Alfa-college
HOOGEVEEN, BOL, BBL, niveau 4, opleidingsduur 3 jaar

Tandartsassistent

Het werk van een tandartsassistent is erg afwisselend. Je assisteert de tandarts of specialist bij het voorbereiden, uitvoeren en afronden van tandheelkundige behandelingen. Je maakt materiaal klaar voor vullingen en gebitsafdrukken, je maakt foto’s en brengt fluoride-applicaties aan. Ook maak je afspraken met patiënten, geef je voorlichting en poetsinstructie en doet de administratie.

Beste opleiding van Nederland

Goed om te weten: Voor het zevende jaar op rij is de opleiding Tandartsassistent (samen met de opleiding Apothekersassistent en Doktersassistent) uitgeroepen tot de beste opleiding van Nederland. Bovendien met het predicaat TOP-opleiding. Een prachtig resultaat waar we trots op zijn!
Vastgesteld door de Keuzegids mbo 2021 en mede bepaald door (oud-) studenten en de onderwijsinspectie.

Let op: Bij de aanmelding voor de BBL-opleiding wordt er vanuit gegaan dat je beschikt over een leer-/werkplek bij een erkend leerbedrijf.

Ik vind het fijn om mensen op hun gemak te stellen

Ik vind het fijn om mensen op hun gemak stellen

Sluiten
Als tandartsassistent heb je een super veelzijdig beroep. Je doet veel verschillende dingen op een dag. Geen dag is hetzelfde, want ieder mens en ieder gebit is anders. Bovendien werk ik zelf met meerdere tandartsen samen, dus ook dat is afwisselend. Ik ben nu elf jaar aan het werk als tandartsassistent en ik vind het nog steeds erg leuk en ervaar nog volop uitdaging in mijn werk.

Het leukst van het vak vind ik dat je veel met mensen bezig bent. Ik vind het fijn om mensen op hun gemak stellen en het vertrouwen van hen winnen. Zeker wanneer mensen angstig binnen komen geeft het mij voldoening om ze op hun gemak te stellen zodat ze blij de deur uitgaan.

Je bent niet alleen maar de assistent van de tandarts, maar je krijgt veel verantwoordelijkheid want je mag ook zelfstandig handelingen uitvoeren. Ik haal bijvoorbeeld tandsteen weg, maak gebitsafdrukken en mag verdoving geven. Maar hier heb ik na mijn opleiding mij voor gespecialiseerd. En ik ben nog niet uitgeleerd! Ik zou bijvoorbeeld nog wel meer willen leren over implantaten, zodat ik dat straks ook mag doen.

Stagiaires opleiden
Ik ben praktijkbegeleider voor studenten die bij ons in de praktijk stage lopen. En ik vind het geweldig om studenten te zien groeien. Studenten die bij ons stage komen lopen mogen vrijwel direct aan de stoel. De stagiaires leren niet door mee te kijken, maar door te doen! Ik vind het supertof om de studenten te helpen en mijn ervaring aan hen over te brengen.

Over de opleiding
In mijn zoektocht naar een passende opleiding, zocht ik een beroep waarmee je veel met mensen bezig bent. Ik heb toen zelf bij mijn tandarts een dagje meegelopen. En dat sprak mij aan! Daarna heb ik ook een dagje meegelopen op de opleiding op het Alfa-college en ook dat beviel goed. Ik kijk erg positief terug op mijn mbo-tijd. We hadden leuke docenten en er was een goede sfeer op school.

Heb jij veel geduld, ben je spontaan en een echte aanpakker? Dan is dit vak misschien ook iets voor jou!

Annemiek Mager
Tandartsassistent Mondzorg Drenthe

Verkozen tot Beste praktijkopleider van het Alfa-college, april 2020.

 • Iets voor jou?
  - Je doet graag verantwoordelijk werk
  - Je bent zelfstandig
  - Je bent hulpvaardig
  - Je bent betrouwbaar
  - Je neemt graag het initiatief
  - Je werkt nauwkeurig

  Herken jij jezelf hierin, dan is werken als tandartsassistent iets voor jou!
 • De opleiding
  De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen.
  Je leert tijdens de opleiding:
  - assisteren bij een tandheelkundige behandeling
  - zelfstandig behandelingen uitvoeren
  - materialen en middelen klaarzetten en opruimen
  - hoe je snel en zorgvuldig de behandelruimte klaarmaakt en weer opruimt
  - klanten te woord te staan
  - voorlichting geven
  - administratieve werkzaamheden uit te voeren

  De opleiding wordt in de BOL (school/stage) en BBL (school/werk) aangeboden. Let op: Bij de aanmelding voor de BBL-opleiding wordt er vanuit gegaan dat je beschikt over een leer-/werkplek bij een erkend leerbedrijf.

  In de BOL-opleiding is de opleidingsduur 3 jaar. Met een havo en/of hbo achtergrond is versnellen mogelijk.
  De opleidingsduur bij de BBL-opleiding is 2 jaar.
 • Vakken

  Tijdens de opleiding Tandartsassistent krijg je (onder andere) de beroepsgerichte vakken:

  - Tandheelkundige praktijk- en theorielessen
  - Balietraining
  - Administratie

  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, burgerschap en rekenen. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet. Rekenen telt nog niet mee voor je diploma.

  Keuzedelen

  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt.

  Twee keuzedelen zijn verplicht:
  - Bijzondere doelgroepen
  - Kaakchirurgie
  Daarnaast kun je bijvoorbeeld 'Doorstroom hbo' kiezen.
 • Leerweg

  De opleiding wordt in de BOL (school/stage) en BBL (school/werk) aangeboden.

  BOL

  In de BOL ga je naar school en loop je stage. Je oefent eerst in modern praktijklokaal. Daarna doe je praktijkervaring op tijdens je stage. In het tweede en derde leerjaar ga je 4 keer een blok van 10 weken op stage. School regelt de stage voor je.


  BBL

  In de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) combineer je werken en leren. Je zoekt zelf een baan bij een erkend leerbedrijf en je gaat één dag per week naar school.
 • Vooropleiding en toelating
  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s of bewijzen nodig:
  - vmbo kaderberoepsgerichte-, gemengde- of theoretische leerweg
  - overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4 havo of vwo
  - mbo-opleiding op niveau 2 en 3

  Flexibele instroom
  Er zijn meerdere instroommomenten mogelijk. Neem contact op met Opleiding en Advies en we helpen je graag verder.
 • Na je opleiding

  Verder leren

  Met het diploma Tandartsassistent niveau 4 word je toegelaten tot de hbo-opleiding Mondzorgkunde.

  Aan het werk

  Als tandartsassistent werk je bij een tandarts, in een groepspraktijk, bij een orthodontist of een parodontoloog (iemand die is gespecialiseerd in tandvleesproblemen).
 • Schoolkosten

  Voor je opleiding betaal je:

  • les- of cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten.

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.

  Meer info

  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.


 • Studie in cijfers

  Studie in cijfers

  Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo.  

  Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.

Misschien ook interessant voor jou?