Alfa-college
Assen | Groningen | Hardenberg | Hoogeveen

Corona - update januari 2022

Update 16 januari

Vrijdagavond 14 januari heeft het kabinet bekend gemaakt dat de mbo scholen weer open mogen met ingang van maandag 17 januari. Dat is fantastisch nieuws en we verheugen ons erop jou weer te zien!

We doen ons best om het nieuwe rooster zo snel mogelijk klaar te hebben. Dit kost ons even wat tijd. Daarom heb je in ieder geval maandag nog volgens het oude rooster les. Hoe je nieuwe rooster eruitziet en wanneer je nieuwe rooster precies ingaat hoor je via je opleiding. 

Als je naar school gaat gelden er nog wel een aantal regels. Laten we ons hier samen aan houden en er op deze manier voor zorgen dat de scholen open kunnen blijven!

Mondkapjes

Mondkapjes zijn voor iedereen (studenten en medewerkers) in de school verplicht, overal en altijd. Dus ook als je zit. Hierop zijn twee uitzonderingen:

 1. Hij mag af als je eet of drinkt.
 2. Hij mag af als het dragen van een mondkapje een belemmering vormt voor deelname aan een onderwijsactiviteit.

Zelftesten

Het advies is om regelmatig gebruik te maken van zelftesten. Deze kun je gebruiken als je klachten hebt maar ook als je geen klachten hebt. Als je klachten hebt blijf je thuis en laat je je eerst testen. Dit kan via een zelftest. 

Zelftesten zijn gratis aan te vragen via www.zelftestonderwijs.nl. Ook zijn er zelftesten beschikbaar op locatie.

De basisregels gelden uiteraard ook nog:

 • Houd zoveel mogelijk 1,5 meter afstand;
 • Was vaak je handen;
 • Hoest en nies in je elleboog;
 • Schud geen handen;

We zijn enorm opgelucht dat de lockdown afgelopen is en dat we elkaar weer in het echt op school kunnen ontmoeten. Maar misschien vind je het ook wel spannend of moet je even weer wennen om naar school te gaan. Heb je hier hulp bij nodig of heb je vragen of zorgen? Laat dit dan weten aan je mentor/coach. Zij zijn er voor je!

Update 4 januari 2022

Wij wensen jou allereerst een heel fijn en vooral gezond 2022! Laten we er samen een goed jaar van maken en elkaar door deze pittige tijd heen helpen.
De vakantie is bijna voorbij en op maandag 10 januari beginnen de lessen weer. Het kabinet heeft gisteren (maandag 3 januari) laten weten dat de mbo-scholen helaas nog niet open gaan. Dat is een enorme teleurstelling. We weten dat je liever je klasgenoten en docenten in het echt ziet dan online.
Voor de mbo-scholen geldt er wel een aantal uitzonderingen.

Wanneer kun je wel naar school?
• Voor praktijklessen.
• Voor examens.
• Als je extra persoonlijke begeleiding nodig hebt.
• Als je een entree of niveau 2 opleiding volgt.
• Als je de vavo doet.

Of en wanneer je vanaf maandag 10 januari online of op school onderwijs krijgt, hoor je via je opleiding.

Afstand houden in de school

We willen je herinneren aan een regel die geldt als je wel op school bent: Iedereen houdt 1,5 meter afstand in de school. En natuurlijk geldt ook als je naar school gaat: mondkapje op!
We hadden gehoopt dat we het nieuwe jaar met een beter bericht hadden kunnen starten. Helaas is dat niet zo. Weer een teleurstelling dat de mbo-scholen nog niet open mogen. We weten echter dat jullie doorzetters zijn! Maar als je toch behoefte hebt aan hulp of aan een luisterend oor aarzel dan niet om contact op te nemen met je mentor/coach of met de schoolpastor.


Update 19 december

Het kabinet heeft zaterdagavond besloten tot een harde lockdown tot 14 januari. Bijna alles gaat dicht. Ook de scholen gaan gedeeltelijk dicht tot en met 9 januari. Of de scholen na de kerstvakantie weer open kunnen is nog erg onzeker. Op 3 januari kijkt het kabinet naar het onderwijs na 9 januari.

Dat is geen fijn nieuws zo voor de feestdagen.

Voor de mbo-scholen geldt er gelukkig de komende week een aantal uitzonderingen.

Wanneer kun je wel naar school?
• Voor praktijklessen.
• Voor examens.
• Als je extra persoonlijke begeleiding nodig hebt.
• Als je een entree of niveau 2 opleiding volgt.
• Als je de vavo doet.
• Als je nog spullen uit je kluisje wilt halen kan dit maandag.

Online onderwijs
Of en wanneer je aankomende week online onderwijs krijgt hoor je via je opleiding.
Afstand houden in de school
Een nieuwe regel die komende week geldt is dat iedereen, studenten en docenten, 1,5 meter afstand houden in de school. En natuurlijk geldt nog steeds als je naar school gaat: mondkapje op!

Wij zijn er voor je!
Een lockdown zo voor de feestdagen is een enorme teleurstelling. Dat realiseren we ons. Heb je vragen, heb je zorgen of heb je gewoon behoefte aan een luisterend oor? Neem dan contact op met je mentor/coach.

Update 5 november 2021

Vanaf 6 november mondkapje verplicht

We zijn in ieder geval blij dat onze scholen gewoon open kunnen blijven! En hopelijk blijft dit zo. Ons eigen gedrag kan daarbij helpen. Daarom de oproep om ons goed aan de maatregelen te houden en er samen de schouders onder te zetten. Ook vaccinatie kan hierbij helpen. Laat je dus goed informeren over vaccineren en als je een vaccinatieafspraak wilt maken kan dit op de website Prikken zonder afspraak.

Wat de aanscherping betekent voor het mbo lees je hieronder:

Vanaf 6 november mondkapje verplicht bij bewegen van a naar b

Vanaf 6 november is een mondkapje verplicht als je bij ons op school bent en als je van a naar b beweegt. Als je zit dan mag het mondkapje af. Dit geldt voor alle studenten, docenten en medewerkers.

Extra aandacht voor de basismaatregelen

Daarnaast is het van groot belang dat iedereen de basisregels blijft volgen, of je nu wel of niet gevaccineerd bent. Hoe beter we dit met elkaar doen, hoe minder het virus zich kan verspreiden en hoe minder beperkende maatregelen er nodig zullen zijn. De basisregels helpen aantoonbaar om besmetting te voorkomen.

Wat zijn de basisregels?

 • Testen bij klachten: blijf thuis en laat je testen bij de GGD. Ook als je al gevaccineerd bent.
 • Bij een positieve test: blijf thuis en vermijd contact met anderen, ook als zij gevaccineerd zijn.
 • 1,5 meter is een veilige afstand. Bescherm jezelf en anderen.
 • Schud geen handen.
 • Was vaak en goed je handen.
 • Hoest en nies in je elleboog.
 • Zorg voor voldoende frisse lucht en ventilatie in binnenruimtes.

 

Meer informatie over vaccinatie

Ben je nog niet gevaccineerd en wil je meer informatie? Kijk dan op de site van de overheid voor de juiste informatie.

Wil je een afspraak maken om je te laten vaccineren?  Kijk dan op de website Prikken zonder afspraakDaar vind je een overzicht van locatie waar je je zonder afspraak kunt laten vaccineren.

Zoals eerder gezegd zijn we blij dat we open kunnen blijven. Laten we er samen voor zorgen dat dit ook zo blijft!

 

Meer informatie over de maatregelen:

Meer informatie over de overige maatregelen vind je op de website van de Rijksoverheid.

Publicaties
Eerdere corona updates vind je hier

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed