Alfa-college

RTC Hardenberg: bedrijven en onderwijs creëren samen nieuwe vakman

Binnen het Regionaal Techniek Centrum (RTC) in Hardenberg leiden lokale bedrijven samen met het Alfa-college op een unieke manier de technische vakmannen en -vrouwen van de toekomst op. Daarmee creëren ze een win-win-winsituatie: 

  1. Het bedrijfsleven bepaalt de inhoud van de vakopleiding, waardoor zij precies de vakmensen hebben rondlopen die ze zo broodnodig heeft; 
  2. Studenten gaan tijdens hun studie direct al bij deze bedrijven aan het werk, wat veel leuker én effectiever is dan alleen met je neus in de boeken zitten; 
  3. Deze wisselwerking versterkt de regionale economie. 

Want vaktalent blijft binnen de regio!

Het verhaal van het RTC en het Alfa-college lees je hieronder.

RTC

  • RTC en het Alfa-college

    RTC Hardenberg: bedrijven en onderwijs creëren samen nieuwe vakman


    Regionaal bedrijfsleven en Alfa-college leiden samen nieuw technisch personeel op bij Regionaal Techniek Centrum (RTC) in Hardenberg 


    Nog maar twee maanden studeert Nathanael Mulder de opleiding Monteur Werktuigkundige Installaties. En nu al is hij vol trots cv’s aan het installeren, badkamers aan het afmonteren en leidingen aan het leggen bij Morrenhof Jansen Gramsbergen B.V. Hoe dat kan? Nathanael is in dienst bij het Regionaal Techniek Centrum (RTC), een opleidingsorganisatie in Hardenberg dat 10 jaar geleden ontstond vanuit een vraag van de gemeente en regionale techniekbedrijven. Bij het RTC leert Nathanael de basiskennis en -vaardigheden van het vak én wordt hij tegelijkertijd gedetacheerd bij een regionaal bedrijf dat behoefte heeft aan jonge vaklui. “Wij hebben nu 32 jongens onder onze hoede”, vertelt RTC-instructeur Herman Nijeboer. “Stuk voor stuk zijn die uitgeleend aan bedrijven, zoveel vraag is er naar hen. En die vraag wordt alleen maar groter.”


    Een ander lidbedrijf - van de ongeveer 100 regionale bedrijven dat trouwe afnemer is van nieuw vaktalent van het RTC - is Salbam B.V. in Vilsteren. Deze onderneming is als lidbedrijf aangesloten bij het RTC, wat betekent dat zij een werkplaats biedt én meedenkt over de inhoud van de opleiding. Wat moeten studenten (nog extra) leren om een goed vakman of -vrouw te kunnen worden? RTC-instructeur Herman Nijeboer: “Als ik bij een lidbedrijf langs ga, laat ik de lesstof zien en vraag ik ze: mis je nog wat? Uit die input hebben wij bijvoorbeeld het keuzedeel duurzaamheid ontwikkeld. We stemmen het aanbod af op de vraag.”

    Scheelt veel tijd, geld en moeite
    “We hebben een hele hechte samenwerking”, vertelt Bas Herbrink, directeur van Salbam B.V. en secretaris van het RTC. “Als lidbedrijven spelen wij een grote rol binnen het RTC, omdat we zo’n grote behoefte hebben aan nieuwe vakmensen. Mensen met een brede basiskennis, zoals - in ons geval als bouwbedrijf - tekeningen lezen, hoofdrekenen, van niks iets kunnen opbouwen. De praktijk leren ze bij ons wel, maar juist die basiskennis is heel belangrijk. Ik zou ook iemand in dienst kunnen nemen die ik zelf nog helemaal moet opleiden, maar dat kost veel meer tijd, geld en moeite. Bovendien ontdek je dan pas in een later stadium of het een goede match is - zowel voor ons als voor de student zelf. Nu weet je direct wat je aan elkaar hebt en kan de student doorgroeien binnen ons bedrijf.”

    Theorie, maar vooral praktijk
    De praktijk leren RTC-studenten direct al op de werkvloer, maar ook tijdens de wekelijkse praktijkdag bij het RTC. Het RTC heeft per opleiding een eigen praktijklokaal, waar studenten oude en nieuwe technieken onder begeleiding van RTC-instructeurs onder de knie krijgen. Daarnaast verzorgt het Alfa-college nog een dag per week theorie, waarbij het vaktalent de echte basisprincipes leren kennen. Eén dag theorie, één dag praktijk en drie dagen op de werkvloer dus. RTC-instructeur Herman Nijeboer: “Onze jongens en meiden krijgen veel meer praktijk dan tijdens een normale opleiding. Door ze extra te ondersteunen komen ze sneller op niveau en leveren we mensen af die echt wat kunnen, goed functioneren bij bedrijven en daar doorgroeien. Ze beginnen hier op niveau 2, maar stromen veelal ook door naar niveau 3 of soms zelfs niveau 4. Ze kunnen vaak veel meer dan ze denken. En meestal zie ik binnen een paar dagen al of het een goede vakman of -vrouw gaat worden. Technisch inzicht is essentieel, maar motivatie ook.”

    Leren door te doen
    Bij student Nathanael zit dat wel goed. Hij heeft het vak na twee maanden al aardig in de vingers. Wat wil je ook: als kleine jongen mocht hij soms al mee met zijn vader, die als onderhoudsmonteur werkte. “Hij vertelde me wel eens wat en dan dacht ik: oh, wat leuk! Dat wilde ik later ook wel gaan doen. Zo’n praktijkgerichte opleiding werkt heel goed voor mij. Ik kan niet stilzitten, werk graag met m’n handen. In de schoolbanken kan ik wel gaan stampen, maar ik leer het door te doen. Daarin dagen ze me hier goed uit. Ze kijken goed naar wat je presteert. Wat kan hij en hoe kunnen we het hem nog een tikje moeilijker maken? Ik vind het ook fijn dat het RTC in mijn eigen woonplaats Hardenberg zit. Nu ik zelf in de techniek werk, ontdek ik dat het vak nog veel groter is dan ik dacht. Eerst zag ik alleen een keteltje hangen, nu weet ik dat daar nog een hele wereld achter zit.”

    Basiskennis duurzaamheid en innovatie
    En die wereld wordt alleen maar duurzamer en innovatiever, vertelt instructeur Herman: “Alles moet verduurzamen, dus leren we onze studenten ook steeds nieuwe technieken. Hoe je zonnepanelen aanlegt bijvoorbeeld”, zegt Herman, terwijl hij naar de zonnepanelen-stellage achter hem wijst. “Op de theoriedag leren ze ook over biogas en warmtepompen. Daar krijgen ze misschien nog niet direct op de werkvloer mee te maken, maar we vinden het wel belangrijk dat ze deze basiskennis ook in huis hebben.” Jurgen Grobbee, directeur van het Alfa-college in Hardenberg, gaat verder: “Innovatie is ook één van de speerpunten van het Alfa-college. We werken met state of the art-materiaal en leren onze studenten de nieuwste technieken, vaardigheden en inzichten. Zodat ze straks klaar zijn om in die innovatieve technische branche aan de slag te gaan.”

    Regionale economie versterken
    Kansen genoeg om straks in die branche de handen uit de mouwen te steken. 70% van al het technisch personeel is ouder dan 55 jaar, waardoor de komende jaren veel vaklieden uitstromen. Genoeg werkgelegenheid dus. “We willen deze goede vakmensen niet alleen graag aan het werk hebben, maar ook heel graag in de regio houden”, vertelt Salbam-directeur Bas. “Als mensen een goede baan krijgen, blijven ze hier ook wonen. Daarmee houden we de regionale economie sterk, daar is iedereen bij gebaat.” Directeur Jurgen vervolgt: “Maar we kijken ook over onze eigen grenzen heen, letterlijk. Toen de vraag naar technisch personeel in Duitsland toenam, vulden wij dat gat. We willen niet alleen bedrijven geven wat ze nodig hebben, maar studenten ook.”

    Snel goed personeel
    Alle vier zijn enorm trots op wat het RTC betekent voor de regio. Salbam-directeur Bas: “Vind het geweldig dat er zo’n opleiding is en dat we die met alle lidbedrijven dragen. Het RTC staat in de regio bekend en er is veel draagvlak voor. De opleiding heeft een goede naam. En terecht.” Instructeur Herman: “We staan erom bekend dat onze studenten sneller op niveau zijn, kundiger zijn met gereedschap, het vakjargon al kennen. Met het RTC heb je als bedrijf snel goed personeel onder je dak.” Directeur Jurgen: “Er zijn dan ook al veel bedrijven uit regio Hardenberg bij het RTC aangesloten, daar ben ik heel trots op. We hoeven niet meer bij bedrijven aan te kloppen, maar het werkveld komt naar ons toe. In co-creatie leiden we samen de vakmannen en -vrouwen van de toekomst op.”

    Mooi blijven doorleren
    En dat opleiden stopt nooit, ook niet met een RTC-diploma op zak. De techniek blijft voortdurend veranderen, wat vraagt om een constante aanpassing van methodes en technieken. “Dat wordt een leven lang studeren”, concludeert student Nathanael. “Voor nu vind ik het heel leuk om bij dit bedrijf te werken. Er is een fijne werksfeer, leuke collega’s. Misschien wil ik in de toekomst een eigen bedrijf beginnen. Ik zal in ieder geval mooi blijven doorleren. Stilzitten kon ik gelukkig toch al niet.”

  • Dat mag ook in de krant
    Heb jij ons al in de krant gespot? Deze mooie advertorial verscheen op 19 januari in de Stentor!
    Drabo en RTC advertorial
  • Bekijk de beelden

    Wil je weten hoe wij samen techniek bewegen in de regio? Bekijk ons filmpje.

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed