Alfa-college
Assen | Groningen

Taalvrijwilligers gezocht

Het is vandaag Nationale Vrijwilligersdag. Een mooi moment om aandacht te besteden aan de vrijwilligers die het Alfa-college verrijken. Erik Monhemius is een van de 80 taalvrijwilligers bij onze afdeling Educatie en Inburgering. Sinds 2014 helpt hij drie ochtenden per week mensen met een taalachterstand.

“Ik ondersteun de docent bij taallessen voor mensen die laaggeletterd zijn en bij inburgeraars die Nederlands moeten leren én les krijgen over oriëntatie op de arbeidsmarkt. Ik heb hiervoor als docent op een basisschool gewerkt. Nadat ik ben afgekeurd was ik op zoek naar werk dat ik leuk vind. Het werken als taalvrijwilliger geeft me heel veel voldoening en energie. Ik vind het prachtig om te zien dat de cursisten niet alleen de taal beter onder de knie krijgen, maar vooral meer zelfvertrouwen krijgen”, vertelt Erik enthousiast.

Lessen
Tijdens lessen Nederlandse taal van Educatie en Inburgering ondersteunen vrijwilligers de docenten. Ze helpen individuele of een kleine groep cursisten bij het maken van taalopdrachten. Ook werken ze mee met voorbereiden, signaleren van knelpunten en nabespreken. Het is voor de docenten niet altijd mogelijk om klassikaal les te geven door de verschillen in taalniveau van de cursisten. Door onze taalvrijwilligers krijgen alle cursisten de aandacht die ze verdienen.

Gezocht

We zijn op zoek naar acht nieuwe taalvrijwilligers. Heb je gevoel voor taal, ervaring in het onderwijs en in het begeleiden van mensen? Geef je dan op bij Joke van der Tuin via vrijwilligers.educatie@alfa-college.nl.
“Ik raad mensen aan om dit werk te gaan doen, want het is erg leuk en dankbaar. Ik werk nu vier jaar met een groep mensen die laaggeletterd zijn en ik heb echt een band met ze opgebouwd. Vier weken geleden heb ik een oud-collega meegenomen naar één van de taallessen. Na een les was hij zo enthousiast dat hij gelijk is begonnen als vrijwilliger”, aldus een bevlogen Erik.Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed