Alfa-college

Lectoraat Ondernemen in Verandering

Samen werken vanuit een ontdekkingsruimte

Ontdekkingsruimte en serendipiteit

In het lectoraat ‘Ondernemen in Verandering’ werken studenten, docenten en onderzoekers van Alfa-college en Hanzehogeschool Groningen samen met bedrijven en organisaties in Noord-Nederland aan onderzoeksopdrachten op het gebied van succesvol ondernemen.

 • Lector

  Alexander Grit is in 2010 gepromoveerd aan de Management School van Strathclyde University in Glasgow. Hij is zijn loopbaan begonnen als consultant bij Elsevier Opleiding en Advies en Ernst & Young. Daarna is hij nationaal en internationaal bij onderwijs- en onderzoeksinstellingen gaan werken, waaronder als Academic Dean bij Stenden University in Qatar en bij de Small Business en Retail Management School, de School of Business en de Master Tourism and Leisure. In zijn werk als onderzoeker heeft Alexander gewerkt aan het versterken van de innovatiekwaliteit van de regio en heeft hij intensief samengewerkt met studenten, docenten, ondernemers, overheden en kunstenaars. Alexander heeft een strategische en ondernemende focus.
  Sinds februari 2017 is Alexander Grit lector van het lectoraat ‘Ondernemen in Verandering’, van Alfa-college en Hanzehogeschool Groningen.

  Lector Alexander Grit 

  Terugblik symposium en lectorinstallatie Ondernemen in Verandering

  Dr. Alexander Grit gaat ondernemerschap ontwikkelen en onderzoeken met mbo- en hbo-studenten. Hij is op 11 oktober officieel gestart met zijn lectoraat Ondernemen in Verandering bij de Hanzehogeschool Groningen en het Alfa-college. De dag stond in het teken van zijn lectorinstallatie en een symposium met als titel Towards Explorative Space.

  Symposium: op zoek naar ontdekkingsruimten
  Burgemeester Den Oudsten opende het symposium door het belang van ondernemerschap en de betrokkenheid van het onderwijs daarbij te benadrukken. Bestuurder en onderneemster Nina Beswerda ging vervolgens in op de Economische Koepel Groningen, een uniek samenwerkingsverband in de stad. Diverse sprekers namen het publiek vervolgens mee op een ontdekkingsreis naar serendipiteit, een begrip dat van groot waarde is voor succesvol ondernemerschap.

  Zo was er een optreden van dansacademie Lucia Marthas en hield Bart van Rosmalen, lector Kunst en professionalisering aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) samen met Anouk Saleming een muzikaal pleidooi voor de zoektocht naar ongezochte vondsten. Hans Jungerius noemt zichzelf ontdekkingsreiziger en nam de zaal mee naar bijzondere plekken in Nederland die voortdurend in verandering zijn. Geert van Hotegem, hoogleraar aan de Faculteit Sociale Wetenschappen van de Katholieke Universiteit in Leuven sloot het symposium af. Hij richt zich op de impact van organisatiestructuren, verdeling van werk en teamwerk op het welzijn van medewerkers.

  Lectorinstallatie
  Christien de Graaff en Rob Verhofstad, leden van de Colleges van Bestuur van respectievelijk het Alfa-college en de Hanzehogeschool, gaven het belang aan van praktijkgericht onderzoek op het thema ondernemerschap en de samenwerking van mbo- en hbo-studenten én docenten en medewerkers daarin. Zowel Alfa-college en Hanzehogeschool zijn trots op het lectoraat en wensen Alexander veel succes als lector Ondernemen in Verandering. Alexander Grit vervolgde de reis die ’s middags tijdens het symposium was gestart met zijn lectorale rede. 

   Tot slot wenst Paul Ganzeboom de kersverse lector veel succes. Paul Ganzeboom is leading dean van het Marian van Os Centrum voor Ondernemerschap en dean van het Instituut voor Marketing Management waar het lectoraat aan verbonden is bij de Hanzehogeschool Groningen.

  Film over het lectoraat

   
    

 • Werkwijze
  Wat zijn de ideale omstandigheden voor succesvol ondernemen? Het lectoraat ‘Ondernemen in Verandering’, onder leiding van dr. Alexander Grit, heeft als doel om mechanismen voor succesvol ondernemen te ontrafelen. Dit onderzoek vindt plaats vanuit ontdekkingsruimten. Een ontdekkingsruimte is een meetinstrument dat iets zegt over de kwaliteit van een ruimte. In die ruimte kijkt het lectoraat of er een proces van ‘serendipiteit’ kan plaatsvinden: het onverwachte vinden. Vervolgens probeert het lectoraat of van het onverwachte een herhaalbaar proces is te maken.
 • Opdrachten
  Het lectoraat heeft vier opdrachten:
  - Het versterken van ondernemerschapsonderwijs
  - De agendering en versterking van coaching en bedrijfsopvolging van ondernemers in Noord-Nederland
  - De dynamiek van ondernemerschap in Noord-Nederland
  - Het versterken van retail in de regio en deze voorbereiden op de toekomst.
 • Publicaties

  - Koers Wat zijn de ideale omstandigheden voor succesvol ondernemen? Lector Alexander Grit onderzoekt het (april 2017)

  - Co-auteur van het whitepaper 'Op weg naar een ontdekkingsruimte als overlevingsstrategie' (2016)

  - Co-auteur van het boek 'Disruptive Tourism and its Untidy Guests: Alternative Ontologies for Future Hospitalities (2014)

 • Contact

  De lector van het lectoraat ‘Ondernemen in Verandering’ is dr. Alexander Grit. Hij is per e-mail bereikbaar: [email protected].

  Bezoekadres Groningen

  Alfa-college 
  Boumaboulevard 573, 9723 ZS Groningen

  Hanzehogeschool Groningen
  Zernikeplein 7, 9747 AS Groningen

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed