Alfa-college

Assisteren bij zorg en welzijn HOOGEVEEN

Assisteren bij zorg en welzijn HOOGEVEEN
Locatie
Voltastraat 33, HOOGEVEEN
Type
Cursus
Opleidingsduur
3 maanden
Kosten
€ 750,00

Wat ga je leren

 • Je leert cliënten assisteren bij Algemeen Dagelijkse Levensverrichtingen
 • Je leert cliënten en hun eventuele naasten hierbij zelfredzamer te worden
 • De cliënt kan een kind, jongere, oudere, bewoner, zorgvrager of leerling zijn
 • In het kort
  Dit keuzedeel is voor kandidaten die in zorg-gerelateerde organisaties werkzaam zijn, en die meer betrokken willen zijn en willen werken met de zorgvrager. Het verbredende keuzedeel omvat assisterende werkzaamheden op het gebied van wonen, huishouden en activiteiten van het dagelijks leven (ADL), zoals bij eten, drinken, aan- en uitkleden en bewegen.

  Deze werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd in de woonomgeving van de cliënt*, maar ook in bijvoorbeeld een verzorgingshuis, bij begeleid wonen, in het onderwijs of in de kinderopvang. De beginnend beroepsbeoefenaar voert vraaggericht ondersteunende taken uit. Je hebt daarbij aandacht voor de zelfredzaamheid van de cliënt en naastbetrokkenen. Je houdt rekening met afspraken in het zorg- en/of ondersteuningsplan en met de mogelijkheden, wensen en gewoonten van de cliënt en naastbetrokkenen. Je maakt afspraken over wat de cliënt zelf doet en waarbij ondersteuning wordt geboden.

  De beginnend beroepsbeoefenaar zorgt ervoor dat de cliënt en naastbetrokkenen zoveel mogelijk zelf kunnen doen, indien nodig bied je daarbij ondersteuning. Informatie over de cliënt en de ondersteuning draag je over aan haar collega's.

  *= waar 'cliënt' staat, kan ook kind, jongere, oudere, bewoner, zorgvrager, leerling gelezen worden.
 • Vooropleiding en toelating
  Om deel te kunnen nemen aan deze cursus dien je minimaal 18 jaar te zijn. Daarnaast is het wenselijk om tijdens deze cursus een werk- of stageplek in de zorg te hebben.
 • Kosten en benodigdheden
  De kosten voor dit keuzedeel bedragen €750,-. Deze kosten zijn inclusief examen en het te ontvangen mbo-certificaat.

  We rekenen erop dat je gedurende de cursus een eigen laptop/tablet kunt gebruiken voor digitale lesmaterialen en opdrachten.
 • Duur en data

  De cursus start vanaf 6 april 2023. Dit is onder voorbehoud van voldoende deelnemers. De totale opleidingsduur is 7 bijeenkomsten.

 • Resultaat
  Als je het keuzedeel en het examen met voldoende resultaat afsluit ontvang je een mbo-certificaat “Assisteren bij zorg en welzijn”. Dit mbo-certificaat wordt geregistreerd in het diploma register van DUO.

Wil je een vraag stellen over deze cursus?

Voor alle vragen omtrent bij- en omscholing én maatwerktrajecten bij het Alfa-college, kun je contact opnemen met onze adviseurs.