Alfa-college
GRONINGEN, Cursus

VCA-training en examen

De cursus VCA is bedoeld voor alle operationele medewerkers en inleenkrachten (langer dan 3 maanden) die hun diploma VCA-Basis willen behalen. Maar ook voor leidinggevenden die bij de uitvoering van werk betrokken zijn en hun VOL-VCA willen behalen. Naast de trainingen kun je ook kiezen voor alleen examen (als je de stof al kent, liever zelf uit het boek leert of herexamen moet doen) - dit scheelt in tijd en kosten!

In het kort

 • Opleidingssoort

  Cursus

 • Lesmoment

  08:00 - 19:00 uur

 • Vooropleiding

 • Duur

  1 cursusdag

 • Locatie

  Groningen

 • Resultaat

  Certificaat

 • Studielast

  8 uur

 • Startdata

  In overleg

 • Kosten

  Diverse subsidies en opleidingsfondsen beschikbaar

 • Opleiding

  VCA staat voor Veiligheids Checklist Aannemers. Als een bedrijf volgens de regels in de checklist werkt dan kan het een VCA-certificaat krijgen. Dit betekent dat alle werkzaamheden volgens duidelijk vastgelegde en veilige procedures worden uitgevoerd en dat alle werknemers volgens die veilige procedures hun werk doen. De cursus is praktijkgericht en er is ruimte om voorbeelden uit de werksfeer voor te leggen en te behandelen.

  Cursusduur

  De cursus duurt 1 dag (van 08:00-16:00 uur) en wordt om 16:30 uur afgesloten met een examen waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen VCA Basis en VOL-VCA.

 • Onderdelen
  Je leert welke regels er zijn afgesproken om het werk zo veilig mogelijk te maken. Deze regels gelden voor werkgevers en werknemers.
 • Certificering

  VCA Basis

  Het examen B-VCA bestaat uit 40 meerkeuzevragen die in maximaal 60 minuten beantwoord moeten worden. Wanneer de kandidaat 28 vragen of meer goed heeft beantwoord, ontvangt de kandidaat een certificaat en een pasje dat tien jaar geldig is.


  VOL-VCA

  Het VOL-VCA of het VIL-VCU-examen bestaat uit 70 meerkeuzevragen die in maximaal 105 minuten beantwoord moeten worden. Wanneer de kandidaat 49 of meer vragen goed heeft beantwoord, ontvangt de kandidaat het certificaat en een pasje dat tien jaar geldig is
 • Kosten

  Er bestaan diverse regelingen voor het opleiden van personeel. Ook voor de opleidingen en trainingen van het Alfa-college zijn diverse subsidies en opleidingsfondsen beschikbaar. De voorwaarden en bedragen worden regelmatig aangepast, daarom is het belangrijk de actuele gegevens te checken.

  Heb je gegevens nodig van de opleiding of kom je er niet uit, neem contact op met Alfa-college bedrijfsopleidingen:

  Mariecke Huisman
  t. 06-22262981
  e. m.huisman@alfa-college.nl

  Subsidie-informatie

  Ben je aangesloten bij een opleidings- en ontwikkelingsfonds, dan kun je misschien profiteren van specifieke subsidieregelingen. Voorbeelden van O&O-fondsen zijn:

  Wij Techniek voor o.a.:
  - instroom en opscholingsregeling
  - ontwikkelingsstimuleringsregeling (OSR)
  - sectorplan
  - branche Breed Opleiden

  OOM (Opleidingsfonds metaalbewerking) voor o.a.:
  - persoonlijke trainingstoelage voor werknemers
  - ontwikkelbudget
  - Jobstart

  A+O Metalektro (Opleidingsfonds metalektro) voor o.a.:
  - beroepsbegeleidende leerweg BBL
  - beroepsopleidingen BOL
  - tijdelijke additionele maatregel stage 
  - vergroten zij- en BBL-instroom

  Kijk voor een overzicht van alle O&O-fondsen op Opleiding en Beroep

  UWV

  Alfa-college heeft een scholingsovereenkomst met UWV. Hieruit kunnen verschillende trajecten worden georganiseerd. Neem contact op voor de mogelijkheden.

  SNN

  Voor werkgevers uit de arbeidsmarktregio Groningen zijn er mogelijkheden om gebruik te maken van Groningen op voorsprong. Kijk op de website van SNN voor meer informatie.