Alfa-college
HOOGEVEEN, BBL, niveau 1, opleidingsduur 1 jaar

Assistent verkoop/retail (Entree Detailhandel)

Na de opleiding assistent verkoop/retail kun je werken in de detailhandel. Je assisteert bij de uitvoering van werk in de winkel en het magazijn.

Je zorgt bijvoorbeeld dat een winkel er netjes uitziet, vult producten aan en informeert klanten. Je kiest in de opleiding voor een productgroep, zoals levensmiddelen, doe-het-zelf, sport, kleding of schoenen.

In het kort

 • Opleidingsoort

  Werken en leren (BBL)

 • Duur

  1 jaar

 • Locatie

  Hoogeveen

 • Resultaat

  Diploma

 • Startdata

  Vanaf september 2021

 • Kosten

  €253 (schooljaar 2021-2022)

 • Iets voor jou?
  - Je bent klantvriendelijk
  - Je bent servicegericht
  - Je stelt je dienstbaar op
  - Je werkt netjes, nauwkeurig en gestructureerd

  Herken je jezelf hierin? Dan is werken als (assistent) winkelmedewerker iets voor jou.
 • De opleiding
  De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen. Je leert om in een winkel te werken, producten op tijd aanvullen, de winkel verzorgd en netjes maken en klanten te informeren of doorverwijzen naar een collega.

  Je werkt en leert in kleine groepen. Je krijgt:
  - veel persoonlijke aandacht en intensieve begeleiding
  - een coach/stagebegeleider
  - school en stage

  Competenties

  Je werkt tijdens je opleiding ook aan vaardigheden en eigenschappen, zoals:
  - zelfstandigheid
  - verantwoordelijkheid
  - initiatief nemen
  - omgaan en overleggen met collega's en klanten
 • Vakken

  Algemene vakken

  Praktijkervaring doe je op in je stage op het gebied van verkoop. Op school krijg je algemene vakken, zoals Nederlands, Loopbaan en Burgerschap en rekenen. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet. Rekenen telt nog niet mee voor je diploma.

  Keuzedelen

  Tijdens je opleiding kies je een aantal keuzedelen. Een keuzedeel is een aanvulling op je diploma. Een keuzedeel kan een verbreding of verdieping zijn van de opleiding. Ook kan je een keuzedeel gericht zijn op een voorbereiding naar een andere opleiding van een hoger niveau. Rond je het examen van een keuzedeel met een voldoende af, dan komt het op je diploma te staan. Zo heb je zelf invloed op de waarde van je diploma.
 • Vooropleiding
  Voor de opleidingen op niveau 1 heb je geen diploma nodig. Maar je moet op 1 augustus wel 16 jaar of ouder zijn. Je hebt geen (v)mbo diploma. Na de aanmelding volgt een kennismakingsgesprek waarin wordt bekeken of de opleiding geschikt voor je is en welke profielkeuze het best bij jou past.

  Is je Nederlands niet zo goed?

  Is je kennis van de Nederlandse taal nog niet goed genoeg (bijvoorbeeld omdat je nog niet zo lang in Nederland bent), dan is de opleiding Assistent verkoop/retail (Entree NT2) misschien iets voor jou.
 • Na je opleiding

  Verder leren

  Je kunt doorstomen naar een opleiding op niveau 2. Een opleiding op het gebied van verkoop sluit het best aan. Denk aan:
  - Verkoper
  - Dienstverlenende beroepen

  Aan het werk

  Na je opleiding kun je bij verschillende bedrijven aan het werk zoals grootwinkelbedrijven en food-/nonfoodbedrijven. Je werk speelt zich af in het magazijn en in de winkel.

  Je werkt in een winkel als assistent-winkelmedewerker. Je vult producten op tijd aan, zorgt dat de winkel er verzorgd en netjes uitziet en informeert klanten of verwijst hen dor naar een collega. Je toont inzet door je actief op te stellen, enthousiasme te tonen en verantwoordelijkheid te nemen.
 • Hulp bij aanmelden
  Voor deze opleiding kun jij je via onze website aanmelden. Kom je er niet helemaal uit? Bekijk de video of neem contact met ons op. We helpen jou hier graag bij.

 • Cursusgeld

  Voor je opleiding betaal je:

  • Cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten

  Voor je opleiding betaal je verder:


  • kosten voor de aanschaf van een laptop.

  Cursusgeld

  Cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO

  Meer info
  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.