Alfa-college

Individuele ondersteuning en zorg in de maatschappelijke zorg GRONINGEN

Individuele ondersteuning en zorg in de maatschappelijke zorg GRONINGEN
Locatie
Kluiverboom 3, GRONINGEN
Type
Cursus
Opleidingsduur
3 maanden
Kosten
€ 700,00

WAt je gaat leren 

 • Je leert te ondersteunen op het gebied van zelfzorg
 • Je leert een aantal zorgtechnische handelingen te verrichten
 • Je leert beter te handelen tijdens onvoorziene en crisissituaties
 • In het kort

  Het scholingstraject is gericht op zorg en welzijn medewerkers en zij-instromers die zich verder willen ontwikkelen. Het gaat om werkenden in de zorg en welzijn en werkzoekenden met een andersoortige achtergrond die interesse hebben in het ondersteunen op het gebied van zelfzorg, het uitvoeren van zorgtechnische handelingen en het handelen tijdens onvoorziene en crisissituaties en dit graag willen leren.

  Na het volgen van dit beroepsgerichte onderdeel is de medewerker direct inzetbaar in het werkveld zorg en welzijn voor het ondersteunen op het gebied van zelfzorg en het uitvoeren van een aantal zorgtechnische handelingen (het checken en toedienen van medicijnen en het verlenen van eerste hulp). Daarnaast is deze medewerker beter uitgerust om te handelen tijdens onvoorziene en crisissituaties. Hierdoor kan de medewerker een belangrijke bijdrage leveren aan het borgen van de kwaliteit en continuïteit van de ondersteuning en zorg. Door het volgen van dit mbo-certificaat wordt de kwaliteit van de ondersteuning en voorlichting op het gebied van zelfzorg, de uitvoering van een zorgtechnische handeling en het professioneel handelen in een onvoorziene of crisissituatie gewaarborgd.

 • Vakken

  Tijdens de cursus komen ten minste de volgende onderwerpen aan bod: 

  - Vakkennis en vaardigheden
  - Verantwoordelijkheid en zelfstandigheid
  - Ondersteunt de client bij zelfzorg
  - Voert zorg-technische handelingen uit
  - Handelt in onvoorziene en/of crisissituaties

 • Vooropleiding en toelating

  Het scholingstraject is gericht op zorg en welzijn medewerkers en zij-instromers die zich verder willen ontwikkelen. Er gelden verder geen toelatingseisen. 

 • Kosten en benodigdheden

  De kosten voor de cursus zijn €700,-, dit is inclusief examengeld en het te ontvangen certificaat. Een werkplek in zorg en welzijn is vereist.

  Het is mogelijk om deze cursus samen met Ondersteunen bij participatie, wonen en huishouden in de maatschappelijke zorg te volgen als combinatietraject voor €995,-. Neem contact met ons op voor meer informatie. 

 • Duur en data

  De verwachte startdatum van deze cursus is 14 september. Dit is onder voorbehoud van voldoende aanmeldingen. De cursus heeft 6 lesdagen van elk 3 uur en vinden om de week plaats. Houd er rekening mee dat je huiswerk en oefeningen in de praktijk of op een werkplek moet uitvoeren.

  De inschrijving voor deze cursus verloopt via het Alfa-college, maar de cursus is ontwikkeld en wordt uitgevoerd in samenwerking met het Noorderpoort. 

 • Resultaat

  Na het succesvol afronden van deze cursus ontvang je het mbo-certificaat C0098. 

Wil je een vraag stellen over deze cursus?

Voor alle vragen omtrent bij- en omscholing én maatwerktrajecten bij het Alfa-college, kun je contact opnemen met onze adviseurs.