Alfa-college
Groningen

IJsbad tijdens mentale training WorldSkills

Zaterdag 22 juni vond de vierde Team NL bijeenkomst plaats. Een zonnige dag die in het teken stond van mentale voorbereiding. Team NL deelneemster en student op onze locatie de Kluiverboom Esmé (schoonheidsspecialiste) vertelt: “De trainingsdag was een hele gave ervaring. De groep werd opgesplitst in twee delen, de groep waar ik in zat kreeg eerst een mentale training en de andere een ademhalingsoefening. Tijdens de mentale training leerden we hoe we onze gedachtes om kunnen draaien naar iets positiefs. Die techniek kunnen we straks gebruiken als er bijvoorbeeld iets verkeerd gaat tijdens de wedstrijd. Daarna gaf hovenier Timo, die twee jaar geleden meedeed aan WorldSkills, een presentatie over zijn ervaringen. Hij vertelde hoe zijn wedstrijd er uitzag, maar ook wat er mis ging, hoe zij zichzelf weer herpakte en wat vakwedstrijden hem hebben gebracht.”

’s Middags wisselden de groepen en ging de groep van Esmé aan de slag met een ademhalingsoefening. Team NL deelnemers weten van voorgaande jaren dat er om deze techniek optimaal te trainen, een ijsbad wordt gebruikt – dat zorgt uiteraard voor de nodige zenuwen voor aanvang van de trainingsdag! Ze ervaren hierdoor dat ze meer aankunnen dan ze denken. Door te focussen op je ademhaling kun je in controle zijn, zelfs in een ijsbad!

Esmé: “Toen was het tijd voor het ijsbad! Het ijsbad vond ik heel erg zwaar. Maar ik wilde wel heel graag ervaren dat mijn lichaam dit vol kan houden. Op dat moment zit je echt in een tweestrijd met je lichaam en gevoel. Je lichaam wil er direct uit, maar ik wilde zelf het gevoel ervaren dat ik dit kan. Dat gevoel dat wanneer je je ademhaling onder controle hebt, je in staat bent het vol te houden. Dit was mijn kans om het ijsbad in te gaan. Als een ‘once in a lifetime’ zag ik het, zoals eigenlijk het hele WorldSkills avontuur. Daar zat ik dus.. in het ijsbad!”

Ook de experts van de deelnemers werden zaterdag verder klaargestoomd voor WorldSkills 2019. Ze werden onder andere voorzien van informatie over het transport van de toolbox. Elke deelnemer dient zijn of haar eigen gereedschap mee te nemen, dit past bij veel beroepen niet in de koffer die mee mag in het vliegtuig en daarom wordt er een toolbox per transport verzonden richting Rusland. Ze kregen ook informatie over de reis en de voorbereiding voor en tijdens de competitie, de wijze van beoordeling, het programma in Kazan en de culturele verschillen.

Bron: WorldSkills Netherlands, Team NL

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed