Alfa-college

Assistent dienstverlening (Entree zorg) Groningen

Assistent dienstverlening (Entree zorg) Groningen
Locatie
Kluiverboom 3, GRONINGEN
Type
BOL
Niveau
1
Opleidingsduur
1 jaar

Wat deze opleiding bijzonder maakt

 • Je leert dienstverlenend werk te verrichten
 • Je krijgt veel persoonlijke aandacht en begeleiding van de docenten
 • Na deze opleiding kun je aan het werk of verder leren met een niveau 2-opleiding

Als ik mensen blij kan maken, dan voel ik me goed

Als ik mensen blij kan maken, dan voel ik me goed

Sluiten
De twintigjarige Kara Zuidema volgde praktijkonderwijs op het Gomarus College en koos daarna voor de Entree-opleiding Dienstverlening en Zorg op het Alfa-college in Groningen. Een logische keuze: “Ik wilde in de zorg werken, voor mensen zorgen. Want als ik mensen blij kan maken, dan voel ik me goed.”

Kara verhuisde 8 jaar geleden met haar familie vanuit Canada naar Nederland. Omdat Nederlands haar tweede taal is én ze dyslectisch is, gaat het leren Kara niet makkelijk af. Tóch baande zij zich zonder veel begeleiding een weg door de opleiding. Kara: “De opleiding bestond uit drie stagedagen en twee dagen theorie. Ik ken nu de verschillende methodes over reinigen en hoe je moet wassen. Maar ook wat de juiste lichaamshouding is, zodat je geen last krijgt van je rug. Ook is mijn Nederlands en het rekenen stukken verbeterd.”

Nadat ze haar diploma behaald had wilde Kara zo snel mogelijk aan het werk. De jobcoach wees Kara op de mogelijkheid van het werken in de horeca. Ze solliciteerde bij het Hampshire Hotel, waar ze vrijwel direct een baan aangeboden kreeg als ontbijtmedewerker. “Wat mijn werk inhoudt? Ik zorg er voor dat de gasten een goed en verzorgd ontbijt kunnen nuttigen. Dat betekent dat het buffet steeds goed gevuld is en dat alles netjes en schoon is. De tafels ruim ik af en na afloop is er natuurlijk de afwas!”.

Kara kijkt vooruit: “Als het kan, wil ik naast mijn baan heel graag een vervolgopleiding of cursus in de horeca volgen. Ik wil echt graag verder in deze richting. Want ook hier geldt voort mij, als ik mensen blij kan maken, dan voel ik me goed.”

Kara Zuidema
student Entree Dienstverlening en Zorg

 • In het kort
  Na de opleiding Assistent dienstverlening (Entree Zorg) werk je als assistent in verzorgingstehuizen, of bij kinderopvangcentra, sportcentra of schoonmaakbedrijven, catering of gebouw beheer. Je belangrijkste taak is het schoonmaken van ruimtes, daarnaast help je bij dingen als serveren van eten en drinken, de was of boodschappen doen of knutselen en spelletjes spelen (assisterende werkzaamheden).
 • Iets voor jou?
  • Je helpt graag andere mensen, jong en oud
  • Je werkt graag met anderen samen
  • Je legt gemakkelijk nieuwe contacten
  • Je bent graag bezig, een kantoorbaan is niks voor jou

  Herken je jezelf hierin? Dan is de opleiding Assistent dienstverlening (Entree Zorg) iets voor jou.

 • De opleiding

  Let op: als je in februari start met deze opleiding (tussentijds instromen) in de BOL, dan volg je lessen mogelijk op de locatie Kardingerweg. We adviseren je om je aan te melden vóór 20 januari. Alleen dan kunnen we zorgen dat alles geregeld is, zodat je op 1 februari kunt starten met de opleiding.


  Competenties

  Tijdens de opleiding leer je hoe je als assistent dienstverlenend werk kunt verrichten. Je leert onder andere  over schoonmaken, de was doen, vergaderruimtes klaarmaken, werken in de catering, activiteiten organiseren en omgaan met collega’s en cliënten. Je werkt ook aan vaardigheden als verantwoordelijkheid en initiatief nemen, plannen en een goede werkhouding.Je werkt en leert in kleine groepen. Je loopt veel stage. Je hebt veel contact met je coach en je stagebegeleider.
 • Vakken

  Je krijgt les in huishoudelijk en facilitair werk zoals schoonmaken, koken, wassen, vergaderzalen inrichten, helpen bij catering en omgaan met cliënten (zowel theorie als praktijk)

  • Sport en creatieve vakken
  • Loopbaanontwikkeling
  • Nederland en Rekenen
  • Burgerschap
 • Opleiding in beeld - video
 • Leerweg

  Je kunt kiezen of je de opleiding gaat doen op school, locatie Kluiverboom, of bij een gilde. Wanneer je kiest voor een gilde dan loop je stage bij een instelling en krijg je ook les op deze locatie. Dit zijn:

  • Wijkgilde De Es (zorgcentrum ZINN, locatie De Es)
  • WijkLeerbedrijf Winsum (zorgcentrum Winkheem)
  • Naast stage in de instelling werk je ook bij mensen in de wijk in de buurt.

  Kies je ervoor de opleiding te volgen op de Kluiverboom dan ga je drie dagen in de week naar school en loop je twee dagen stage. De stageplek zoek je samen met de stagecoördinator en je coach, we proberen een plek te vinden waarvoor je niet te ver hoeft te reizen. Dit kan bijvoorbeeld zijn in de catering, kinderopvang, bij gastgezinnen, op een basisschool of bij een schoonmaakbedrijf.

 • Wijkleerbedrijf

  WijkGilde De Es (Selwerd, Groningen) en WijkLeerbedrijf Winsum (zorgcentrum Winkheem)

  In de wijk Selwerd in Groningen is het leerhome van het WijkGilde De Es. Je bent, afhankelijk van je lesrooster, aanwezig op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag. Je start en eindigt elke dag op het leerhome. Je krijgt er les en maakt er je huiswerk. Elke woensdag heb je van 9.00 tot 16.00 uur les op de locatie Kluiverboom in de vakken Nederlands, rekenen en Fit for life.
  Lees meer in de flyer over WijkGilde De Es.

  In Winsum is het leerhome bij het zorgcentrum Winkheem. Je bent er van maandag tot vrijdag van 8:30 uur tot 16:00 uur. Je start en eindigt elke dag op het leerhome. Je krijgt er les en maakt er je huiswerk. Ook werk je elke dag maximaal 4 uur bij mensen thuis, die in de wijk wonen.

  Taken op stage/bij de mensen thuis

  Deze werkzaamheden verricht je zowel bij WijkGilde De Es als bij WijkLeerbedrijf Winsum:

  • huishoudelijk werk: afwassen, schoonmaken, wassen, strijken, bed opmaken, planten water geven
  • activiteiten binnenshuis: zoals spelletje spelen, krant voorlezen, samen de maaltijd voorbereiden en koken, werkzaamheden in de huiskamer (schoonmaken, koffie/thee serveren), bij de dagopvang (ondersteunen bij activiteiten) en op de afdeling en op verschillende afdelingen van de facilitaire dienst (zoals bij de linnenkamer, restaurant en keuken)
  • activiteiten buitenshuis: bijvoorbeeld boodschappen doen, samen een wandeling maken of de hond uitlaten

  De gezinnen

  Je helpt gezinnen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Sommige gezinnen hebben meerdere keren in de week hulp nodig en bij andere ben je één keer in de week. Je komt daardoor bij verschillende gezinnen thuis.
 • Vooropleiding en toelating
  Let op: je kunt starten met deze opleiding in augustus en in februari (tussentijds instromen).

  Je hebt geen diploma nodig, maar je moet wel 16 jaar zijn op 1 augustus. Na je aanmelding nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek. Tijdens deze kennismaking kun je kijken of deze opleiding ook echt bij je past. De startmomenten zijn in principe september en februari. In overleg is eerder beginnen mogelijk.

  Is je Nederlands niet zo goed?

  Is je kennis van de Nederlandse taal nog niet goed genoeg (bijvoorbeeld omdat je nog niet zo lang in Nederland bent), dan is de opleiding Assistent dienstverlening (Entree Zorg NT2) misschien iets voor jou. Voor meer informatie over de opleiding Entree NT2 en/of aanmelden neem je contact op met [email protected]  of telefonisch 088-3341289.
 • Na je opleiding

  Verder leren

  Heb je deze opleiding op niveau 1 afgerond, dan kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 2 binnen Dienstverlening of een andere mbo niveau 2 opleiding. Per opleiding kunnen de eisen voor vooropleiding en toelating verschillen.

  Aan het werk

  Je kunt na de opleiding aan het werk als huishoudelijke hulp in de thuiszorg of bij een schoonmaakbedrijf. Daarnaast kun je aan het werk bij de facilitaire dienst van een zorg of sportinstelling.

 • Meer informatie en aanmelden
  Voor deze opleiding kun jij je bovenaan of onderaan deze pagina aanmelden. Kom je er niet helemaal uit? Voor meer informatie kun je contact opnemen met Yosta Helleman via de mail [email protected] of telefonisch 088-3341289.
 • Schoolkosten

  Er vallen verschillende zaken onder Schoolkosten. Meer over schoolkosten.

  Leermiddelen

  Je zorgt zelf voor de leermiddelen door ze te kopen, huren en/of lenen, bijvoorbeeld:
  • boeken, readers en licenties
  • overige middelen, zoals schrijfmaterialen.

  Hiernaast heb je nog eenmalige kosten voor leermiddelen:
  • laptop; let op: Word, Excel en PowerPoint krijg je gratis via school (Office-pakket)
  • andere leermiddelen (per opleiding kan dit verschillen), bijvoorbeeld: rekenmachine, sportkleding en -schoenen, gereedschap, bedrijfskleding en -schoenen.

  Kosten voor deze opleiding:

  Boeken, readers en licenties voor vakken en keuzedelen: 180
  • leerjaar 1 180
  Eenmalige kosten: 500
  • laptop 500
  Totale geschatte kosten in € excl. lesgeld of cursusgeld en overige kosten

  680

  Lesgeld of cursusgeld

  Vanaf 18 jaar betaal je per schooljaar lesgeld (BOL) of cursusgeld (BBL).

  Overige kosten

  Je kiest zelf of je meedoet aan een (buitenlandse) excursie of activiteiten buiten school, voor ca. 50 euro per jaar. Deze kosten komen boven op de totale geschatte kosten.

   Laptop

   Je hebt een laptop nodig. Meer over laptop.

   Mbo-studentenfonds 

   Je komt mogelijk in aanmerking voor een bijdrage uit het Mbo-studentenfonds als er bepaalde financiële belemmeringen zijn. Meer over Mbo-studentenfonds.

  • Opleidingswijzer

   In de Opleidingswijzer vind je alles over jouw opleiding en hoe de opleiding in elkaar zit. Denk aan: Welke vakken krijg je? Hoeveel uur heb je les en ben je op stage of aan het werk? Welk beroep hoort bij je opleiding en hoe zit het met begeleiding, examens, diploma, kosten, afspraken en de voortgang van je studie?

   Opleidingswijzer

  • Studie in cijfers

  Wil je een vraag stellen over deze opleiding?

  Ga in gesprek met onze opleidingsadviseurs over deze opleiding en het Alfa-college.

  Aanmelden

  Aanmelden duurt ongeveer tien minuten. Klik op onderstaande knop "Meld je aan voor deze opleiding". Daarna kun je je gegevens invullen. Elke stap begint op een nieuw scherm. Voor het aanmelden heb je DigiD nodig.

  Wat je hebt ingevuld, wordt bewaard zolang je de internetbrowser open hebt staan. Tussendoor kun je dus je gegevens wijzigen.
  Meld je aan voor deze opleiding

  Misschien vind je deze opleidingen ook leuk

  Assistent bouwen, wonen en onderhoud (Entree Bouw)
  GRONINGEN
  Assistent bouwen, wonen en onderhoud (Entree Bouw)
  Assistent logistiek (Entree Logistiek)
  GRONINGEN
  Assistent logistiek (Entree Logistiek)
  Assistent verkoop/retail (Entree Detailhandel)
  GRONINGEN
  Assistent verkoop/retail (Entree Detailhandel)

  Heeft deze informatie jou geholpen?

  niet goed erg goed