
Assistent horeca, voeding of voedingsindustrie Groningen
- Locatie
- Kluiverboom 3, GRONINGEN
- Type
- BOL
- Niveau
- 1
- Opleidingsduur
- 1 jaar
Wat deze opleiding bijzonder maakt
- Je leert werken in de keuken en bediening
- Je krijgt veel persoonlijke aandacht en begeleiding van de docenten
- Na deze opleiding kun je aan het werk of verder leren met een niveau 2-opleiding
-
In het kort
De entree-opleiding Assistent Horeca, voeding of voedingsindustrie leert jou alles over de productie, verwerking en verpakking van voedingsmiddelen.
Met je diploma kun je aan het werk als assisterende in een restaurant, cateringbedrijf of in de keuken van een (zorg)organisatie. Je helpt bij de voorbereiding van het voedsel en bij de bediening of uitgifte.
Is dit een opleiding naar jouw smaak?
-
Iets voor jou?
- Je neemt verantwoordelijkheid
- Je bent een harde werker
- Je vindt het niet erg om op onregelmatige tijden te werken
- Je kunt goed met mensen omgaan
- Je maakt het mensen graag naar de zin
- Je doet graag afwisselend werk
-
De opleiding
De Entree-opleiding Horeca volg je op het Alfa-college aan de Kluiverboom 3 in Groningen. Let op: als je in februari start met deze opleiding (tussentijds instromen) in de BOL, dan volg je lessen op de locatie Kardingerweg. We adviseren je om je aan te melden vóór 20 januari. Alleen dan kunnen we zorgen dat alles geregeld is, zodat je op 1 februari kunt starten met de opleiding.
Wat je leert in de lessen op school, kun je toepassen in de praktijk in ons leerbedrijf, het restaurant l’Eetudié. Je leert onder andere:
- Voorbereiding in de keuken en bij de uitgifte
- Bedienen
- Zelfstandig werken
- Omgaan en overleggen met collega’s
Persoonlijke aandacht
We geven jou veel persoonlijke aandacht en begeleiding:
- Je werkt en leert in kleine groepen
- Je krijgt een persoonlijke coach en stagebegeleider
- Je leert zelfstandig werken, verantwoordelijkheid en initiatief nemen
-
Leerbedrijf restaurant L'Eetudié
l'Eetudié is het leerbedrijf van de Entree-opleiding Horeca. Het is een draaiend restaurant in het Floreshuis in Groningen. Een betrokken team van docenten runt samen met vrijwilligers en studenten het restaurant, dat plaats biedt aan 25 personen.
Je krijgt er veel persoonlijke aandacht en leert werken in een beschermde en tegelijkertijd dynamische leeromgeving.
Lunch & diner
Bij l’Eetudié heb je praktijklessen in blokken van tien weken. Van maandag tot en met donderdag bereid en serveer je maaltijden voor echte gasten die langskomen voor de lunch of het diner. l'Eetudié voert een Frans-internationale keuken à la carte menukaart.
Meer informatie over l'Eetudié
-
Vakken
Theorie- en praktijkvakken
- Koken
- Serveren
Algemene vakken
- Nederlands
- Rekenen
- Loopbaan en burgerschap
Keuzedelen
Je kiest zelf nog extra vakken (keuzedelen) om je voor te bereiden op jouw toekomstige werk.
Je coach kan jou begeleiden in je keuze.
-
Vooropleiding en toelating
Let op: je kunt starten met deze opleiding in augustus en in februari (tussentijds instromen).
• Je hebt geen diploma nodig om deze opleiding te doen
• Je moet 16 jaar of ouder zijn op 1 augustus van het jaar waarin je met de opleiding begintAls je je aanmeldt, nodigen wij je uit voor een kennismakingsgesprek. Hierin bespreken we of de Entree-opleiding geschikt is voor jou en welke opleiding bij jou past.
-
Na je opleiding
Verder leren?
Heb je deze opleiding op niveau 1 afgerond, dan kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 2 binnen Horeca, voeding of voedingsindustrie of een andere mbo niveau 2 opleiding. Per opleiding kunnen de eisen voor vooropleiding en toelating verschillen..
Aan het werk?
Als gediplomeerd Assistent Horeca, voeding of voedingsindustrie kun je direct aan het werk. Bijvoorbeeld als assisterende in een restaurant of hotel, bij een zorginstelling, in de catering of recreatiesector. -
Hulp nodig bij het aanmelden?Voor deze opleiding kun jij je bovenaan of onderaan deze pagina aanmelden. Kom je er niet helemaal uit? Voor meer informatie over de opleiding en/of aanmelden neem je contact op met Yosta Helleman via de mail: y.helleman@alfa-college.nl of telefonisch: 088-3341289.
-
Schoolkosten
Ben je 18 jaar of ouder, dan betaal je lesgeld (BOL) of cursusgeld (BBL). Daarnaast zijn er kosten voor onderwijsbenodigdheden. In de meeste gevallen moet je een laptop aanschaffen. Je hoort vanuit de opleiding of dit ook voor jou geldt.
Lesmateriaal
Je betaalt in totaal ongeveer 185 euro voor boeken en online licenties en 200 euro voor kleding. Er kunnen kosten zijn voor extra activiteiten.
Meer informatie over schoolkosten op het Alfa-college
Mbo-studentenfonds
Als je een opleiding bij ons gaat volgen, dan kun je in aanmerking komen voor een bijdrage uit het Mbo-studentenfonds als er bepaalde financiële belemmeringen zijn. Kijk hier voor meer informatie over het Mbo-studentenfonds.
-
Opleidingswijzer
In de Opleidingswijzer vind je alles over jouw opleiding en hoe de opleiding in elkaar zit. Denk aan: Welke vakken krijg je? Hoeveel uur heb je les en ben je op stage of aan het werk? Welk beroep hoort bij je opleiding en hoe zit het met begeleiding, examens, diploma, kosten, afspraken en de voortgang van je studie?
-
Studie in cijfers