De BIM Basiscursus Installatietechniek is gericht op diegenen die werkzaam zijn in of voor de technische installatiebranche en weinig tot geen voorkennis hebben van BIM. Het niveau van de cursus is MBO+.
Deze cursus wordt verzorgd door een ervaren docent van Cadac Group, die nauw samenwerkt met een BIM-specialist van het Alfa-college, en maakt deel uit van de doorlopende leerlijn Digitale Technieken in de gebouwde omgeving, een initiatief van Bouwend Nederland, Alfa-college en Hanzehogeschool Groningen en BuildinG.
BIM Basiscursus Installatietechniek GRONINGEN
- Locatie
- Admiraal de Ruyterlaan 2, GRONINGEN
- Type
- Cursus
- Opleidingsduur
- 2 maanden
- Kosten
- € 875,00
- Resultaat
- Getuigschrift
Wat je gaat leren
- Je leert leert de MEP-omgeving te linken aan een bouwkundig model
- Je leert een gebouw te voorzien van installaties en haalt hier informatie uit
- Je verdiept jouw kennis van elektriciteit, water, gas en ventilatie in het MEP-model
Over deze cursus
-
In het kort
De BIM Basiscursus Installatietechniek is gericht op diegenen die werkzaam zijn in of voor de technische installatiebranche en weinig tot geen voorkennis hebben van BIM. Het niveau van de cursus is MBO+.
De cursist wordt in acht dagdelen vertrouwd gemaakt met het zelfstandig inrichten van BIM (MEP)-modellen via het veel gebruikte programma Revit. MEP (Mechanical, Electrical, Plumbing) is het verzamelwoord voor installaties in een BIM-model. De cursist leert ook hoe het in Revit gemaakte model kan worden gelinkt aan het bouwkundige model. Tevens krijgt de cursist inzicht in de mogelijkheden van het gebruik van BIM-modellen voor de organisatie. Ook sluit de cursus aan op voor de installatiesector-specifieke zaken zoals ETIM en ETIM RT/MC. Tenslotte krijgt de cursist inzicht in de export naar een IFC standaard model (Industry Foundation Classes).
Na zes dagdelen basiskennis en -vaardigheden, kiest de cursist voor een verdieping van twee dagdelen voor de richting Elektro óf voor de richting Installatie (Werktuigkundige installaties). -
Vakken
De cursus is opgedeeld in 8 dagdelen:
Dagdeel 1: De cursist verkent de mogelijkheden van de software.
Dagdeel 2: De cursist leert de MEP-omgeving te linken aan een bouwkundig model (2D en 3D) en deze te exporteren.
Dagdeel 3: De cursist verdiept zijn kennis van de MEP-werkwijzen.
Dagdeel 4: De cursist voorziet een gebouw van installaties en haalt hier informatie uit voor bv. werkvoorbereiding.
Dagdeel 5: De cursist verdiept zijn kennis van elektriciteit, water, gas en ventilatie in het MEP-model.
Dagdeel 6: Van model naar IFC. De cursist leert een IFC te lezen.
Naar keuze:
Dagdeel 7 en 8: verdieping Elektro
óf:
Dagdeel 7 en 8: verdieping Werktuigkundige installaties. -
Vooropleiding en toelating
Om deel te kunnen nemen aan deze cursus dien je werkzaam te zijn in of voor de installatiebranche.
-
Kosten en benodigdhedenDoor een bijdrage van het Nationaal Programma Groningen en van het opleidings- en ontwikkelfonds OTIB is het mogelijk deze cursus aan te bieden voor een aantrekkelijk all-in tarief van €875,-. De cursus is vrijgesteld van btw.
-
Duur en data
De verwachte startdatum van deze cursus is nog niet bekend. Dit bepalen we in overleg. De lessen zullen op de dinsdagochtend plaatsvinden en wordt wordt gegeven op 7 dagdelen.
Daarnaast wordt van de deelnemers verwacht dat zij thuis enkele opdrachten uitwerken. In totaal kun je rekenen op een tijdsbelasting (inclusief de cursusdagdelen) van 48-56 uur. Om thuis opdrachten te kunnen uitvoeren krijgen de cursisten voor de duur van de cursus een licentie voor het gebruik van Revit.
De BIM Basiscursus wordt gegeven in het BIMLab van het Alfa-college, locatie Admiraal de Ruyterlaan 2 in Groningen.
-
ResultaatBij volledige deelname aan de cursus en het voldoende uitvoeren van de opdrachten wordt aan de cursisten een bewijs van deelname uitgereikt.