Alfa-college
GRONINGEN, BBL, BOL, niveau 2, opleidingsduur 2 jaar

Helpende Zorg en Welzijn

Als Helpende Zorg en Welzijn bied je ondersteuning bij het huishouden en wonen. Ook plan je het werk, verzorg je mensen en begeleid en organiseer je activiteiten. Tijdens de opleiding van 1 jaar (BBL) of 2 jaar (BOL) krijg je te maken met verschillende doelgroepen: ouderen en kinderen en eventueel mensen met een verstandelijke beperking.
 • Iets voor jou?
  • Je vindt het leuk om iets voor een ander te betekenen
  • Je kunt goed met mensen omgaan
  • Je weet van aanpakken
  • Je vindt het leuk om met onbekenden contact te maken
  • Je staat open voor alle werkzaamheden die erbij horen
  • Je kunt samenwerken, overleggen en communiceren
  • Je kunt de werkzaamheden fysiek aan
  • Je staat open voor feedback.

  Herken je jezelf hierin? Dan is de opleiding Helpende Zorg en Welzijn (Dienstverlening niveau 2) iets voor jou!

  Wat kom je tegen op de opleiding?

  • maaltijden bereiden
  • schoonmaken
  • ouderen en kinderen verplaatsen
  • bedden opmaken
  • wassen en aankleden
  • een praatje kunnen aanknopen met iedereen
  • met veel verschillende collega's samenwerken
  • soms is het nodig mensen gerust stellen met een vriendelijk woord of luisterend oor.
 • De opleiding

  De opleiding Helpende Zorg en Welzijn bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen.
  Helpende zorg en welzijn is een van de drie uitstroomprofielen van de opleiding Dienstverlening niveau 2.
  De opleiding Helpende Zorg en Welzijn (BOL en BBL) heeft twee startmomenten: instromen kan in september en februari.

  Breed inzetbaar als dienstverlener

  Tijdens het eerste leerjaar leg je de basis om breed inzetbaar te zijn. Bij basisvakken kun je denken aan: ruimtes gebruiksklaar maken, voorraadbeheer en eenvoudige administratieve vaardigheden. Je start direct met het door jouw gekozen uitstroomprofiel: “Helpende Zorg en Welzijn’, ‘Medewerker sport en recreatie’ of ‘Medewerker Facilitaire Dienstverlening’. Als je kiest voor Helpende Zorg en Welzijn, dan krijg je ook profieldelen, zoals huishouding, koken en basiszorg. Verder leer je de vaardigheden en de juiste beroepshouding die nodig zijn voor een helpende. Aan het eind van de opleiding ben je breed inzetbaar als gediplomeerd helpende in de zorg. Wil je verder in de kinderopvang? Dan moet je je nog specialiseren via een niveau 3-opleiding.

  Begeleiding

  Op school heb je een vaste coach en Studieloopbaanbegeleider die je vorderingen en voortgang in de opleiding elk blok met je bespreekt. Je laat in die gesprekken zien wat je al kunt en waaraan je nog extra aandacht moet besteden. Het gesprek is ook bedoeld om te ontdekken wat je mogelijkheden verder nog zijn.

  Leerweg: BOL en  BBL

  Deze opleiding bieden we aan als BOL en BBL; beide leerwegen zijn dus mogelijk. Bij de BOL-opleiding (beroepsopleidende leerweg) ga je naar school en loop je stage bij een erkend leerbedrijf. Heb je een baan in de zorg of het welzijn en wil je graag een niveau 2-diploma halen? Dan kun je bij ons terecht voor een BBL-opleiding. In deze verkorte BBL-opleiding combineer je werken en leren.

  Meer informatie? Zie de tab Leerweg.

  Gilde-leren

  Bij BOL en BBL kun je kiezen voor leren in de praktijk. Je hebt de mogelijkheid leren en stage lopen te combineren in een van de gildes, het zogenoemde Gilde-leren: 
  je krijgt les van een docent van het Alfa-college in een bestaande zorginstelling
  je volgt dezelfde lessen als je medestudenten op school, alleen meer toegespitst op de (zorg)praktijk
  je krijgt veel gastlessen van professionals van de werkvloer.

  Meer informatie? Zie de tab Gilde-leren.
 • Vakken
  Leerjaar 1 is een basisjaar waarin de basis wordt gelegd om breed inzetbaar te zijn. Denk aan ruimtes gebruiksklaar maken, voorraadbeheer en eenvoudige administratieve vaardigheden. Je krijgt ook beroepsgerichte vakken zoals huishouding, koken en basiszorg. Verder leer je de vaardigheden en de juiste beroepshouding die nodig zijn voor een Helpende zorg en welzijn. Ook krijg je algemene vakken, zoals Nederlands, rekenen, loopbaan en burgerschap.

  In leerjaar 2 ga je je verder verdiepen in het beroep van helpende. Tijdens je stage leer je de juiste beroepsvaardigheden in de praktijk en je bereidt je voor op examens via school en stage.

  Keuzedelen

  Binnen de opleiding Helpende Zorg en Welzijn bieden wij verschillende keuzedelen. Hierbij kun je denken aan: Ondernemend gedrag, Doorstroom niveau 3, Fit, veilig en gezond, Engels en Persoonlijk profileren. Keuzedelen kunnen veranderen.
 • Leerweg

  BOL

  Bij de BOL-opleiding (beroepsopleidende leerweg) ga je naar school en loop je stage bij een erkend leerbedrijf. Je loopt in leerjaar 1 twee dagen per week stage in een welzijnsorganisatie, zoals een basisschool of kinderopvang. Ook kun je in een zorginstelling als activiteitenbegeleider stage lopen. De stageperiode is van november tot het eind van het schooljaar. 
  Vanaf leerjaar 2 ga je het hele jaar door twee dagen per week op stage. Je loopt stage in zowel een zorg- als welzijnsinstelling. Ook kun je solliciteren voor een stageplaats bij een Gilde. Als je daar wordt aangenomen, dan krijg je de lessen ook in het Gilde. Zie verder Gilde-leren.
  Voor je stage in een welzijnsorganisatie zoek je zelf een stageplaats bij een door SBB-erkende organisatie. School regelt in leerjaar 2 een zorgstage als je niet naar een Gilde gaat.


  BBL

  Heb jij een baan in de zorg of het welzijn en wil je graag een niveau 2-diploma halen? Dan kun je bij ons terecht voor een BBL-opleiding. In onze verkorte BBL-opleiding combineer je werken en leren. Je hebt of je zoekt zelf een betaalde baan bij een erkend leerbedrijf. Deze baan is 20 tot 24 uur per week op het gebied van zorg of welzijn mét kinderen, ouderen of verstandelijk beperkte mensen. Je doet alle praktijkervaring op in de organisatie waar je werkt en één dag per week volg je de opleiding. De vakken die je volgt zijn dezelfde als bij de BOL-opleiding. Zie de tab ‘Gilde-leren’ voor meer informatie over de mogelijkheden. 

  De opleiding ziet er als volgt uit:

  • de opleiding duurt 1 jaar
  • je werkt 20 tot  24 uur per week
  • op dinsdag volg je lessen  
  • je hebt één dag voor thuisstudie, opdrachten maken en toetsen leren.

 • Gilde-leren

  Binnen de opleiding bieden we verschillende Gilde-trajecten aan.

  BOL

  Je hebt vanaf het tweede leerjaar de mogelijkheid leren en stage te combineren in een van de gildes, het zogenoemde Gilde-leren:

  • je volgt dezelfde lessen als je medestudenten op school, alleen meer toegespitst op de (zorg)praktijk
  • je krijgt les van een docent van het Alfa-college in een bestaande zorginstelling
  • je krijgt veel gastlessen van professionals van de werkvloer
  • je krijgt begeleiding op de afdeling van je werkbegeleider.

  Als je interesse hebt in Gilde-leren, kun je solliciteren voor een plaats bij een van de onderstaande Gildes:

  Martini Gilde

  Martini Ziekenhuis
  Van Swietenplein 1
  9728 NT Groningen
  Contactpersoon: Nel Graafsma, pjm.graafsma@alfa-college.nl
  Werken bij Martini Ziekenhuis

  UMCG Gilde

  Universitair Medisch Centrum Groningen
  Hanzeplein 1
  9713 GZ Groningen
  Contactpersoon: Simone Doldersum, s.doldersum@alfa-college.nl


  Twaalf Hoven Gilde

  Verpleeghuis De Twaalf Hoven
  Meeden 1
  9951 HZ Winsum
  Contactpersoon: Wanda Bijleveld, w.bijleveld@alfa-college.nl

  Vliethoven Gilde

  Verpleeghuis Vliethoven
  Zwet 9
  9932 AA  Delfzijl
  Contactpersoon: Ingrid Stoffers, i.stoffers@alfa-college.nl

  Gilde Cosis

  Medewerker Facilitaire dienstverlening bij Cosis
  Eenrumermaar 1, 
  9735 AD Groningen
  Contactpersoon: Henk Jans, h.jans@alfa-college.nl 
   

  De Brink Gilde

  Woonzorgcentrum De Brink
  Helper Brink 59
  9722 EK Groningen
  Contactpersoon: Marieke Lieverdink, m.lieverdink@alfa-college.nl

  Na de succesvolle pilot van 2019-2020, is er ook dit schooljaar 2020-2021 een éénjarig Gilde-traject mogelijk bij De Brink.

  BBL

  Voor de BBL-leerweg zoek je zelf een betaalde baan in een zorginstelling. Daarnaast volg je een dag per week theorielessen in Groningen, op locatie Kluiverboom ( Kluiverboom 3 in Groningen).  

  Werken in de zorg Gilde

  Pulvertorenstraat 1
  9351 BP Leek

 • Gilde Cosis

  Medewerker Facilitaire dienstverlening bij Cosis 

  Het Alfa-college verzorgt de opleiding Medewerker Facilitaire Dienstverlening ook op locatie bij Cosis in Groningen. Cosis is een zorgaanbieder die mensen met een verstandelijke of psychische beperking helpt om weer grip op het leven te krijgen. Dit een van de opleidingslocaties waar je in de praktijk leert. Het is een niveau 2 opleiding en duurt 1 jaar. 

  Praktijk

  Je werkt op het Centraal Bureau van Cosis, van waaruit alle diensten van Cosis worden gecoördineerd. In dit kantoorpand van Cosis wordt de cliënten ook dagbesteding aangeboden. Binnen het kantoorpand leer en verricht je verschillende werkzaamheden:
  - Verzorgen van de catering in het bedrijfsrestaurant
  - Verzorgen van vergaderingen
  - Onderhoud pantry
  - Schoonmaak
  - Verzorgen van de eigen was

  Je lessen en leslocaties

  De beroepspraktijkvorming, in de vorm van praktijklessen, vindt plaats in het kantoorpand van Cosis. De lessen Nederlands, rekenen en een aantal vakgerichte theorielessen volg je op loopafstand bij de Kluiverboom, een van de locaties van het Alfa-College in Groningen. Drie dagen per week ben je aan het werk van 09.00 – 16.00 uur. Het is mogelijk dat je met cliënten van Cosis werkt. Je volgt daarnaast één praktijkles en een dag theorielessen op de Kluiverboom.

  Je medestudenten

  Je klas bestaat uit 15 studenten met verschillende achtergronden, zoals herintreders of entree studenten die doorstromen van dienstverlenende of verzorgende opleiding. Ook NT2 studenten 
  waarbij het Nederlands redelijk goed ontwikkeld is of studenten die zijn overgestapt van een andere opleiding, tref je mogelijk in je klas. De leeftijd van de studenten varieert van 17 tot en met 45 jaar.

  Je examens en diploma

  Je wordt opgeleid tot Facilitair Medewerker niveau 2. In het leerjaar behandelen we alle theorie van de profieldelen van Facilitair Medewerker en vinden de examens hiervan tijdens de Beroepspraktijkvorming of stage plaats. Daarnaast zijn de keuzedelen ‘burgerschap’ en ‘loopbaan’ verplichte onderdelen van het opleidingsjaar.

  Je begeleiding

  Je wordt begeleid door een docent/coach vanuit het Alfa-college, die ook les geeft in de praktijk en de vak theorie verzorgt. 
   
 • Gilde De Brink

  Helpende Zorg en Welzijn bij ZINN

  Het Alfa-college verzorgt de opleiding Helpende Zorg en Welzijn ook op locatie, bij De Brink. Een verpleeghuis van ZINN in Groningen. Dit een van de opleidingslocaties waar je in de praktijk leert. Het is een niveau 2 BOL-opleiding en duurt 1 jaar.

  Praktijk

  Je loopt 20 uur per week stage. De stage vind plaats in het verpleeghuis De Brink en de lessen vinden plaats in het leerhome De Ark. De Ark staat naast het verpleeghuis. De stagetijden lopen van 7.00 –12.30 uur en van 17.00 - 22.00 uur. Ook is het mogelijk dat je stage loopt in de weekenden.

  Je lessen en leslocaties

  Je gaat één dag per week naar school en je krijgt online les. Je wordt opgeleid tot Helpende op de woning, je assisteert bij de Algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL) en zorg voor bewoners, helpt bij eten, drinken en koken én doet activiteiten met bewoners. Helpende is een assisterende functie die vaak wordt ingezet op praktische ondersteuning tijdens ‘spitstijden’ in de zorg.
   

  Je werk met ouderen

  Je werkt met ouderen die in een verpleeghuis wonen omdat het thuis niet meer zelfstandig kon. Veel mensen zijn ziek en zijn beperkt op lichamelijk en/of geestelijk gebied, ze hebben bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson. Het is belangrijk dat je open staat voor nieuwe ervaringen en het leuk vindt om met oudere mensen om te gaan. Mensen die in het verpleeghuis wonen zijn opgenomen met indicatie vanuit de Wet Langdurige Zorg. Dit betekent dat zij niet meer naar huis gaan en dit hun laatste ‘thuis’ is. 

  Je werkt samen

  Je werkt in het verpleeghuis samen met Woonassistenten, Helpenden, Verzorgenden, Verpleegkundigen en Artsen. Je werkt in een team en daarbij hoort dat je open staat voor feedback en dat je ook kunt samenwerken met iedereen in je team.
   

  Je examens en diploma

  In het leerjaar behandelen we alle theorie van de profieldelen van Helpende Zorg en Welzijn. De examens hiervan vinden tijdens de stage plaats. Daarnaast zijn onderdelen zoals keuzedelen ‘burgerschap’ en ‘loopbaan’ verplicht, deze worden afgesloten met examens. 

  Je begeleiding

    Je wordt begeleid door een docent/coach vanuit het Alfa-college, die ook alle lessen geeft, samen met gastdocenten van ZINN. Samen met je Studieloopbaanbegeleider vanuit het Alfa-college houd je jouw resultaten bij.  
   
 • Topsport Zorgcentrum

  Medewerker Facilitaire dienstverlening bij Topsportzorgcentrum

  Het Alfa-college verzorgt de opleiding Medewerker Facilitaire Dienstverlening ook op locatie bij Topsportzorgcentrum (TsZC) in Groningen. TsZC is een plek waar topsport, zorg, kennis en bedrijven bij elkaar komen om sporten en bewegen te stimuleren in en om Groningen. Dit is een van de opleidingslocaties waar je in de praktijk leert. Het is een niveau 2-opleiding en duurt 1 jaar.

  Praktijk

  In het gebouw van het TsZC zit een uitgebreide sportfaciliteit die onder andere gebruikt worden door diverse topsportverenigingen en FC Groningen. Op de 1e verdieping zit een restaurant waar je assisteert in het verzorgen van de lunch en vergaderingen. Ook de schoonmaak, klein onderhoud en logistiek worden hier gedaan. In het gebouw zijn meer bedrijven gevestigd, ze maken ook gebruik van deze faciliteiten. Soms verzorgen we een evenement buiten de locatie. 

  Je vindt het leuk om met gasten om te gaan, hebt een dienstverlenende instelling, bent betrouwbaar en beheerst de Nederlandse taal op redelijk niveau. Daarnaast ben je in staat op om de opleiding te kunnen volgen, je bent namelijk letterlijk veel in beweging. 

  Je lessen en leslocaties

  De opleiding bestaat uit twee dagen theorieles, op de maandag en de dinsdag, en 3 dagen praktijkles te verdelen op woensdag t/m zaterdag. De werktijden kunnen variëren en hangen af van de dienst die je draait tussen 07:30 en 20:00 uur. Je moet dus bereid zijn om in de avonduren en op zaterdag stage te lopen. Je doet praktijkervaring op in het gebouw van het TsZC aan Laan Corpus den Hoorn 101.

  Je medestudenten

  Je klas bestaat uit studenten met verschillende achtergronden. Naast de instroom vanuit de middelbare school, kan dit traject ook interessant zijn voor mensen die vanuit een ander schooltraject een startkwalificatie willen behalen. De klas kan bestaan uit zij-instromers, tweede kans onderwijs of mensen die nog geen duidelijke keuze kunnen maken voor een vervolgopleiding in de horeca of dienstverlening.

  Je examens en diploma

  Je wordt opgeleid tot Facilitair Medewerker niveau 2. In het leerjaar behandelen we alle theorie van de profieldelen van Facilitair Medewerker en vinden de examens hiervan tijdens de Beroepspraktijkvorming of stage plaats. Daarnaast zijn de keuzedelen ‘burgerschap’ en ‘loopbaan’ verplichte onderdelen van het opleidingsjaar.

  Je begeleiding

  Op de locatie word je begeleid door de professionals van Tweetal belevingscatering, onderdeel van de Effektief groep.

  Impressie

  In de volgende video geven we je een indruk van de opleiding en hoe deze praktisch aangeboden wordt.
  Wanneer je je aanmeldt voor deze opleiding, word je uitgenodigd voor een kennismaking, waarbij we samen kijken of de opleiding echt bij je past.

 • Vooropleiding en toelating

  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • vmbo-bb
  • mbo niveau 1 (Entree-opleiding).

  Toelatingsprocedure

  Na je aanmelding nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek en/of -bijeenkomst. Tijdens de kennismaking kun je kijken of de opleiding echt bij je past. Ook komen je leerprestaties, je houding, de wederzijdse verwachtingen en je motivatie voor de opleiding aan de orde.
  Let op: meld je tijdig aan. Dit betekent dat je je moet hebben aangemeld vóór de uiterste aanmelddatum.
 • Na je opleiding

  Verder leren

  Je kunt doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 3, zoals:

  Aan het werk

  Als helpende zorg en welzijn verzorg en begeleid je mensen van alle leeftijden:

  • je helpt bij het wassen en aankleden
  • je biedt hulp als je cliënt naar het toilet moet
  • je verricht andere zorgactiviteiten die vallen onder de dagelijkse levensbehoeften
  • je helpt bij klusjes, onder andere in het huishouden
  • je probeert iemand te motiveren zo veel mogelijk zelf te doen.

  Je werkt bijvoorbeeld in:

  • de thuiszorg
  • een verzorgings- of verpleeghuis.
 • Schoolkosten

  Voor je opleiding betaal je:

  • Les- of cursusgeld
  • Kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • Kosten voor extra activiteiten.

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.

  Kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal  

  • 1e leerjaar: Bij de BOL-opleiding zijn de kosten ongeveer: € 256,- en bij de BBL-opleiding zijn de kosten ongeveer: € 236,-
  • 2e leerjaar: Licenties Nederlands en rekenen. Geschatte kosten: € 80,-.

  Overige kosten

  • Kosten Verklaring Omtrent Gedrag: ongeveer € 40,-. Het is verplicht deze verklaring 6 weken voor de start van je stage aan te vragen.
  • Aanmelding DUO Register Kinderdagverblijven: ongeveer € 12,50. Dit is verplicht vanuit de overheid als je bij een Kinderdagverblijf stage gaat lopen.

  Meer informatie

  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal

 • Helpende Plus - cursus

  Cursus Helpende Plus

  Heb je een niveau 2 diploma op het gebied van zorg en welzijn, heb je een leerwerkplek in de zorg voor minimaal 8 uur in de week, wil je meer uitdaging én breder inzetbaar zijn? Met de cursus Helpende Plus ga je aan de slag met verpleegtechnische handelingen zoals medicijnen geven, wondzorg en katheterzorg. Op de cursusdagen verdiep je je onder begeleiding van een docent in de theorie, zoals oncologische zorg en palliatieve zorg. Je oefent de verpleegtechnische handelingen in een praktijklokaal. Deze handelingen worden uiteindelijk op je leerwerkplek geëxamineerd. Op deze manier vergroot je je inzetbaarheid in de zorg.

  De leerwerkplek, duur en certificaat

  De leerwerkplek voor minimaal 8 uur per week dient een door SBB-erkend leerbedrijf te zijn. Naast de praktijk bestaat de cursus uit 12 fysieke bijeenkomsten van 2,5 uur en per bijeenkomst volgt 4 uur thuisstudie. Een praktijkopleider of werkbegeleider is verantwoordelijk voor de praktijkbegeleiding. Na het succesvol afronden van de opleiding ben je landelijk gekwalificeerd voor Helpende Plus en ontvang je een certificaat.

  Meer informatie en aanmelden
  Meer informatie over de cursus Helpende Plus Groningen en je direct aanmelden.
 • Studie in cijfers

  Studie in cijfers

  Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo.  

  Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.

Misschien ook interessant voor jou?