Alfa-college
Assen | Groningen | Hardenberg | Hoogeveen

Alfa-college genomineerd voor Rookvrije Generatie Award

Het Alfa-college is in de categorie Scholen genomineerd voor een Rookvrije Generatie Award. Met deze Awards worden personen, partijen en initiatieven in het zonnetje gezet die het afgelopen jaar een bijdrage hebben geleverd aan de Rookvrije Generatie. Tot en met 13 maart kan gestemd worden. Stemmen op het Alfa-college kan hier. Per categorie kun je één keer een stem uitbrengen. Op basis van deze publieksstemmen worden de drie finalisten bepaald. Op donderdag 4 april vindt de uitreiking van de Rookvrije Generatie Awards plaats in dierentuin Artis.  

Al onze onderwijslocaties zijn in 2018 rookvrij geworden. We zijn daarmee één van de eerste grote organisaties in Groningen die rookvrij werd. “Door het creëren van een rookvrije omgeving worden onze studenten en medewerkers minder snel verleid tot roken”, vertelt Otto Folkerts, projectleider van ‘Alfa-college rookvrij’. In 2017 sloten we ons als eerste ROC van Nederland aan bij de Alliantie Rookvrije Generatie. Daarna ging het snel. 

Draagvlak
“Eerst hebben we intern veel aandacht besteed aan onderzoek, bewustwording en informatievoorziening”, aldus Folkerts. “Er moest heel veel gebeuren, maar draagvlak was er meteen. In 2018 werden we hiervoor beloond. Toen verdwenen alle rookruimtes, werden op al onze  locaties bordjes opgehangen en zijn we elkaar aan gaan spreken op rookgedrag.” Medewerkers van het Alfa-college zijn met elkaar verantwoordelijk voor de handhaving en hoewel er elke dag beveiligers rondlopen, moeten rokende studenten nog dikwijls aangesproken worden. “Het is een proces en we geven iedereen de tijd om te wennen aan de nieuwe regels.”

Hulp bij stoppen
Ook werkte we in 2018 aan onze ambitie om studenten en medewerkers te helpen bij het stoppen met roken. “Want natuurlijk is het niet zo dat iedereen nu gestopt is. Het wordt alleen moeilijker. Daarom zijn we ons gaan richten op bewustwording en hulp bij het stoppen.” Medewerkers en studenten krijgen bijvoorbeeld de kans om mee te doen met de training ‘Stoppen met roken’ van Allen Carr.
 

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed