anders. Laat ons je Verklaring collegegeld/lesgeld invullen. Deze verklaring heb je namelijk nodig voor je aanvraag.

   

 • Hoe dien ik een aanvraag in?
  Je kunt je levenlanglerenkrediet aanvragen via DUO. Doe dit op tijd, want je kunt geen krediet meer aanvragen over lesmaanden die al achter de rug zijn. Dus vraag je een levenlanglerenkrediet aan en wordt deze geaccepteerd? Dan gaat deze subsidie in de volgende maand of de daaropvolgende maanden pas in.
 • Hoe gaat de betaling van mijn opleiding?
  Wij factureren het les- of cursusgeld aan jou. DUO betaalt aan het eind van elke maand het levenlanglerenkrediet aan jou uit. De uitbetaling is afhankelijk van de datum waarop je het hebt aangevraagd.