Alfa-college
Hoogeveen

Werkzoekenden worden opgeleid tot assistent bakker

Een groep van tien werkzoekenden volgen sinds september tien weken lang de basisopleiding Basis Brood op het Alfa-college in Hoogeveen. In samenwerking met diverse gemeentes, uitzendbureau Het Ambacht en United Work wordt hiermee ingespeeld op een landelijke trend van een tekort aan bakkerspersoneel.

Vanwege het grote aantal vacatures kan initiatiefnemer Gert-Jan ten Napel van uitzendbureau Het Ambacht alle deelnemers baangarantie bieden: na succesvolle voltooiing van dit project ontvangen de deelnemers een jaarcontract bij een bakker in de regio.

Kennismaken
Werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt en interesse in de bakkerswereld konden zich aanmelden voor dit traject. Deelneemster Iris Ruwen vertelt: “Ik wilde graag meer kennis opdoen om mijn kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. De gemeente organiseerde een speeddate, waar ik in contact kwam met uitzendbureau het Ambacht." Het aanbod om een verkorte opleiding te doen met daarbij baangarantie in het bakkersvak sprak mij enorm aan.
Praktijk- en theorieles
De assistent bakkers krijgen elke dinsdag les van docent Wout van der Vegt, van de opleiding Brood en Banket op het Alfa-college. Zij leren basisvaardigheden zoals meng- en kneedtechnieken. Ook krijgen ze theorielessen, bijvoorbeeld over grondstoffen en temperaturen.

Naast de lessen op het Alfa-college lopen de deelnemers vier dagen in de week stage. “Het is voor de deelnemers een prachtige kans om het vak te leren en om te werken in de bakkerij”, zo legt Gert-Jan ten Napel uit. “Het is wel wennen dat je om 5.00 uur ‘s ochtends op stage moet zijn, maar ik doe het met plezier”, vult Iris aan.

Vervolg
Op dit moment doet de gemeente Emmen, gemeente Coevorden en de gemeente Weststellingwerf mee. De eerste lichting assistent bakkers ontvangt in december een certificaat en in februari wordt gestart met een nieuwe groep.

Ontstaan samenwerking met Alfa-college
Uitzendbureau Het Ambacht is gespecialiseerd in bakkerspersoneel en zag de vraag naar bakkerspersoneel enorm toenemen en zocht naar een manier om aan nieuw opgeleide bakkers te komen. Ten Napel: “Ik heb contact gezocht met het Alfa-college en we hebben samen een verkort studieprogramma Basis Brood samengesteld. Samen met United Work, die expertise heeft met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zijn we de pilot gestart.”


Deelneemster Iris onder begeleiding van docent Wout van der Vegt.

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed