
Medewerker Sport en Recreatie | SBC ASSEN
Het aanmelden loopt via het Drenthe College. We verwijzen je daarom door naar de website van het Drenthe College.
Aanmelden via Drenthe College
- Locatie
- Salland 4, ASSEN
- Type
- BOL
- Niveau
- 2
- Opleidingsduur
- 2 jaar
Wat deze opleiding bijzonder maakt
- Je combineert jouw liefde voor sport met werken met mensen
- Je leert instructies geven aan (groepen) mensen
- Je volgt lessen in professionele sporthallen en op buitenlocaties
-
In het kortAls medewerker sport en recreatie zorg jij ervoor dat de excursie of (sportieve) activiteit die jij organiseert voor mensen, een daverend succes is.
Met jouw gastvrije en enthousiasmerende aanpak maak je iedereen blij. Je weet van aanpakken en werkt volgens voorschriften, instructies en gemaakte afspraken. Zelfs als het druk is, heb jij oog voor de (sociale en fysieke) veiligheid van gasten en zorg je ervoor dat iedereen geniet.
Zie jij jezelf al in deze sportieve rol? -
Iets voor jou?
- Je sport graag
- Je wilt leren beter sporten en bewegen
- Je wilt leren omgaan met verschillende mensen
- Je durft voor een groep te staan of je wilt dit graag leren
- Je wilt sportevenementen leren organiseren en coördineren
- Je wilt andere mensen enthousiasmeren om (meer) te gaan sporten
- Je wilt andere mensen (meer) leren over sport
-
De opleiding
Medewerker sport en recreatie is één van de drie uitstroomprofielen van de opleiding Dienstverlening niveau 2. Vanaf schooljaar 2022/2023 gaan Alfa-college en Drenthe College de Sport en Bewegen opleidingen in Assen samen uitvoeren. Dit doen we samen onder de naam Sport- en Beweegcampus Assen.
Het verhaal van student Chanan
Chanan Smallenbroek is eerstejaarsstudent bij de Sport- en Beweegcampus Assen. Ze houdt van sporten én de sportopleidingen zijn breed, voor haar redenen om een mbo-opleiding te volgen binnen dit vakgebied.
Chanan: “Tijdens de opleiding ben je veel aan het sporten én werk je met verschillende doelgroepen. Het liefst geef ik les aan basisschoolkinderen. Het is leerzaam om alles zo veilig en leuk mogelijk te organiseren. Ook vind ik het interessant om te zien dat elk kind verschillend is en op een eigen manier met je omgaat en meedoet met de les.” Kies je voor een opleiding Sport en Bewegen dan sta je regelmatig voor een groep. “Dat is voor mij niets nieuws, dat heb ik al vaker gedaan. Vind je het wel spannend om voor een groep te staan? Zie het dan als een extra uitdaging!
Ik voel me heel prettig binnen de Sport- en Beweegcampus. Als je met problemen zit of ergens tegenaan loopt, zijn docenten altijd bereid om je te helpen. Dat fijn ik heel fijn. De studiereizen die worden aangeboden, vind ik ook supergaaf! Ook hierin kan je jezelf uitdagen om iets te doen wat je nog nooit gedaan hebt. Als ik in de toekomst kijk, hoop ik met mijn diploma op zak ski-/snowboardinstructeur te zijn in het mooie Oostenrijk. Maar eerst nog drie jaar knallen en plezier maken op school en dan mijn dromen achterna!”
Sportfaciliteiten
De sportfaciliteiten liggen om de hoek. Zo zijn er onder meer het beweeg- en beleefpark Stadsbroek, de Bonte Wever en Voetbalvereniging ACV. Ook ligt de schoollocatie gunstig tussen het Asserbos en recreatiegebied Baggelhuizen, waar we veel buitenactiviteiten organiseren. Als opleiding werken we nauw samen met het werkveld, o.a. met de Bonte Wever.
Persoonlijke coach
In deze praktijkgerichte omgeving van het Alfa-college doe je de kennis en vaardigheden op die je nodig hebt voor het vak. Je houdt een digitale verzamelmap bij en je krijgt begeleiding van een coach. -
Vakken
Beroepsgerichte vakken
- Begeleiden en assisteren bij activiteiten
- Eigen vaardigheid ontwikkelen in sport en spel
- Werken in een sport- en recreatieorganisatie
- Theoretische vakken richting het beroep: didactiek, organiseren en leidinggeven
- Lessen in omgaan met de computer en social media
Algemene vakken
- Nederlands
- Rekenen
- Loopbaan en Burgerschap
Keuzedelen
Tijdens de opleiding volg je 2 keuzedelen om je als professional in de sport en recreatie verder te ontwikkelen: Persoonlijk profileren en Doorstromen Sport en Bewegen niveau 3. Met deze keuzedelen ben je optimaal voorbereid op het werkveld of om door te stromen naar niveau 3. Op niveau 3 heb je nog meer keuze:
- Fitnessinstructeur
- Judoleraar
- Lifeguard
- Ondernemend gedrag
- Werken in het buitenland
Download hier de pdf-brochure met alle keuzedelen Sport en recreatie
Let op: het aanbod kan per schooljaar wisselen -
LeerwegIn de beroepsopleidende leerweg (BOL) combineer je school en stage. Op school maak je een start met je klasgenoten leren les- en leidinggeven. Je helpt ook bij de organisatie van evenementen binnen en buiten school. Daarnaast loop je vanaf de start van het eerste schooljaar al stage. Wat je leert op school, kun je dus meteen in de praktijk brengen. Hoe verder in de opleiding, hoe meer stage je loopt.
-
Vooropleiding en toelating
Je hebt voor deze opleiding een van de volgende diploma’s of bewijzen nodig (of hoger):
- vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg
- mbo-diploma niveau 1 (Entree)
Sinds studiejaar 2022/2023 werken Alfa-college en Drenthe College samen om de Sport & Bewegen opleiding samen in Assen uit te voeren, onder de naam Sport- & Beweegcampus Assen. Het aanmelden voor deze opleiding gaat rechtstreeks via de website van Drenthe College. Klik hier om je aanmelding te starten.
Aangemeld… en dan?
Na je aanmelding krijg je een uitnodiging voor een (online) kennismakingsgesprek.
-
Na je opleiding
Verder leren
Heb je deze opleiding op niveau 2 afgerond, dan kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 3 binnen Zorg en welzijn of Sport en bewegen of een andere mbo niveau 3 opleiding. In sommige gevallen kun je ook van niveau 2 doorstromen naar niveau 4. Per opleiding kunnen de eisen voor vooropleiding en toelating verschillen.Aan het werk
Als gediplomeerd medewerker sport en recreatie kun je aan de slag in tal van organisaties. Zet je bijvoorbeeld in voor gezonde beweging bij een fitnesscentrum, sportvereniging of buitensport onderneming. Of vind een uitdagende baan bij een attractiepark of recreatiebedrijf. -
Schoolkosten
Vanaf 18 jaar betaal je per schooljaar lesgeld (BOL) of cursusgeld (BBL). Daarnaast zijn er kosten voor leermiddelen en soms ook overige kosten. Meer over schoolkosten.
LeermiddelenJe zorgt zelf voor de leermiddelen door ze te kopen, huren en/of lenen, bijvoorbeeld:
• boeken, readers en licenties
• overige middelen, zoals schrijfmaterialen.
Hiernaast heb je nog eenmalige kosten voor leermiddelen:
• laptop; let op: Word, Excel en PowerPoint krijg je gratis via school (Office-pakket)
• andere leermiddelen (per opleiding kan dit verschillen), bijvoorbeeld: rekenmachine, sportkleding en -schoenen, gereedschap, bedrijfskleding en -schoenen.Kosten voor deze opleiding:
Boeken, readers en licenties voor
vakken en keuzedelen:
300- leerjaar 1
150 - leerjaar 2
150 Eenmalige kosten: 750 - laptop
500 - kleding
250 Totale geschatte kosten in € excl.
Lesgeld en Overige kosten
1050Lesgeld
Vanaf 18 jaar betaal je per schooljaar lesgeld (BOL).
Overige kosten
Je kiest zelf of je meedoet aan een excursie of activiteiten buiten school, afhankelijk van de bestemming variëren deze kosten van 0 tot 850 euro. Deze kosten komen boven op de totale geschatte kosten.
Laptop
Je hebt een laptop nodig. Meer over laptop.
Mbo-studentenfonds
Je komt mogelijk in aanmerking voor een bijdrage uit het Mbo-studentenfonds als er bepaalde financiële belemmeringen zijn. Meer over Mbo-studentenfonds.
-
Opleidingswijzer
Er zijn geen Opleidingswijzers gevonden.
-
Studie in cijfers