Alfa-college
HOOGEVEEN, BBL, niveau 4, opleidingsduur 3 jaar

Werkvoorbereider installaties

Als werkvoorbereider heb je een adviserende en uitvoerende rol. Het werk is erg afwisselend. Je werkt zelfstandig aan het ontwerpen en uitwerken van elektrotechnische tekeningen in de woningbouw, utiliteit en fabrieksinstallaties. Ook het verrichten van calculaties en het begeleiden van het installatieproces behoren tot jouw taken.

 • Iets voor jou?
  - Heb je interesse in techniek?
  - Ben jij praktisch ingesteld?
  - Ben jij resultaatgericht?
  - Vind je het leuk om met verschillende mensen om te gaan?

  Herken jij jezelf hierin, dan is de opleiding Werkvoorbereider installaties iets voor jou!
 • De opleiding

  De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen. Tijdens de opleiding werk je aan competenties die belangrijk zijn voor de installatie- en elektrotechniek. Naast technische en algemene kennis en vaardigheden, leer je ook hoe je met mensen om moet gaan en hen aanspreekt. Je leert hoe je goed kunt functioneren in de maatschappij. Het vak leer je in de praktijk, de theorie volg je op school. Je bent zelf verantwoordelijk voor het leerproces.

  Een goede kennis van de geldende NEN-normen is van wezenlijk belang om een goede en veilige installatie te ontwerpen en te maken. Tijdens de opleiding worden deze normen dan ook uitvoerig behandeld. Ook de bedrijfstechnische kant van het beroep wordt belicht. 

 • Vakken

  Tijdens de opleiding werkvoorbereider installaties krijg je onder andere de vakken:

  - Bedrijfstechniek
  - Spanningsverlies berekenen
  - Tekenen in AutoCAD
  - Wet en regelgeving voor installaties.

  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands, Engels en rekenen. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet. Rekenen telt nog niet mee voor je diploma.

  Keuzedelen

  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Per opleiding, en soms ook per school, verschilt het aanbod in keuzevakken.
 • Leerweg
  Je combineert werken en leren. Je zoekt zelf een baan bij een erkend leerbedrijf en je gaat 1 of 2 dagen per week naar school.
 • Vooropleiding en toelating
  Voor de opleidingen heb je één van de volgende diploma’s nodig:
  - Vmbo-kl, gl of tl in de sector techniek of een andere sector aangevuld met wiskunde of NASK1.
  - Vbo op c-niveau met in het vakkenpakket tenminste wiskunde natuurkunde of scheikunde.
  - Mavo met in je vakkenpakket tenminste wiskunde, natuurkunde of scheikunde.
  - Overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4 havo of vwo.
  - Diploma van een soortgelijke opleiding op niveau 2 of 3.
 • Na je opleiding
  Als gediplomeerd Werkvoorbereider installaties werk je bij installatie- of onderhoudsbedrijven. Met een diploma op niveau 4 word je toegelaten tot het hbo.
 • Schoolkosten

  Voor je opleiding betaal je:

  • les- of cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra faciliteiten.

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.

  Meer info

  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.

 • Studie in cijfers

Misschien ook interessant voor jou?