Alfa-college

Veelgestelde vragen MBO

Veelgestelde vragen MBO

Je vindt hier de antwoorden op alle veelgestelde vragen over onze mbo-opleidingen. Staat jouw vraag er niet tussen? Stel je vraag via één van onze social media-kanalen of chat met een medewerker. Wij beantwoorden doordeweeks vragen van 08.30 uur tot 16.30 uur.

Aanmelden

 • Hoe kan ik mij aanmelden?

  Voor het aanmelden heb je DigiD nodig.

  • Ga naar de opleidingspagina van je keuze en meld je aan via de knop 'Meld je aan voor deze opleiding''. Je komt dan in het inlogscherm bij CAMBO (centraal aanmelden mbo).
  • Je bezoekt een open dag en meld je daar ter plekke aan. Je kunt natuurlijk ook eerst een dagje meelopen met een opleiding en zo een beter idee krijgen of de opleiding bij je past.

  Let op: als je minderjarig bent, vragen we ook je ouders/verzorgers een paar gegevens in te vullen.

 • Wanneer moet ik mij aanmelden voor een opleiding?
  Je kunt je altijd aanmelden voor een opleiding. Sommige opleidingen hebben een beperkt aantal plaatsen, vanwege beschikbaarheid van faciliteiten. Wanneer je je vóór 1 april aanmeldt en je voldoet aan de eisen, dan is het zo goed als zeker dat je wordt geplaatst voor de opleiding van je keuze.
 • Wanneer hoor ik iets over mijn aanmelding?

  Als je je aangemeld hebt, krijg je meestal binnen 3 weken een schriftelijke bevestiging van je aanmelding. Via de opleiding van je keuze ontvang je op een later tijdstip een uitnodiging voor een (online) kennismakingsgesprek of een (groeps)kennismaking. Meer informatie over het aanmeldproces vind je hier: Alles over aanmelden.

   

 • Wat zijn de toelatingseisen voor een Entree-opleiding?

  Voor de opleidingen op niveau 1 heb je geen diploma nodig, maar je moet wel 16 jaar zijn op 1 augustus.
  Na de aanmelding hebben we een online kennismakingsgesprek met je. We kijken samen of de opleiding geschikt voor je is. En welke profielkeuze het best bij je past.

 • Wat zijn de toelatingseisen voor niveau 2?

  Voor een niveau 2-opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg
  • mbo-diploma niveau 1 (Entree-opleiding)
 • Wat zijn de toelatingseisen voor niveau 3 en 4?

  Voor een niveau 3- of 4-opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4 havo of vwo
  • mbo-diploma niveau 2
 • Kan ik mij zonder diploma aanmelden voor een opleiding op niveau 3 of 4?
  Als je geen diploma hebt, kun je via een speciale toelatingsprocedure vragen om toegelaten te worden voor een opleiding op niveau 3 of 4.
 • Is een aanmelding voor een opleiding direct definitief?

  Nadat je (online) je aanmelding hebt voltooid krijg je een bericht van de opleiding (of opleidingen) die je hebt gekozen. Meestal is dit een uitnodiging voor een vrijblijvend (online) kennismakingsgesprek. Als er bij je kennismakingsgesprek geen bijzonderheden zijn, stuurt het Studenten Servicecentrum een besluit van inschrijving naar je privé-mailadres. Meer informatie hierover vind je op de pagina alles over aanmelden.

 • Hoe kan ik mijn aanmelding annuleren?
  Via inschrijvenmbo.nl kun je je aanmelding voor een opleiding zelf weer intrekken. Wij worden hier dan automatisch van op de hoogte gebracht.

Schoolkosten en studiefinanciering

 • Kan ik voor alle opleidingen studiefinanciering krijgen?
  Voor een BOL-opleiding kun je studiefinanciering krijgen. Alle informatie over het aanvragen van studiefinanciering vind je op de website van DUO.
 • Wat is de Regeling tegemoetkoming leermiddelen mbo-studenten jonger dan 18?

  Via de Rijksoverheid is er de Regeling tegemoetkoming leermiddelen voor mbo-studenten jonger dan 18 jaar. Het gaat om 60 euro, bestemd voor leermiddelen. Als je op 1 september van het lopende schooljaar als mbo-student nog geen 18 jaar bent en je volgt een voltijds BOL- of BBL-opleiding, dan kom je hiervoor in aanmerking. Er staat een voucher voor je klaar via MBOwebshop. Inloggen en je leermiddelenlijst bekijken bij MBOwebshop kan vanaf 5 juli en bestellen kan vanaf 1 augustus 2024. Je kunt je voucher inwisselen voor boeken en/of licenties.

  Hoe wissel ik mijn voucher in?

  Het wijst zich vanzelf als je bent ingelogd op MBOwebshop. Je ziet je voucher meteen na inloggen. Meer informatie vind je in deze flyer.

  Wanneer staat mijn voucher klaar?

  Inschrijfdatum (je krijgt per mail een Besluit van inschrijving) 
  Voucher
   voor 25 juli 2024
  26 juli 2024
   26 juli - 1 september 2024
  volgende dag
   1 oktober 2024 - 31 januari 2025
  binnen 2 weken
   1 februari - 28 februari 2025
  binnen 1 week
   1 maart - 1 juli 2025
  binnen 2 weken

  Wat als ik mijn voucher niet zie?

  Controleer of je geboortedatum correct in ons systeem staat. Neem contact op met het Studenten Servicecentrum.

 • Wat zijn de kosten van een opleiding?

  Elk jaar stelt de overheid de bedragen voor lesgeld- en cursusgeld vast. Dit zijn wettelijk verplichte kosten voor mbo-studenten vanaf 18 jaar. Ben je 16 of 17 jaar, dan hoef je deze kosten niet te betalen. De bedragen zijn afhankelijk van je leeftijd en het soort opleiding.

  Hierbij komen nog kosten voor studieboeken, licenties en eventueel een laptop of MacBook, kleding, materialen en gereedschap. Ook deze kosten verschillen per opleiding. Meer informatie vind je op de pagina van de opleiding en bij Schoolkosten.

 • Heb ik een laptop nodig?

  Om een opleiding te kunnen volgen, heb je een laptop of computer nodig. Hieraan zijn meestal kosten verbonden. Meer informatie over de laptop of computer, zoals de minimale specificaties waaraan deze moet voldoen. Op de webpagina van je opleiding vind je ook meer informatie over Schoolkosten en de laptop of computer.
   

Leerweg

 • Wat is een BOL-opleiding?
  BOL is een afkorting voor BeroepsOpleidende Leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school. Je doet praktijkervaring op tijdens de stage.
 • Wat is een BBL-opleiding?

  BBL betekent BeroepsBegeleidende Leerweg. Bij een BBL-opleiding ga je één dag of enkele dagdelen per week naar school. Je werkt een minimaal aantal vaste uren per week bij een erkend leerbedrijf.

 • Ben ik zelf verantwoordelijk voor het vinden van een werkplek voor mijn BBL-opleiding?
  Ja, je moet zelf een werkplek regelen voor je BBL-opleiding. Meer informatie over een werkplek regelen.
 • Kan ik een baan combineren met elke of een willekeurige BBL-opleiding?
  Nee, de baan moet in dezelfde richting zijn als de opleiding die je wilt volgen. Bij een BBL-opleiding moeten theorie en praktijk op elkaar zijn afgestemd. Daarnaast moet je een werkplek hebben bij een erkend leerbedrijf en dit regel je zelf.

Locaties

 • In welke plaatsen kan ik een mbo-opleiding van het Alfa-college volgen?

  We hebben verschillende locaties in vier plaatsen. Op de pagina's hieronder zie je onze locaties en als je op een locatie klikt zie je welke mbo-opleidingen we waar aanbieden:

 • Waar worden de opleidingen gegeven?
  Bij elke mbo-opleiding staat op welke locatie/welk adres je deze kunt volgen; zie het overzicht Mbo-opleidingen. We hebben vestigingen in Groningen, Assen, Hoogeveen en Hardenberg.

Opleiding starten, volgen en doorstromen

 • Kan ik in het eerste jaar van mbo-opleiding wisselen?
  Dit hangt af van welke opleiding je wilt gaan doen en wat de toelatingseisen en competenties zijn die bij je nieuwe opleiding horen. Wij doen ons best je zo goed mogelijk te laten overstappen en we proberen natuurlijk te voorkomen dat je studievertraging oploopt als je van opleiding wilt wisselen.
 • Kan ik met een mbo-opleiding verder studeren aan het hbo?
  Ja, maar dat kan alleen met een diploma op niveau 4 en je moet dan wel een verwante hbo-opleiding kiezen. Het Alfa-college heeft samenwerkingsafspraken met verschillende ‘scholen’ van de Hanzehogeschool. Door deze afspraken kun je in aanmerking komen voor studietijdverkorting, of dit ook zo is voor de opleiding van jouw keuze bespreken we graag met je. Neem contact op met het Loopbaancentrum.
 • Waar vind ik informatie over de start van het schooljaar?

  Informatie over de start van het schooljaar vind je op onze website. Op dit moment is deze informatie nog niet beschikbaar. Rond de derde week van juni vind je hier de link naar de informatie over de start van het schooljaar. Op de pagina Start schooljaar vind je ook een webpagina Veelgestelde vragen Start schooljaar. Ook die is alleen toegankelijk van ongeveer de derde week juni tot ongeveer eind september.

 • Wat zijn keuzedelen?
  Tijdens je mbo-opleiding kun je kiezen voor keuzedelen. Dit zijn aanvullende vakken die je volgt naast de basisvakken van je opleiding. Je kunt je vakkennis hiermee verbreden of juist verdiepen. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt (in de regio). Het aanbod aan keuzedelen kan per opleiding verschillen. Via de opleiding krijg je hulp bij keuzedelen kiezen die het best bij jou passen.
 • Wat zijn mijn doorstroommogelijkheden?

  De doorstroommogelijkheden verschillen per mbo-opleiding. In het algemeen kun je doorstromen van Entree (niveau 1) naar niveau 2, van niveau 2 naar niveau 3 of 4 en van niveau 3 naar niveau 4.

  Je kunt op iedere locatie bij het Loopbaancentrum terecht voor meer informatie over doorstromen. Of mail je vraag naar [email protected].

Opleiding kiezen

 • Hoe kan ik meelopen met een opleiding?

  Meelopen in Groningen of Assen

  Via deze website en via je decaan hoor je wanneer je je aan kunt melden voor de meeloopdagen. Aanmelden doe je op bezoekmbo.nl.

  Meelopen in Hoogeveen of Hardenberg

  Wil je een dagje meelopen met een opleiding van het Alfa-college in Hoogeveen of Hardenberg? Ga naar Meelopenmbo om je aan te melden!

 • Hoe kom ik aan meer informatie over opleidingen?
  • Bezoek een open dag en stel al je vragen;
  • Loop een ochtend mee met een opleiding waarvoor je belangstelling hebt. Meer informatie over meelopen;
  • Kom in contact met een van onze ambassadeurs;
  • Zoek via Mbo-opleidingen meer informatie over de opleiding;
  • Download één van onze opleidingsgidsen;
  • Neem contact op met OpleidingenAdvies via 0800-8100, [email protected] of stuur een berichtje via WhatsApp: 06-57524052 (alleen WhatsApp).
 • Waarom kiezen voor het Alfa-college?

  De scholen van het Alfa-college onderscheiden zich door:

  • kleinschaligheid en daardoor persoonlijke aandacht
  • kwaliteit
  • goede aansluiting op het vmbo
  • veel aandacht voor beroepspraktijkvorming (stage)
  • aandacht voor persoonlijkheidsvorming
  • aandacht voor deelnemersbegeleiding
  • goede bereikbaarheid van onze colleges
  • christelijke identiteit
 • Wanneer is de Open dag?

  Het Alfa-college organiseert meerdere keren per jaar open dagen, informatieavonden of andere studiekeuze-events. Alle informatie daarover kun je vinden op de pagina Open dagen.

   

 • Wanneer zijn er informatieavonden?

  Het Alfa-college organiseert meerdere keren per jaar open dagen, informatieavonden of andere studiekeuze-events. Alle informatie daarover kun je vinden op de pagina Open dagen.

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed