Alfa-college

Helpende Plus GRONINGEN

Helpende Plus GRONINGEN
Locatie
Kluiverboom 3, GRONINGEN
Type
Cursus
Opleidingsduur
3 maanden
Kosten
€ 995,00

Wat je gaat leren

 • Je leert over medicatie, ziektebeelden en wet- en regelgeving
 • Je leert meer specifieke verzorgende handelingen
 • Je leert over de palliatieve zorg en stervensbegeleiding

Interview met Dorien Aalders

Sluiten
Dorien Aalders haalde in april 2021 haar mbo-certificaat Helpende plus. Ze kijkt tevreden terug: “Mijn werkgever bood me dit aan en ik was meteen enthousiast, want ik ontwikkel me graag verder. De zorg voor ouderen wordt steeds complexer en met Helpende Plus kan ik meer zorgtaken zelfstandig uitvoeren, hoeven cliënten minder te wachten en kan ik tijdens overleggen beter input geven. Ik raad dit iedereen aan die meer uit het vak wil halen en meer voor cliënten wil betekenen!”

Dorien werkt als Helpende in de ouderenzorg. Ze haalde in april 2021 haar mbo-certificaat Helpende plus. Ze kijkt tevreden terug op de 20 weken theorie- en praktijklessen: “De zorg verandert snel, met onder andere hogere kwaliteits- en bevoegdheidseisen voor medewerkers. Daarnaast wordt de zorg voor ouderen ook steeds complexer. Nu als Helpende Plus kán en mág ik meer zorgtaken zelfstandig uitvoeren, zoals bepaalde medicatie geven. Verder hoeven cliënten minder te wachten en kan ik tijdens overleggen beter input geven. En ik kan de familie beter te woord staan omdat ik meer kennis heb. In de praktijk merk ik ook dat ik wat ik zie beter kan plaatsen, denk bijvoorbeeld aan het herkennen van verschillende soorten dementie. Helpende Plus is echt een plus als je Helpende bent. Ik raad dit iedereen aan die meer uit het vak wil halen en meer voor cliënten wil betekenen!”
 • In het kort

  Heb je een niveau 2 diploma, heb je een leerwerkplek in de zorg voor minimaal 8 uur in de week (aanbevolen, maar geen vereiste), wil je meer uitdaging én breder inzetbaar zijn? Met dit mbo-certificaat kun jij je werk als helpende uitbreiden en krijg je meer verantwoordelijkheden. Je leert over medicatie, ziektebeelden, wet- en regelgeving, palliatieve zorg en stervensbegeleiding. Daarnaast leer je meer specifieke verzorgende handelingen.

 • Vakken

  Met de cursus Helpende Plus ga je aan de slag met verpleegtechnische handelingen als medicijnen geven, wondzorg en katheterzorg. Op de cursusdagen verdiep je je onder begeleiding van een docent in de theorie, zoals oncologische zorg en palliatieve zorg. Je oefent de verpleegtechnische handelingen in een praktijklokaal. Deze handelingen worden uiteindelijk op je leerwerkplek geëxamineerd waarbij een praktijkopleider/ werkbegeleider eindverantwoordelijke is. Op deze manier vergroot je je inzetbaarheid in de zorg.

  - Wet BIG, protocollen
  - Medicatie
  - Vitale functie
  - Steunkousen
  - Ziektebeelden
  - Wondverzorging
  - Mictie, urinewegstelsel, katheter verzorgen en doorkoppelen
  - Oncologie, chemo en bestraling
  - Palliatieve zorg en rouwzorg
  - Theorietoets en oefenexamen

  Er wordt gewerkt met het boek Factor E, Eduactief.

 • Vooropleiding en toelating

  De cursus kun je volgen als je in het bezit bent van een niveau 2 diploma op het gebied van zorg en welzijn. Ook is een leerwerkplek in de zorg, voor minimaal 8 uur in de week, een toelatingseis.

 • Kosten en benodigdheden

  De kosten voor dit keuzedeel bedragen €995,-. Deze kosten zijn inclusief examens, het te ontvangen certificaat en het lesboek t.w.v. €74,-.

 • Duur en data

  De startdatum van de cursus is 9 januari 2024.

  De cursus duurt 3 maanden en de lestijden zijn van 15.00 tot 18.00 uur. De leerwerkplek, voor minimaal 8 uur per week, dient een door SBB erkend leerbedrijf te zijn. De zelfstudie is ongeveer 8 uur per week. De bijeenkomsten met een maximale groepsgrootte van 16 personen vinden iedere week plaats op de dinsdagen.

 • Resultaat
  Na het succesvol afronden van de opleiding ben je landelijk gekwalificeerd voor de Helpende Plus en ontvang je een certificaat.

Wil je een vraag stellen over deze cursus?

Voor alle vragen omtrent bij- en omscholing én maatwerktrajecten bij het Alfa-college, kun je contact opnemen met onze adviseurs.

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed