Alfa-college

Nieuwsbrief bedrijfsopleidingen Techniek

maart 2018

Christina Wilbrink, Alfa-college Bedrijfsopleidingen Techniek: "We hebben de afgelopen jaren gezien dat het werkveld in rap tempo is veranderd. De wereld is digitaler geworden, technische ontwikkelingen en innovaties gaan snel. Het is binnen de techniekbranche, maar ook binnen de maatschappij, belangrijk om van al deze veranderingen op de hoogte te zijn en te blijven. Het is een tijd waarin vakmanschap belangrijker is dan ooit. Als werkgever en werknemer is het daarom van doorslaggevend belang om up-to-date te blijven, zodat u die voorsprong kan behouden."
 • Even voorstellen...

  Johan Tukker is vanaf 1 september 2017 werkzaam als bedrijfsadviseur bij de afdeling Bedrijfsopleidingen Techniek en u kunt hem tegenkomen als studentenbegeleider voor de BBL-opleiding Leidinggevende team/afdeling/project (werken en leren):

  Ik ben in 2011 als zij-instromer gestart bij het Alfa-college als coördinator/docent voor BBL-opleidingen. Hiervoor ben ik onder andere werkzaam geweest als bankier, semi-profvoetballer, directeur, bedrijfsopleider en spelersbegeleider. Met al deze werkervaring in mijn rugzak is deze nieuwe functie voor mij een mooie uitdaging. Het is mijn doel om school/onderwijs en bedrijfsleven nog meer en beter met elkaar te verbinden. Verder bespreek ik graag met u de mogelijkheden van onze reguliere opleidingen, maar ook voor specifieke wensen kan ik u maatwerk leveren. Ik zie ernaar uit om kennis met u en uw bedrijf te maken.In contact komen met de bedrijfsadviseur is mogelijk via 06-12444796 of j.tukker@alfa-college.nl.

 • Fiellab PracTICe

  Fieldlab PracTICe is een uniek opleidings- en innovatiecentrum voor de bouw- en installatiebranche in Groningen. Het doel is om onderwijs beter aan te laten sluiten op regionale ontwikkelingen op het gebied van aardbevingsbestendig, energieneutraal en levensloopsbestendig bouwen. Verschillende bedrijven, onderwijsinstellingen en overheden zijn bij Fieldlab PracTICe aangesloten. Wilt u ook meedenken of mee-ontwikkelen? Kijk dan op www.alfa-college.nl/fieldlabpractice.

  Logo PracTICe

 • Samenwerking gemeente Groningen

  Werkzoekenden uit de regio Groningen zijn op het Alfa-college aan de Admiraal de Ruyterlaan gestart met een Oriëntatietraject Bouw of Keuzecarrousel Techniek. Oriëntatietraject Bouw is een achtdaagse training. De werkzoekenden maken kennis met verschillende werkzaamheden en beroepen in de bouwsector. Het oriëntatietraject is een initiatief van de gemeente Groningen in samenwerking met UWV werkplein en het Alfa-college.

  Tijdens de Keuzecarrousel krijgen werkzoekenden tot 27 jaar de kans om te ontdekken welke opleidingen en kansrijke beroepen ze leuke vinden en goed bij ze passen. De keuzecarrousel wordt gehouden op verschillende scholen in Groningen en Drenthe, waar het Alfa-college er één van is. Keuzecarrousel is een initiatief van provincies Groningen, Drenthe en gemeenten in de arbeidsmarktregio Groningen en Noord-Drenthe. Kijk voor meer informatie op www.kansrijkberoep.nl.

 • Nieuwe cursus F-gassen

  Het Alfa-college start in september 2018 met een nieuwe cursus F-gassen. Deze dertiendaagse cursus bestaat uit theorie en een drietal praktijkonderdelen. De examinering vindt plaats op onze erkende examenlocatie aan de Admiraal de Ruyterlaan. Kleine groepen en individuele aandacht staan centraal.

  In 2017 hebben we wederom voor het categorie 1 Examen een slagingspercentage van 97 procent gehaald. Serge Griffoen, was één van de deelnemers aan de cursus F-gassen: "Het huiswerk maken en leren is na 25 jaar niet meer in de schoolbanken te hebben gezeten we leven een flinke omschakeling." Lees hier meer over de cursus.

 • Uitvoering zonnestroomsystemen

  Bedrijfsopleidingen Techniek heeft een tweedaagse cursus opgezet die u leert om op een veilige manier onder het dak een zonnestroominstallatie te installeren. Verschillende aandachtspunten zoals een dampdichte kabeldoorvoer, het correct aansluiten en opstarten van de omvormer en het aansluiten op de groepenkast worden behandeld. Klik hier voor meer informatie of aanmelden.

 • Bijzonder practicum voor STE-studenten

  STE staat voor de BBL-opleiding: Technicus service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie, niveau 4. De STE-studenten verzorgen onder andere service en onderhoud aan verschillende geautomatiseerde installaties en apparaten. Het is een bijzondere opleiding, want er wordt gewerkt in kleine groepen en er wordt veel tijd in practicum gestoken. De STE-studenten hebben een aantal proeven gedaan uit het ISP-Stralingspracticum van de Universiteit Utrecht, Freudenthal Instituut voor Didactiek van Wiskunde en Natuurwetenschappen.

  Het practicum wordt al een aantal jaren door de VAVO-opleidingen georganiseerd en de STE-studenten kunnen zich daarvoor ook inschrijven.
  De STE'ers komen de elektromagnetische straling tegen als methode om het niveau in vaten te meten. Marten Voogd en Harry Elenius bieden VAVO-studenten de gelegenheid om een technische proef te doen voor het profielwerkstuk dat zij moeten maken. Naast kennisoverdracht richting studenten is deze samenwerking een mooi voorbeeld van samenwerking tussen verschillende vakgroepen en docenten die gebruik maken van elkaars expertise.

 • Nen3140

  Deze cursus is bestemd voor werkgevers, leidinggevenden, inspecteurs, uitvoerders en monteurs. Onderwerp: Het (laten) uitvoeren van werkzaamheden aan Elektrotechnische installaties.

  Klik hier voor informatie over de NEN3140, geschreven door docent Johan Fellinga.

 • Bedrijfsbrochure

  Klik hier voor de bedrijfsbrochure.