Alfa-college
Assen | Groningen | Hardenberg | Hoogeveen

Landelijke primeur: eerste rookvrije zones

Gemeente Groningen opent eerste rookvrije zones

Locatie Admiraal de Ruyterlaan
Vandaag opende de gemeente Groningen de eerste rookvrije zones op basis van de algemene plaatselijke verordening. Deze zones bevinden zich bij onze locatie aan de Admiraal de Ruyterlaan, de Hanzehogeschool Groningen (Prins Claus Conservatorium) en het UMCG (hoofdingang).

De feestelijke, officiële opening vond plaats bij de hoofdingang van het UMCG. Onder andere Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS), Wethouder Mattias Gijsbertsen (gemeente) en directeur Jos Aartsen (UMCG) waren hierbij aanwezig. Het Alfa-college stond samen met de andere aangesloten partners stil bij de stappen die gezamenlijk gezet worden in het stimuleren van een Rookvrije generatie in Groningen: “Wij willen graag meewerken aan een duurzaam inzetbare samenleving. Het doel is dat we niet-rokers niet onnodig willen confronteren met rokers. Meeroken is ook schadelijk en er bestaat kans op kopiegedrag. Daarnaast mag op het eigen terrein van het Alfa-college wettelijk niet meer gerookt worden vanaf 2020. Is er geen rookvrije zone dan staan de rokers pal voor de ingang te roken. Dit is onplezierig voor bezoekers en geen visitekaartje voor onze school”, vertelt Otto Folkerts, projectleider van ‘Alfa-college rookvrij’.

Primeur
De gemeente Groningen is de eerste gemeente in Nederland die op juridische grond een rookvrije zone kan inrichten. Dit proces werd in het hele land (en daarbuiten) nauwlettend in de gaten gehouden. Otto Folkerts over de in te richten rookvrije zone voor Admiraal de Ruyterlaan: “De gemeente wijst een zone aan waar het verboden is om te roken. Dit zal naar alle waarschijnlijkheid een deel van de stoep voor de ingang van de school zijn. De gevolgen hiervan zijn dat de rokers verder van ons pand gaan staan te roken en hierdoor wordt het entreegebied rookvrij voor andere studenten en bezoekers. Iemand die rookt in de rookvrije zone wordt aangesproken door onze security hosts. Bij meerdere overtredingen wordt de mentor op de hoogte gesteld. Als de situatie niet verandert dan komt er een gesprek tussen de opleidingsmanager en student. Daarnaast maken we geen onderscheid tussen een student of medewerker, want er is een zero tolerance beleid.”

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed