Alfa-college
Hoogeveen

Meiden in de Techniek in gesprek met de directeur

Steeds meer meisjes en vrouwen kiezen voor een technische opleiding. Supergoed nieuws! Wij zijn trots op de studentes die bij het Alfa-college in Hoogeveen een technische opleiding volgen. Directeur Carlijn Molewater nodigde ze uit om kennis te maken en hun ervaringen op school en/of op het stageadres te delen.

De negen studenten die zich hiervoor hadden aangemeld, gaven aan dat ze het zowel op school als op het stageadres prima naar hun zin hebben. Het leren en werken in een wereld waar vooral mannen werkzaam zijn, leert hen zich extra te bewijzen dat ze hun vak wel degelijk verstaan. Of het nou bouwkunde, installatietechniek of constructiewerk is. Sonja: "Ik ben het enige meisje in de klas met allemaal jongens. Tuurlijk krijg ik weleens de aandacht, maar dat is vooral positief. Niet betuttelend ofzo."

Lisa en Lachel ronden binnenkort hun opleiding af ("alleen nog een toets Engels!") en hebben al een vaste aanstelling bij Fokker. Nienke heeft na 10 jaar werkzaam te zijn geweest in de detailhandel de overstap gemaakt naar de opleiding eerste monteur installatietechniek en dat verloopt naar alle tevredenheid. "Ja hoor, met mannen werken gaat goed. Soms krijg ik aangeboden of ze mijn gereedschap moeten tillen. Nou, prima toch! Helemaal als ik mijn handen vol heb."

Mirjam Roomer, docent bouwkunde, spoort ze aan om hun ervaringen en bevindingen in het technische vak vooral te blijven delen. "Ook als het niet naar wens gaat. Over het algemeen gaat het goed hoe meisjes en vrouwen het doen in een wereld waar vooral mannen werkzaam zijn. Maar als dat niet zo is, dan horen we dat graag. Dat willen we wel bespreekbaar maken en zorgen dat ze gehoord worden."

Carlijn is trots op de studentes die gekozen hebben voor een opleiding in de techniek en hoopt dat er nog meer bij komen. "Op deze manier vragen we er meer positieve aandacht voor. Uiteindelijk gaat het om de kwaliteit die geleverd gaat en moet worden. De studentes zijn de ambassadeurs van hun vak."

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed