Alfa-college

Workshops voor de vakmensen van morgen

Loodkloppen, houtskeletbouw, houtrotreparatie, verduurzamen en stukadoren: het zijn enkele van de workshops die BOL- en BBL-studenten Timmerman naast hun opleiding kunnen volgen om hun expertise te vergroten.

Het verhaal van Workshops De vakmensen van morgen en Alfa-college lees je hier!


  • Workshops Vakmanschap
    Op 20 maart 2019 kloppen Henk Huberts (directeur voormalig EPI Kenniscentrum) en Geert Berghuis (programmamanager Fieldlab Practice) een strook lood vast. Het is de symbolische start van de workshops De vakmensen van morgen die in samenwerking met SSPB Praktijkcentrum Bouwen, Leerbouwen en het Alfa-college worden gelanceerd voor studenten van de opleiding Timmerman. 

    De workshops zijn vastgesteld na inventarisatie in de noordelijke bouwwereld en behandelen zowel traditionele als innovatieve bouwvaardigheden:
    Loodkloppen en andere waterdichte afsluitingen
    Houtrot vervangen
    Wanden stukadoren
    Houtskeletbouw
    Kleine installatiewerkzaamheden
    Verduurzamen
    Informatieverwerking vanuit een Bouw Informatie Model (BIM)

    Skillset+
    Studenten volgen de een- en meerdaagse workshops naast het reguliere opleidingsprogramma en ontvangen na afronding een bewijs van deelname of certificaat. De extra vaardigheden die zij opdoen, vormen een waardevolle aanvulling op het diploma. Het Alfa-college kijkt naar de mogelijkheid om bij de afronding van meerdere cursussen een excellentie-aantekening mee te kunnen geven aan de student.

    ‘Hartstikke leuk en heel leerzaam’
    Raymond van Eldik is in opleiding tot allround timmerman en heeft inmiddels zijn certificaat Houtrot Vervangen: ‘We leren werken met een middel waarmee je kleine stukjes houtrot weg kan halen en repareren. Bij de grote bedrijven heb je mensen die alleen maar houtrotwerkzaamheden doen. Met dit certificaat kun je die werkzaamheden ook doen, dat is makkelijk meegenomen in het sollicitatieproces.’

    Samenwerkend onderwijs & bedrijfsleven
    ‘We zijn voortdurend in dialoog met de bouwwereld en onze studenten in het werkveld. Daardoor ontdekten we enkele nieuwe vragen vanuit de bedrijven. Soms ontbreekt specifieke kennis of kunde. Deze workshops vullen dat gat op,’ vertelt Geert Berghuis, programmamanager Fieldlab Practice.
      
    Studenten met extra vaardigheden
    ‘Het zijn workshops die als extra op het reguliere programma gegeven worden,’ licht de programmamanager toe. ‘Zo krijgen studenten een mogelijkheid om hier al ervaring mee op te doen tijdens de schooltijd. Sommige deelnemers hebben al een en ander voorbij zien komen in de praktijk en zij willen zo hun vaardigheden verbeteren, voor anderen is de deelname puur uit nieuwsgierigheid. Wat ook niet verkeerd is, want voor de samenwerking in een bouwteam is het ook belangrijk om te weten wat andere specialisten doen.’ 

    Integratie met opleiding
    Het Alfa-college biedt de workshops aan gedurende het schooljaar en monitort de waarde ervan voor studenten en leerbedrijven. ‘Aan de hand van deze beoordelingen kijken we naar de mogelijkheden om onderdelen mee te nemen en waar nodig te integreren in onze toekomstige opleiding,’ aldus Geert Berghuis. Bedrijven met suggesties voor de invulling van nieuwe workshops kunnen die met de opleiding delen. Ook zijn Fieldlab Practice in gesprek met Bouwend Nederland om de workshops aan te bieden aan medewerkers van noordelijke bouwbedrijven.

  • Bekijk de beelden

    ‘Hartstikke leuk en heel leerzaam’
    Raymond van Eldik is in opleiding tot allround timmerman en heeft inmiddels zijn certificaat Houtrot Vervangen: ‘We leren werken met een middel waarmee je kleine stukjes houtrot weg kan halen en repareren. Bij de grote bedrijven heb je mensen die alleen maar houtrotwerkzaamheden doen. Met dit certificaat kun je die werkzaamheden ook doen, dat is makkelijk meegenomen in het sollicitatieproces.’

  • Workshops vakmanschap in het kort
    • Voor BOL- en BBL-studenten Timmerman, niveau 2
    • Verbreding van de opleiding Timmerman met o.a. installatie, elektrotechniek en stuken
    • Workshops door specialisten van het Alfa-college, Leerbouwen en SSPB Praktijkcentrum Bouw
    • Vervult vraag naar extra expertise bij schadeafhandeling en versterkingsopgave in Groningen
  • Samenwerkingspartners
    Fieldlab Practice organiseert (en financiert) de cursussen, die zijn ontwikkeld door Alfa-college, Leerbouwen en SSPB.

    Bekijk al onze samenwerkingspartners of informeer naar de mogelijkheden om zelf ook deel te nemen aan het Fieldlab Practice.
  • Ook deelnemen aan een workshop Vakmanschap?

    De workshops De vakmensen van morgen zijn onderdeel van Fieldlab Practice. In Fieldlab Practice werken bedrijfsleven, Alfa-college en technici in opleiding samen aan prototyping, nieuwe technieken en opleidingsvernieuwing. Bent u een werkgever, detacheerder of zelfstandige in de bouw? De workshops zijn ook beschikbaar voor medewerkers van noordelijke bouwbedrijven. Neem voor de mogelijkheden van het volgen van een workshop contact op met programmamanager Geert Berghuis.

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed