Alfa-college

STAP-budget

Haal het beste uit jezelf en blijf bij in je vak! Met behulp van bij- en omscholing blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en inzichten.
Wil je graag een BBL-opleiding of cursus volgen? Met het STAP-budget kun je jaarlijks maximaal € 1.000,- aan subsidie ontvangen per opleiding. Schrijf je nu alvast in en vraag per 1 november het STAP-budget aan bij UWV.

STAP-budget


Het totale overzicht van alle STAP-cursussen en -opleidingen bij het Alfa-college

 • Hoe werkt het STAP-budget?
  Wil jij ook € 1.000,- STAP-budget ontvangen? Schrijf je dan eerst in voor een opleiding, zodat je het STAP-aanmeldingsbewijs bij de hand hebt om het STAP-budget aan te kunnen vragen. Op dinsdag 1 november om 10.00 uur gaat het loket voor het aanvragen van het STAP-budget weer open. Meer informatie over het STAP-budget en het aanvragen hiervan vind je op de website van het UWV
 • Voor wie is het STAP-budget?
  Voor iedere volwassene, tussen de 18 jaar en AOW-gerechtigde leeftijd, met een band met de Nederlandse arbeidsmarkt. Om deze persoon de mogelijkheid te bieden scholingsactiviteiten te volgen ter versterking/stimulering van de arbeidsmarktpositie.
 • Wat voor subsidiebedrag kan ik krijgen?
  Ieder individu kan jaarlijks één keer een STAP-budget aanvragen voor maximaal €1.000,- (incl. btw).
 • Hoe dien ik een aanvraag in?

  Je meldt je aan voor een opleiding of cursus via de website van Alfa-college. Daarna kun je vanaf 1 maart 2022 terecht op een nieuw STAP-portaal van UWV om je subsidie aan te vragen via een digitaal formulier. Hiervoor heb je het STAP-aanmeldingsbewijs voor nodig die je na aanmelding van Alfa-college hebt ontvangen. Na goedkeuring van de subsidieaanvraag door UWV ontvang je van UWV een beschikking. Daarmee weet je dus dat je, bij goede afronding* van je opleiding, recht hebt op de subsidie. 

  *Wanneer de scholing niet is gestart, niet succesvol is afgerond dan wel achteraf geen bewijs van deelname is verstrekt dan kan de subsidie worden ingetrokken en het subsidiebedrag wordt teruggevorderd van de cursist (aanvrager) of de opleider.


 • Vanaf wanneer kan ik STAP aanvragen?
  Aanvragen kunnen worden ingediend vanaf 1 maart 2022. De regeling heeft in eerste instantie een looptijd tot en met 31 december 2026.
 • Hoeveel budget is er beschikbaar?
  Voor 2022 is in totaal € 180,4 miljoen beschikbaar, verdeeld over 6 tijdvakken van 2 maanden (budget 1e tijdvak januari/februari is € 0 omdat er voor die periode nog geen aanvragen kunnen worden ingediend).
 • Hoe gaat de betaling van mijn opleiding?
  Alfa-college factureert het opleidingsgeld (tot maximaal €1.000,-) aan UWV. Een eventueel resterend bedrag wordt aan jou als cursist gefactureerd.