Alfa-college

KARgo! brengt technische regio Hoogeveen goed op de rit

Het Alfa-college en het regionale bedrijfsleven leiden samen nieuwe technisch specialisten op binnen KARgo!. Voor studenten bij KARgo! is de opleiding vooral praktisch; ze volgen praktijk- en practicumlessen op school en lopen stage in een bedrijf. Hierdoor weten ze precies wat er straks van hen verwacht wordt, is hun opleiding leuker èn halen bedrijven hun gewilde toekomstig personeel al vroeg binnen. Zo houden we technisch specialisten van een hoog niveau binnen de regio. Sleutel je mee naar een sterkere technische regio?

Het verhaal van KARgo! en Alfa-college lees je hieronder. 

KARgo

  • KARgo en Alfa-college

    KARgo! brengt technische regio Hoogeveen goed op de rit


    Hoe het Alfa-college en regionale bedrijfsleven samen de technieksector van regio Hoogeveen naar een hoger niveau sleutelen


    In de werkplaats van opleidingscentrum KARgo! komt er een nieuw project binnenrijden: een BMW van € 75.000,-. De auto heeft een probleem in de aandrijflijn, waardoor de hele wagen trilt. Monteurs kunnen de oorzaak niet vinden. Misschien de studenten Technisch Specialist Personen- en Bedrijfswagens bij KARgo! wel? “Ik heb er samen met onze vierde-jaarsstudenten naar gekeken. De jongens werden opeens heel voorzichtig”, lacht docent Marcel Bol. “Maar we wisten het probleem met de nodige tijd en aandacht gelukkig op te lossen. Praktijkcases zoals deze maken het onderwijs voor onze studenten veel realistischer en leuker. We doen ons best om bedrijven te bewegen dit soort vraagstukken bij ons neer te blijven leggen. We beschikken bij KARgo! over de benodigde expertise en we kunnen net wat meer tijd nemen, zodat de studenten er zoveel mogelijk van leren.


    Marcel is docent bij de opleiding Technisch Specialist Personen- en Bedrijfswagens, die op de locatie KARgo! gevestigd is. De naam KARgo! is gebaseerd op de beginletters van de partners die hierin samenwerken: het opleidingscentrum voor vervoer en veiligheid Kreeft Opleidingen, het Alfa-college en de vmbo-school het Roelof van Echten College. “We streven naar een doorlopende leerlijn met het vmbo”, vertelt regiodirecteur van het Alfa-college in Hoogeveen Jan Berend van der Wijk. “Vanwege de krapte aan personeel binnen de technieksector willen we de interesse al op vmbo-leeftijd aanwakkeren. Liefst zelfs op de basisschool al.” Docent Marcel vervolgt: “Daarnaast zijn - naast Kreeft Opleidingen - veel technische bedrijven aangesloten bij KARgo!, omdat we geloven dat je het meeste leert in de praktijk.”

    Helft opleiding op werkvloer
    Daarom vindt ongeveer de helft van deze opleiding plaats op de werkvloer, tijdens de beroepspraktijkvorming - ofwel BPV. Eén van de leerbedrijven waar studenten invulling kunnen geven aan deze BPV, is Terwolde in Hoogeveen. In de werkplaats van deze dealer van Renault en Dacia mogen studenten zich onder begeleiding van ervaren leermeesters vastbijten in allerlei problemen en storingen. En hun handen vies maken bij het oplossen hiervan. 

    Jonge monteurs met een stukje ervaring zijn nu echt onbetaalbaar. Door ze al tijdens hun studie aan ons te binden, kunnen zij zichzelf hier fantastisch verder ontwikkelen. En hoeven wij ze niet ergens duur weg te kopen. Goede monteurs onbetaalbaar
    Terwolde is trouwe afnemer van de studenten van het Alfa-college. Van de vijf monteurs die op dit moment op de werkplaats rondlopen, zijn er drie afkomstig van het Alfa-college. Vestigingsverantwoordelijke Frank Jellema vertelt: “De vraag in de markt naar goede monteurs is ontzettend groot. Het is echt een vak geworden. Iedereen wil jonge monteurs met een stukje ervaring. Die zijn nu echt onbetaalbaar. Door ze al tijdens hun studie aan ons te binden, kunnen we ze gelijk een goed contract bieden, zodat ze zichzelf hier fantastisch verder kunnen ontwikkelen. En wij ze niet ergens duur weg hoeven te kopen.”

    Meer vraag dan aanbod
    Docent Marcel merkt bij meer bedrijven dat ze het heel waardevol vinden om op deze manier jonge aanwas binnen te krijgen: “Er is op dit moment meer vraag dan aanbod. We hebben een periode meegemaakt met minder instroom. Maar het gaat momenteel goed in Nederland. Er worden veel auto’s verkocht die ook onderhouden moeten worden. Bovendien is er door de vergrijzing veel nieuw personeel nodig. We zouden er zo 30 of 40 studenten bij kunnen hebben, voor iedereen zouden we een BPV-plek kunnen vinden.”

    Sandriaan Russcher is één van die studenten die maar raak kunnen kiezen uit alle BPV-plekken. En die straks - na zijn opleiding - vrijwel verzekerd is van een goede baan. Hoe voelt het om zo gewild te zijn? “Goed”, lacht Sandriaan. “Je weet je dat je sowieso ergens aan het werk zult gaan straks. Of dat ik misschien wel een eigen bedrijf begin, als alles heel goed loopt.”

    Innovaties de schoolbanken in
    Goed voorbereid op wat er straks van hem verwacht wordt is Sandriaan sowieso, met zoveel praktijkuren op zak. Ook daarin versterken onderwijs en bedrijfsleven elkaar. Komt Sandriaan een probleem tegen op de werkvloer waar ze binnen het bedrijf eigenlijk geen tijd voor hebben? Of komt hij juist iets heel nieuws tegen, waarover hij nog weinig weet? Dan neemt hij dit mee de schoolbanken in, waar de docent meer uitleg geeft, de klas meedenkt en soms zelfs meehelpt iets op te lossen - zoals in het geval van de dure BMW. 

    In de klas bespraken we de reparatie die ik had gedaan. De docent vertelde over het waarom en de mogelijke oorzaak. Dat neem ik ook weer mee naar het stagebedrijf. Sterke wisselwerking
    Zo gooide Sandriaan laatst een situatie die hij op de werkvloer had meegemaakt op tafel: “In de garage mocht ik een motorblok vervangen en een cilinderkop eraf halen. Dat soort grote reparaties doe je eigenlijk niet op school. In de klas vertelde ik hoe ik had gewerkt, de docent stelde vragen waarom ik dat zo had gedaan en wat de mogelijke oorzaak van het probleem was. Die nieuwe kennis en manier van denken neem ik ook weer mee naar het stagebedrijf. “Maar andersom leren wij ook weer nieuwe dingen”, gaat docent Marcel verder. “Af en toe vertelt een student over een nieuwe functionaliteit die hij tegengekomen is op de werkvloer. Dan worden wij ook weer getriggerd: verrek, dit komt nu ook al voor op de markt, daar moeten we op inspelen. Soms schaffen we dan nieuw materiaal aan of laten we onze studenten een bepaalde opdracht doen op de BPV-plek of binnen ons praktijklokaal. Zo is er een goede wisselwerking tussen theorie en praktijk.”

    Daarin helpt het feit dat alle docenten zelf ooit ook op de werkvloer rondliepen ook. Stuk voor stuk hebben de docenten zelf ‘gesleuteld’, waardoor ze als geen ander weten dat theorie beter beklijft als je die aan reële praktijkvoorbeelden koppelt. Voor de studenten ook wel zo prettig. Student Sandriaan: “Ik heb liever een docent die zelf in het vak heeft gezeten, die weet tenminste waar hij het over heeft.”

    Kleinschalig en korte lijnen
    Ook als intermediair tussen de bedrijven en studenten spelen de docenten een belangrijke rol. Docent Marcel: “Onze kracht schuilt in kleinschaligheid. We zijn onderdeel van een grote school, maar zijn een kleine locatie met een overzichtelijk aantal studenten, we kennen ze allemaal. Bedrijven hebben de rechtstreekse nummers van de docenten en we nemen snel op. Dat klinkt heel vanzelfsprekend, maar dat is het vaak niet. Het zit in dat soort kleine dingen dat een samenwerking goed verloopt.” Frank van Terwolde vult aan: “De lijnen zijn kort, dat is heel fijn. Bovendien zit KARgo! ook in Hoogeveen, wat ook betekent dat we onze arbeidsplekken met lokale mensen kunnen vullen. Het is hier toch een beetje ‘ons kent ons’. Als onze klanten weten dat een monteur een zoon, buur of kennis van die en die is, levert dat ook weer meer goodwill op voor onze winkel.”
    Onze kracht schuilt in kleinschaligheid. De lijntjes zijn kort, kennen al onze studenten, we nemen snel de telefoon op. Het zit in dat soort kleine dingen dat een samenwerking goed verloopt. Opleidingsniveau regio verhogen
    Maar niet alleen dat is winst voor de regio. Het feit alleen al dat technisch talent blijft plakken en daarmee de regio versterkt, is heel belangrijk voor de regio’s waar het Alfa-college actief is. Jan Berend van der Wijk, regiodirecteur Alfa-college: “We zitten in Groningen, Hoogeveen en Hardenberg, als een soort as in Noord-Nederland. Dat we deze regio’s kunnen voorzien van goed technisch personeel, daar ben ik trots op. Binnen de ambitie van de topsector High Tech Systemen en Materialen (HTSM) hebben we uitgesproken dat we het opleidingsniveau van deze regio willen verhogen. Dat betekent niet alleen dat we jonge mensen opleiden, maar ook huidige vakmensen na- en bijscholen. Met de beweging die we nu maken, willen we hier een stevige bijdrage aan leveren. En daarmee ook de regio aantrekkelijker maken als vestigingsplek voor nieuwe bedrijven.”

    Enige constante is verandering
    Hoe de regio er straks ook uit gaat zien, zeker is in ieder geval dat de techniek van over 10 of 15 jaar heel anders zal zijn dan nu. Frank van Terwolde: “We zitten in een sterk veranderende markt, waarin we overgaan op deelgebruik van auto’s, zelfrijdende en elektrische auto’s. Renault wil in 2030 alleen nog maar elektrische auto’s produceren, en onze werkplaats gaat daar natuurlijk in mee. Als huidige student moet je dan ook niet alleen met dop- en moersleutel overweg kunnen, maar ook veel weten van elektronica. Hoewel ik me daar niet zo druk om maak bij de huidige generatie, die opgegroeid is met tablets, mobiele telefoons en Playstations.” Docent Marcel vult aan: “We laten onze studenten regelmatig nadenken over hoe hun werk er over een decennium uit zal zien; welke eisen worden er dan aan hen gesteld? Ook in de voorlichting besteden we hier aandacht aan, zodat nieuwe studenten weten waar ze voor kiezen. Voor een deel blijft het wel gissen, ook voor ons; de enige constante binnen techniek is verandering.”

    Creativiteit, inzet en vooral: passie
    Hoewel de toekomstige veranderingen een beroep zulllen doen op de creativiteit en inzet van techniekstudenten, is het volgens Frank van Terwolde voor technisch specialisten in spé vooral belangrijk om passie voor het vak te hebben. En met dat laatste zit het bij student Sandriaan wel goed: “Ik houd van een uitdaging en houd van sleutelen, dat zal altijd wel zo blijven. Helemaal als het om zo’n dure BMW gaat”, lacht hij.


  • Dat mag ook in de krant
    Heb je ons ook al in de krant gespot? Deze mooie advertorial verscheen op 19 januari in het Dagblad van het Noorden.

    Kargo advertorial
  • Bekijk de beelden

    Wil je weten hoe wij samen techniek bewegen in de regio? Bekijk ons filmpje.

     

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed