Alfa-college

Individuele ondersteuning in de maatschappelijke zorg niv 3 GRONINGEN

Individuele ondersteuning in de maatschappelijke zorg niv 3 GRONINGEN
Locatie
Kluiverboom 3, GRONINGEN
Type
Cursus
Opleidingsduur
4 maanden
Kosten
€ 950,00

Wat je gaat leren

 • Je leert te werken met cliënten met een (verstandelijke) beperking
 • Je krijgt kennis van ziektebeelden zoals epilepsie, dementie en autisme
 • Je leert over diverse syndromen en lichamelijke beperkingen
 • In het kort

  Wil je starten met werken in de zorg? Of ben je al werkzaam in de zorg en wil je je kennis over de zorg van cliënten met een (verstandelijke) beperking opfrissen? Deze cursus helpt je daarbij. Met het landelijk erkende mbo-certificaat Individuele ondersteuning in de maatschappelijke zorg (niveau 3) kun je zorg- en begeleidingstaken uitvoeren binnen de zorg. Dus vind jij het leuk om cliënten met een (verstandelijke) beperking te helpen, betrokkenen op de hoogte te houden en hou je van zelfstandig werken? Dan is deze cursus iets voor jou!

  De cursus is voor mensen die nieuw zijn in de zorg, maar ook voor doorstromers en herintreders. Je wilt je richten op werken in de individuele zorg. Deze beroepsgerichte cursus maakt onderdeel uit van de kwalificatie Verzorgende-IG. In een periode van 6 maanden ga je aan de slag met 12 modules vol praktijk- en huiswerkopdrachten.  

 • Vakken

  De volgende onderwerpen komen onder meer aan bod:

  - Kennis van ziektebeelden
  - Basiszorg en vitale functies
  - Epilepsie
  - Dementie en autisme
  - Diverse syndromen
  - Lichamelijke beperkingen zoals doof- en slechthorend en dwarslaesie, etc.

 • Vooropleiding en toelating

  Om deel te kunnen nemen aan deze cursus, dien je aan de volgende voorwaarden te voldoen:

  - Je bent vóór aanvang van de cursus al minstens 2 weken werkzaam bij de zorginstelling.
  - Je bent officieel werkzaam bij de zorginstelling, of je werkt als stagiair of vrijwilliger in de zorg.
  - Je bent minimaal in het bezit van een diploma lbo, vmbo of kader, vmbo-tl, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg, vakopleiding mbo niveau 3 of een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van havo of vwo goed hebt doorlopen.

  Advies aan de werkgever
  Als werkgever moet je bereid zijn om de deelnemer d.m.v. een werkbegeleider te begeleiden. Om een goed leerrendement te behalen is het advies aan de werkgever om de deelnemer bij de start van de opleiding minimaal 2 weken bij de start boventallig te zetten en boventallig te laten zijn in de weken van de praktijkopdrachten (3 weken).

 • Kosten en benodigdheden

  De cursus kost €950,- inclusief examen.

  Medewerkers kosteloos deze cursus laten volgen?
  Deze cursus wordt aangeboden in combinatie met subsidie Nationale Zorgklas. Dat betekent dat je als werkgever je medewerkers kosteloos kan laten scholen via Nationale Zorgklas. Meer weten? Lees hier verder.

 • Duur en data

  De cursus start op 1 februari 2023. Dit is onder voorbehoud van voldoende aanmeldingen.

  De cursus duurt 6 maanden. Je hebt 1 dag per week les. Verder werk je aan huiswerk- en praktijkopdrachten. Daar word je natuurlijk bij begeleid. Houd hierbij rekening met ongeveer 2 uur zelfstudie per week en oefenen op je werk.

 • Resultaat
  Als je het examen met succes haalt, ontvang je het landelijk erkende mbo-certificaat Individuele ondersteuning in de maatschappelijke zorg (C0059). Dit certificaat is van waarde op de arbeidsmarkt (civiel effect), zodat je in de zorg aan de slag kunt.

Wil je een vraag stellen over deze cursus?

Voor alle vragen omtrent bij- en omscholing én maatwerktrajecten bij het Alfa-college, kun je contact opnemen met onze adviseurs.