Alfa-college

OOM

✔ Tot €2.250,- van de opleiding van jezelf of je werknemer(s) mogelijk gefinancierd.

✔ Voor bedrijven en werknemers in de metaalbewerking.

✔ 
Mogelijkheden voor tegemoetkoming van scholingskosten, ontwikkelbudget en jobstart.
 
 • Voor wie is opleidingsfonds OOM?
  Voor bedrijven en werknemers in de sector metaalbewerking, die bij OOM zijn aangesloten of bij een bedrijf werken/hebben gewerkt dat bij OOM is aangesloten. 
 • Wat voor subsidiebedrag kan ik krijgen?

  Dat is afhankelijk van onder welke deelregeling je valt.

  1. Persoonlijke trainingstoelage (scholing op initiatief van de werkgever)
   Voor bedrijven in de metaalbewerking, die bij OOM zijn aangesloten en een tegemoetkoming willen in de scholingskosten of de kosten van een EVC procedure / een ontwikkelassessment van hun medewerkers. Vanaf 1 januari 2022 vergoedt OOM 50% van de kosten tot een maximum van € 800,- per werknemer.

  2. Ontwikkelbudget (scholing op initiatief van de werkgever voor het verbeteren van de leercultuur)
   Voor bedrijven in de metaalbewerking, die bij OOM zijn aangesloten bedrijven en een tegemoetkoming willen in de kosten voor het verbeteren van de leercultuur in het bedrijf. OOM stelt hiervoor een budget beschikbaar tot maximaal € 1.800,- per bedrijf voor de duur van 1 kalenderjaar.

  3. Leerwerkbijdrage (scholing op initiatief van de werkgever)
   Voor bedrijven in de metaalbewerking, die bij OOM zijn aangesloten en een leerling in dienst hebben die een BOL of BBL opleiding volgt. OOM vergoedt €2.700,- tot €4.200,- per leerling per jaar, afhankelijk van de opleidingsroute.

  4. Stagebijdrage (vergoeding aan werkgevers voor het bieden van een stageplek)
   Voor bedrijven in de metaalbewerking, die bij OOM zijn aangesloten en een leerling een stageplek bieden. OOM vergoedt €50,- per leerling per werkweek voor maximaal 20 werkweken per schooljaar.

  5. Jobstart
   Voor bedrijven in de metaalbewerking, die bij OOM zijn aangesloten en mensen die een technische functie binnen het bedrijf gaan vervullen willen opleiden en begeleiden. Een Jobstart traject kan alleen worden ingezet voor kandidaten die niet direct inzetbaar zijn voor de technische functie die zij moeten gaan vervullen, zoals werklozen of flexkrachten. OOM vergoedt eenmalig €500,- per leerling voor interne scholing en begeleiding en maximaal €1.500,- per leerling voor externe scholing.

  6. Praktijkopleiders
   Voor bedrijven in de metaalbewerking, die bij OOM zijn aangesloten en een tegemoetkoming willen in de scholingskosten van hun praktijkopleider(s). OOM vergoedt maximaal €1.000,- per bedrijf per jaar als bijdrage voor de scholingskosten van een praktijkopleider.
 • Hoe dien ik een aanvraag in? 

  Dit is afhankelijk van de deelregeling waar je onder valt. Lees de actuele informatie over het aanvragen van een vergoeding op de website van OOM.

 • Wanneer kan ik deze subsidie aanvragen?

  Veel van de bijdragen lopen al jarenlang. Aanvragen kunnen doorlopend worden ingediend. Kijk op de website van OOM of de regeling waar jij aanspraak op wilt maken nog beschikbaar is.

 • Hoe gaat het dan met de betaling?
  Dit is afhankelijk van de deelregeling waar je onder valt. Lees de actuele informatie over de betaalwijze van de opleiding en declaratie van OOM op de website van OOM.

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed