Alfa-college

Van havo vwo naar mbo

Ontdek waarom Sven na de havo voor het mbo koos

Bekijk de video
Ontdek waarom Sven na de havo voor het mbo koos

Last minute studiekeuze

Pak je kans en meld je aan! 
Meer info en aanmelden
Studiekeuzegesprek

Studiekeuzegesprek

Ga in gesprek met onze ambassadeurs
Wie wil je spreken?

Ontdek waarom Sven van de havo naar het mbo is gegaan

Sluiten
Sven is uit eigen keuze van het hbo naar het mbo gegaan. Dat lees je goed, niet andersom dus. Waarom? Omdat het praktijk hem veel meer aanspreekt. ''Ik volg mijn hart'', aldus de student Sport en Bewegen.
Heb jij een havo- of vwo-diploma of zit je in havo of vwo 3, 4 of 5 en wil je naar het mbo? Dat kan! 
Doeners zitten op het mbo op de juiste plek. Hier leer je een beroep. Niet alleen uit boeken, maar vooral in praktijklokalen en bij echte bedrijven. Het mbo is een slimme keuze als de havo of het vwo niet bij jou past. Of wanneer je liever in de praktijk leert, in plaats van in de studiebanken van het hbo. Verder studeren kan ook later nog, want met je mbo-diploma stroom je zo door.

Ontdek het alfa-college

 • Persoonlijk
 • Beste faciliteiten
 • Ruimte voor jezelf

mail ontvangen over open dagen en andere events?

SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE
 • Havo, mbo, hbo, universiteit?
  • Met een havo- of vwo-diploma of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4 kun je alle mbo-opleidingen op niveau 4 volgen. 
  • Met een mbo-diploma niveau 4 word je toegelaten op elke hbo-opleiding.
  • Met een hbo-diploma kun je doorstuderen aan de universiteit. 

  Schema van alle VO-richtingen en doorstroommogelijkheden

  Opleiding kiezen? Zo doe je dat >  

 • Ervaringen van havo naar mbo

  Jan ging van de havo naar het mbo. Bekijk hier zijn verhaal:


  Student Sven volgt zijn hart en is uit eigen keuze van de havo naar het mbo gegaan. Bekijk hier zijn verhaal.

   

  Sita kwam kwam op het Alfa-college in Hoogeveen, nadat ze daarvoor haar havo-diploma had gehaald.

  "Toen ik in coronatijd mijn havo-diploma haalde, vond ik het lastig om een opleiding te zoeken. Ik ben toen uiteindelijk begonnen aan de studie Verpleegkunde, maar na drie maanden ben ik er toch mee gestopt. Ik kwam er eigenlijk al gauw achter dat het niet bij mij paste." Op de havo had het vak Informatica Sita’s interesse. Haar moeder spoorde haar aan om eens bij het Alfa-college te gaan informeren, en toen is ze de opleiding Software Developer gaan volgen.

  "Ik ben er eigenlijk vrij snel doorheen gegaan", vertelt Sita. "Omdat ik een havo-diploma heb, kreeg ik voor een aantal vakken vrijstelling. Ik had eigenlijk weinig uitleg nodig, ik snapte alles vrij snel, Daarnaast hebben de docenten mij erg goed geholpen en begeleid."

  Sita raadt havo-leerlingen die twijfelen aan om de keuze te maken die bij ze past.

  Soms is het hbo nog niet direct de juiste weg. Het mbo biedt dan een mooie kans. Mijn broers, waarvan één de opleiding Engineering volgt in Hoogeveen, hebben deze keuze ook eerst gemaakt en nu ik ook! Ik kijk met heel veel plezier terug op het afgelopen anderhalf jaar op het Alfa-college. Ik kon goed overweg met zowel de andere studenten als met de docenten. Ik denk zelfs dat het op het mbo nog leuker is dan op het hbo!

  Hierna gaat Sita naar Windesheim in Zwolle. Uiteindelijk wil ze front-end developer worden. "Als ik straks in deze functie terecht kom, dan heeft mijn mbo-opleiding bij het Alfa-college daar zeker aan bijgedragen!"

  Alumnus Martijn is na zijn opleiding tot Interieuradviseur aan het werk gegaan bij Prokan. Hij vertelt over zijn passie:

 • Ervaringen van vwo naar mbo

  Anne en Thialda gingen van het vwo naar mbo. Bekijk hun verhalen:

 • Beroepshavo Marketing & Techniek
  De Beroepshavo Marketing & Techniek is een niveau 4-opleiding waarbij je de keuze hebt om ook enkele havo-vakken te volgen. Met de Beroepshavo Marketing & Techniek ben je goed voorbereid op een vervolgstudie aan het hbo. Je bent een belangrijke schakel tussen mens, markt en techniek. Het creatieve ontwerpproces, projectbegeleiding en commerciële activiteiten staan centraal in deze opleiding. Je gaat op zoek naar oplossingen voor problemen, potentie in de markt, geeft advies, gaat interacties aan met de klant en kan -Innovatieve- projecten begeleiden. Je leert kennis en vaardigheden die passen bij de medewerker van de toekomst! Meer weten? Check de opleidingspagina >
 • Aanmelden voor een mbo-opleiding
  Alfa-college heeft opleidingen die passen bij jouw interesses en talenten. We helpen je graag bij het maken van de juiste keuze. Weet je al wat je wilt? Meld je dan aan vóór 1 april.

  Aanmelden kan op elke opleidingspagina: alfa-college.nl/mbo-opleidingen

  Of plan een studiekeuzegesprek 

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed