Alfa-college
HOOGEVEEN, BOL, niveau 4, opleidingsduur 3 jaar

Leidinggevende leisure & hospitality

Als gediplomeerd Leidinggevende Leisure & Hospitality ben jij aan het werk wanneer andere mensen vakantie hebben. Met jouw enthousiasme en flexibiliteit zorg je ervoor dat je gasten onbezorgd van hun vakantie kunnen genieten.

Ik ga stage lopen aan de Costa Brava

Ik ga stage lopen aan de Costa Brava

Sluiten

Deze opleiding vind ik heel erg leuk. Je werkt veel met projecten. In principe heb je een soort eigen bedrijf en organiseer je bijvoorbeeld een show-avond of een compleet verzorgde reis. Zo leer je goed zelfstandig werken.

De begeleiding op school is echt heel goed. Wanneer je er even niet uitkomt, kun je altijd terecht bij je leraar. Dit jaar ga ik stage lopen bij een hotel in Spanje aan de Costa Brava. Ik heb daar heel veel zin in. Ik hoop tijdens mijn stage veel te leren over toerisme en het leven en werken in het buitenland.

Na mijn opleiding wil ik Toerisme studeren in het hbo. Ik wil later veel reizen, veel van de wereld zien! Ik wil mensen de leuke dingen van het leven laten zien en laten ervaren. Laten zien dat er niet alleen hoeft worden gewerkt. Ik wil graag activiteiten plannen en uitvoeren in verschillende onderdelen.

Kaja Wever
Opleiding Travel, Leisure & Hospitality

 • Iets voor jou?

  Voor de opleiding Leidinggevende Leisure & Hospitality is het belangrijk dat je beschikt over de volgende eigenschappen en interesses:
  - Je bent communicatief en sociaal vaardig
  - Je bent flexibel en hebt geen 09.00 tot 17.00 uur mentaliteit
  - Je bent ondernemend, enthousiast en houdt van uitdaging
  - Je bent gastvrij en dienstverlenend
  - Je bent een aanpaker

  Herken jij jezelf hierin, dan is deze opleiding iets voor jou!


 • De opleiding

  De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen. Tijdens het eerste jaar maak je kennis met zowel de wereld van het toerisme als de recreatie. De theorie op school wordt in veel gevallen gecombineerd met praktijkopdrachten binnen en buiten de school. Dit varieert van het organiseren en begeleiden van recreatieve- en animatieprojecten, entertainment (show en dans) en evenementen.


  Tijdens de opleiding staan jouw persoonlijke kwaliteiten centraal. Je krijgt persoonlijke aandacht en intensieve begeleiding door een klein en vast team. Een docent is jouw persoonlijke coach en stagementor. Studievorderingen worden regelmatig met je besproken.
   

 • Business School

  Bij de Business School leiden we je op tot ondernemer van je eigen toekomst. Je wordt namelijk breed opgeleid. In de opleiding krijg je verschillende gastlessen, zodat je je kunt oriënteren op de opleidingen en het werkveld.

  Uitstroomrichtingen

  De negen uitstroomrichtingen zijn:
  - B2HBO (niveau 4)
  - Business Administration (niveau 4)
  - Business Brood en banket (niveau 2, 3 en 4)
  - Business Culinair (niveau 2, 3 en 4)
  - Business Fashion (niveau 3 en 4)
  - Business Finance (niveau 4)
  - Business Recreatie & Evenementen (niveau 4)
  - Business Retail (niveau 3 en 4)
  - International Business (niveau 4)

  Studenten van de economische opleidingen, Business Culinair, Business Recreatie en Evenementen en Business Brood en Banket volgen het eerste half jaar een gezamenlijk programma. Na een half jaar kies je definitief voor een opleidingsrichting. Je krijgt op deze manier nog de kans om van opleiding switchen, zonder dat het je een schooljaar (of extra lesgeld) kost.

  Let op: Voor niveau 4-opleidingen geldt dat na een half jaar wordt gekeken of je de opleiding op niveau 4 gaat vervolgen of met niveau 3 verder gaat. Welk niveau je uiteindelijk gaat volgen is afhankelijk van de behaalde studiepunten.

  Haar- en Schoonheidsverzorging

  Ook deze opleidingen behoren tot de Business School. Deze zijn echter niet gekoppeld aan bovenstaande opleidingen en volgen hun eigen onderwijsprogramma.

 • Vakken

  Tijdens de opleiding Leidinggevende Leisure & Hospitality volg je onder andere de vakken:
  - Frontoffice (balie)-werkzaamheden
  - Administratie
  - Evenementen organiseren
  - Recreatie
  - Animatie
  - Sport & spel
  - Outdoor activiteiten
  - Entertainment
  - Groepsactiviteiten begeleiden
  - Klachtafhandeling

  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, Duits, Loopbaan en burgerschap, Projecten en Economische vakken.

  Als student Business Recreatie & Evenementen volg je een deel van bovenstaande vakken. In het eerste half jaar krijg je meer beroepsgerichte vakken. Daarnaast krijg je gastlessen en de mogelijkheid om je te oriënteren op het werkveld.

  Keuzedelen

  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Per opleiding, en soms ook per school, verschilt het aanbod in keuzevakken
 • Flexibel onderwijs
  Studenten van de economische en ambachtelijke opleidingen volgen een lesprogramma vol keuzevrijheid en flexibiliteit. Op bepaalde dagen kun je in overleg met je mentor/coach kiezen uit drie opties: Je kunt vakken volgen buiten je eigen opleiding (verbreding), of extra modules volgen uit je eigen vakgebied (verdieping). Ook kan het zo zijn dat je juist extra aandacht zou willen voor een vak zoals rekenen omdat je dat wat lastig vindt (remediërend). Jij kiest je eigen traject.
 • Leerweg
  Tijdens de BOL-opleiding loop je meerdere keren stage bij een erkend leerbedrijf. Let op: dit kan ook in de vakantieperiode zijn! Tijdens de vakantieperiode ben jij juist degene die aan het werk is om de gasten een optimale vakantie te bezorgen. Je krijgt ook de mogelijkheid om in het buitenland stage te lopen. Dit kan bijvoorbeeld in een hotel, vakantiepark, camping, attractie- of bungalowpark of in een outdoor-activiteitencentrum.
 • Vooropleiding

  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s of bewijzen nodig:
  - vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  - overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4 havo of vwo
  - mbo niveau 2

 • Na je opleiding

  Verder leren

  Je kunt ook doorstuderen aan een opleiding op het hbo, zoals:
  - Hogere Hotelschool
  - Leisure management

  We werken samen met Stenden Hogeschool, zodat de doorstroom van niveau 4 naar een vergelijkbare hbo-opleiding goed verloopt.

  Aan het werk

  Na het behalen van je diploma ga je bijvoorbeeld aan het werk in een hotel, vakantiepark, vvv-kantoor, ANWB, camping, congrescentrum, dierentuin, outdoor-activiteitencentrum, een attractie- of bungalowpark. De (internationale) hotelwereld neemt graag mensen aan met een opleiding richting Recreatie (Leisure). Overal waar mensen hun vrije tijd doorbrengen zijn enthousiaste mensen nodig. Of het nu gaat om de baliemedewerker, de organisator van evenementen, sportactiviteiten, animatie en shows, jouw enthousiasme zorgt voor tevreden gasten die graag terugkomen.

 • Schoolkosten

  Voor je opleiding betaal je:

  • les- of cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten.

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.

  Meer info

  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.


 • Studie in cijfers

  Studie in cijfers

  Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo

  Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.