Alfa-college
HARDENBERG, BBL, niveau 3, opleidingsduur 2 jaar

Allround timmerman (verkort)

Als Allround timmerman voer je werk uit voor bijvoorbeeld bouwbedrijven of timmerfabrieken. Samen met collega’s werk je aan nieuwe of bestaande gebouwen: woningen, kantoorpanden of agrarische bebouwing. Je bent verantwoordelijk voor je eigen werk en dat van collega’s.
 • Iets voor jou?
  Werken als Allround timmerman is iets voor jou als je:
  - technische kennis hebt
  - bouwkundig inzicht hebt
  - bouwwerk wilt doen van fundering tot dak
  - het leuk vindt om met anderen samen te werken
  - graag zelfstandig werkt
  - het leuk vindt werk in te plannen en te organiseren

  Herken jij jezelf hierin, dan is de opleiding Allround timmerman iets voor jou!
 • De opleiding
  Deze opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen. Je kunt de opleiding Allround timmerman volgen in Hardenberg en in Nieuwleusen. Deze twee locaties hebben goed uitgeruste werkplaatsen. Tijdens je opleiding krijg je begeleiding van onze vakbekwame instructeurs.

  Je leert:
  - zelfstandig te werken en hoe je verantwoordelijkheid draagt voor werkzaamheden
  - veilig, milieubewust en klantvriendelijk te werken

  De opleiding is opgebouwd uit modules. Je sluit elke module af met een praktijktoets en een theorietoets. Je voert twee praktijktoetsen uit in de bouwwerkplaats van het Regionaal Techniek Centrum (RTC). Binnen de kaders van het competentiegericht opleiden word je theoretisch en praktisch opgeleid tot zelfstandig werkend (allround) timmerman. 

 • Regionaal Techniek Centrum
  Het Regionaal Techniek Centrum (RTC) is een samenwerking van ondernemers in Noordoost-Overijssel en Zuidoost-Drenthe. Jongeren kunnen bij het RTC een praktijkgerichte technische opleiding op mbo-niveau volgen. Het RTC werkt nauw samen met het vmbo-onderwijs en het mbo-onderwijs. Deze intensieve samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs maakt het RTC uniek in de regio.
    

  100% ervaring

  Je wilt je voorbereiden op je toekomst? Je wilt weten hoe het er in een bedrijf aan toegaat? Je wilt leren van én in situaties die de praktijk zo dicht mogelijk benaderen? Dat kan: via het RTC! Leren in de praktijk! Je volgt theorie- en praktijklessen, die passen bij jouw talenten. Je doet praktijkervaring op bij een leerbedrijf. Je vaardigheden worden optimaal ontwikkeld door een samenwerking tussen RTC, ROC en het bedrijfsleven.
 • Vakken
  Tijdens de opleiding krijg je de vakonderdelen:
  - betonconstructies
  - prefabconstructies
  - maatvoeren en stellen
  - dakconstructies
  - renovatietimmerwerk
  - machinaal timmerwerken
  - werkorganisatie
  - vloeren en wanden
  - dakconstructies en dakbedekking
  - kozijnen, ramen en luiken
  - binnentimmerwerk.

  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands en rekenen. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet.

  Keuzedelen

  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Per opleiding, en soms ook per school, verschilt het aanbod in keuzevakken. Op de Open dag krijg je meer informatie over keuzedelen.
 • BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg)
  Je volgt 1 dag per week theorie. De andere 4 dagen werk je bij een bouwbedrijf. Dit bedrijf is door de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) erkend als leerbedrijf. 

  Dienstverband leerbedrijf

  Je krijgt een arbeidsovereenkomst aangeboden bij één van de opleidingsbedrijven binnen het RTC. Tijdens je opleiding verdien je een salaris dat vastgelegd is in de bedrijfstak-cao.

  Jouw voordelen:
  - baangarantie voor de duur van de opleiding
  - werken en leren in de regio
  - goede contacten met het bedrijfsleven
  - kleinschaligheid
  - goede begeleiding door erkende praktijkopleiders
 • Vooropleiding
  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s of bewijzen nodig:
  - vmbo-kb, gl, tl
  - diploma Entree-opleiding
 • Na je opleiding
  Als gediplomeerd Allround timmerman niveau 3 kun je meteen aan het werk bij een bedrijf. Of je gaat als zelfstandige aan het werk.
 • Schoolkosten

  Voor je opleiding betaal je:

  • les- of cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten

  Voor je opleiding betaal je verder:

   

  • gereedschappen
  • persoonlijke beschermingsmiddelen
  • werkkleding

  In de verschillende CAO’s is vastgelegd wat de werkgever (het RTC) moet verstrekken en wat de werknemer (student) zelf moet aanschaffen. Bij de start van de opleiding krijg je hier informatie over. 

   

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO

  Meer info
  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.

 • Studie in cijfers

  Studie in cijfers

  Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo

  Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Helaas is er voor deze opleiding geen studiebijsluiter beschikbaar. Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.

Misschien ook interessant voor jou?