Alfa-college

Assisteren bij zorg en welzijn GRONINGEN

Assisteren bij zorg en welzijn GRONINGEN
Locatie
Kluiverboom 3, GRONINGEN
Type
Cursus
Opleidingsduur
4 maanden
Kosten
€ 750,00

Wat je gaat leren

 • Je leert cliënten assisteren bij Algemeen Dagelijkse Levensverrichtingen
 • Je leert cliënten en hun eventuele naasten hierbij zelfredzamer te worden
 • De cliënt kan een kind, jongere, oudere, bewoner, zorgvrager of leerling zijn
 • In het kort
  Dit keuzedeel is voor kandidaten die in zorg-gerelateerde organisaties werkzaam zijn, en die meer betrokken willen zijn en willen werken met de zorgvrager. Het verbredende keuzedeel omvat assisterende werkzaamheden op het gebied van wonen, huishouden en activiteiten van het dagelijks leven (ADL), zoals bij eten, drinken, aan- en uitkleden en bewegen.

  Deze werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd in de woonomgeving van de cliënt*, maar ook in bijvoorbeeld een verzorgingshuis, bij begeleid wonen, in het onderwijs of in de kinderopvang. De beginnend beroepsbeoefenaar voert vraaggericht ondersteunende taken uit. Je hebt daarbij aandacht voor de zelfredzaamheid van de cliënt en naastbetrokkenen. Je houdt rekening met afspraken in het zorg- en/of ondersteuningsplan en met de mogelijkheden, wensen en gewoonten van de cliënt en naastbetrokkenen. Je maakt afspraken over wat de cliënt zelf doet en waarbij ondersteuning wordt geboden.

  De beginnend beroepsbeoefenaar zorgt ervoor dat de cliënt en naastbetrokkenen zoveel mogelijk zelf kunnen doen, indien nodig bied je daarbij ondersteuning. Informatie over de cliënt en de ondersteuning draag je over aan haar collega's.

  *= waar 'cliënt' staat, kan ook kind, jongere, oudere, bewoner, zorgvrager, leerling gelezen worden. 
 • Vooropleiding en toelating

  Voor dit keuzedeel is een werk- of stageplek in de zorg nodig voor ongeveer 120 uur, dit betekent 12 uur per week en je bent minimaal 18 jaar.

 • Kosten en benodigdheden

  De kosten voor dit keuzedeel bedragen €750,-. Deze kosten zijn inclusief examen en het te ontvangen mbo-certificaat.

  We rekenen erop dat je gedurende de cursus een eigen laptop/tablet kunt gebruiken voor digitale lesmaterialen en opdrachten.

 • Duur en data

  De verwachte startdatum van de cursus is 18 januari 2024. Dit is onder voorbehoud van voldoende deelnemers. De totale opleidingsduur is 4 maanden.

 • Resultaat
  Als je het keuzedeel en het examen met voldoende resultaat afsluit ontvang je een mbo-certificaat “Assisteren bij zorg en welzijn”. Dit mbo-certificaat wordt geregistreerd in het diploma register van DUO.

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed