Alfa-college
Groningen

B2Bijeenkomst domotica: toekomstmuziek of niet?

The Edge, Amsterdam
Domotica, ook wel huisautomatisering of smart home genoemd, is een fenomeen dat we steeds meer tegen zullen komen in huizen en gebouwen. “Het lijkt nu nog toekomstmuziek, maar hoe mooi zou het zijn als jouw koelkast de melk alvast op je boodschappenlijst zet, of de verwarming zich automatisch aanpast aan jouw aankomsttijd of aan de hoeveelheid zonlicht die in het huis schijnt, dat de verlichting aanspringt als je langsloopt of dat bepaalde verdiepingen in je huis geen licht laten branden of kachels laten stoken als er niemand is, en dat allemaal automatisch”, aldus Edwin Hannink, van Theben Nederland. Hij liet ons vorige week tijdens de B2Bijeenkomst zien dat we over tien tot twintig jaar niet beter weten. Het kantoorgebouw The Edge, in Amsterdam, is een innovatief gebouw dat de meeste van deze technieken al gebruikt. The Edge is op dit moment het meest duurzame en slimme (kantoor)gebouw ter wereld. 

Omdat er ontzettend veel domoticafabrikanten zijn die op hun beurt weer veel verschillende producten aanbieden, is het belangrijk dat deze producten onderling dezelfde taal spreken zodat ze kunnen samenwerken. Een wildgroei aan verschillende platformen is niet wenselijk. “Bij Theben gebruiken we daarom de standaard KNX. Dit is de leidende standaard binnen de smart home-industrie en verzekert kopers van domoticaproducten ervan dat deze met elkaar kunnen praten”. Voor mensen die nadenken over het automatiseren van hun huis, is dit iets om rekening mee te houden.

Edwin Hannink is onderdeel van het zevenkoppige team van Theben Nederland. Het Duitse bedrijf is 90 jaar oud en houdt zich tegenwoordig voornamelijk bezig met smart home-producten die werken op het KNX-platform. Edwin HanninkThe Edge, Amsterdam
 

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed