Alfa-college

Festival Energize Your Future by Alfa-college

Laat je verrassen door het innovatieve onderwijs van het Alfa-college! Het festival Energize Your Future by Alfa-college staat in het teken van de energietransitie, duurzaamheid, klimaatadaptie en digitalisering. Studenten, docenten en bedrijven tonen innovaties waar zij samen aan werken.

Programma voor BOL-studenten: 13.00 – 15.30 uur
BOL-studenten van het Alfa-college kunnen verschillende sessies volgen bij het festival. Doe mee aan de pubquiz over energie, zet een VR-bril op, ga aan de slag met Lego, trap een balletje in een elektrische pannakooi, bouw een Jenga-blokkentoren en nog veel meer! BOL-studenten worden beloond met twee burgerschapspunten wanneer zij aan de workshops hebben deelgenomen.

Tijden en programmaonderdelen:
13.00 uur Registratie en ontvangst BOL-studenten
13.30 uur Plenaire start BOL-studenten met dagvoorzitter Evelien Bosch
13.50 uur Start eerste workshopronde
14.40 uur Start tweede workshopronde
15.30 uur Start plenair programma

Workshops
EnergieHub050: Racen met een modelauto op waterstof of meer over waterstof leren door een VR-bril? Dat kan in deze workshop! Ook als je al van alles weet over energie moet je hier zijn: test je kennis in de pubquiz over energie.

Circulair en duurzaam bouwen: Als jij een stad kon bouwen, hoe zou die er dan uitzien? Laat je fantasie de vrije loop tijdens deze workshop waarin jij zelf een stad ontwerpt. Ook kun je tijdens deze workshop aan de slag gaan met de isolatie van een jaren ‘30 woning.

Digitalisering van bouw en installaties: Bouwen is een stuk makkelijker als je eerst een 3D-ontwerp maakt. Tijdens deze workshop ga je met Lego, Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR) aan de slag en ontdek je waarom dit zo is.

Creatieve maakindustrie gaat circulair: Wat kun je allemaal doen met overgebleven hout, textiel en voeding? Je ontdekt het tijdens deze workshop.

Vitaliteitscampus:
 Trap een balletje in een elektronische pannakooi, speel een game met een VR-bril op of ontdek wat een beweegmuur is. En werp een blik op de technologische vernieuwingen in de zorg. Deze workshop zet je in beweging!

Internationale projecten: Droom jij van een stage in het buitenland of wil je meewerken aan een internationaal project? Tijdens het Globi-trotter spel krijg je een beeld van ervaringen die je opdoet als je met internationalisering bezig bent. Op een groot scherm kun je de Datacentergame spelen, waardoor je meer te weten komt over de datacenters. Deze game is ontwikkeld door Interxion in samenwerking met Vhto en studenten van TU Delft.

Leven lang ontwikkelen om veranderingen bij te blijven: Lukt het jou om de hoogste Jenga-blokkentoren bouwen? Door het juist beantwoorden van vragen over de toekomst verdien je extra blokken. Ga jij de challenge aan tijdens deze workshop?


  Aanmelden BOL-studenten          
 

  Aanmelden relaties en BBL-studenten


Programma voor relaties en BBL-studenten: 15.00 – 18.00 uur

BBL-studenten, samenwerkingspartners van het Alfa-college en andere geïnteresseerden uit het bedrijfsleven, overheden en onderwijsinstellingen zijn van harte welkom tussen 15.00 en 18.00 uur. Neem een kijkje bij de zeven paviljoens en laat je verrassen door de innovaties.

Tijden en programmaonderdelen:
15.00 uur Registratie en ontvangst relaties en BBL-studenten
15.30 uur Plenair programma met o.a. keynotespreker Nienke Homan (CEO, Impact Hydrogen), Marion Arends (Regiodirecteur Groningen, Alfa-college) en Geert Berghuis (programmamanager Fieldlab Practice)
16.15 uur Diverse activiteiten en sessies
18.00 uur Einde programma

  • 09-06-2022
  • 13:00 - 18:00
  • Suikerterrein: Suikerlaan 15, 9743 DA, Groningen
  • Paviljoen 1: EnergieHub050

    EnergieHub050

    Noord-Nederland wil koploper zijn in de energietransitie. Onderwijsinstellingen, het bedrijfsleven en overheden slaan daarom de handen ineen in EnergieHub050.

    Ontdek in dit paviljoen meer over EnergieHub050 en andere samenwerkingsinitiatieven rondom waterstof, duurzame warmte en energiebesparing.

    EnergieHub050
    Noordelijke onderwijsinstellingen, het mbo voorop, gaan samen met partners in het bedrijfsleven, overheid en onderwijs, talent in de regio klaarstomen en behouden voor leren en werken in de energietransitie. Via EnergieHub050 vindt praktijkgericht en toekomstbestendig onderwijs plaats om te zorgen voor voldoende vakkundig personeel.

    Waterstofprojecten
    De studenten van het Alfa-college kunnen van alles op waterstof laten lopen. Ze laten je hun zelfgemaakte waterstofboot en racebaan met modelauto’s op waterstof zien. Met behulp van Virtual Reality (VR) krijg je zicht op de betekenis van waterstof.

    CO2 neutraal Groningen
    De gemeente Groningen wil in 2035 CO2 neutraal zijn. Alle energie die bedrijven en inwoners gebruiken is dan afkomstig van duurzame bronnen. WarmteStad, opgericht door de gemeente Groningen en Waterbedrijf Groningen, vertelt hoe zij hier met hun warmtenetten een stevige bijdrage aan leveren.

    Zelf bijdragen aan een CO2 neutraal Groningen? De energiecoaches van energiecoöperatie Grunneger Power geven energieadvies aan bedrijven en particulieren.

    Pubquiz over energie
    Hoeven we jou niets meer te vertellen en weet jij al alles over energie? Test je kennis in de energie-pubquiz!

    Sessie voor BOL-studenten
    Racen met een modelauto op waterstof of meer over waterstof leren door een VR-bril? Dat kan in deze workshop! Ook als je al van alles weet over energie moet je hier zijn: test je kennis in de pubquiz over energie.
  • Paviljoen 2: Circulair en duurzaam bouwen

    Circulair en duurzaam bouwen

    Verschillende bedrijven en studenten van het Alfa-college laten zien hoe je circulair en duurzaam bouwt. In dit paviljoen komen thema’s aan de orde als biobased, circulair, remontabel en emissieloos bouwen en klimaatadaptatie.

    Bedrijven en studenten van het Alfa-college laten zien hoe wij ons nu kunnen voorbereiden op het bouwen in de toekomst, met bijvoorbeeld:
    • Een gebouw in stukken zagen en de delen voor een nieuw gebouw aanbieden op een digitaal platform.
    • Verschillende bouwmaterialen vergelijken op energiezuinigheid, duurzaamheid en kosten.
    • Refitten bestaande woningen.
    • Het innovatieve Emporium-concept: een nul-op-de meter huis met opslag van energie in een watercylinder van drie meter doorsnede.

    Sessie voor BOL-studenten
    Als jij een stad kon bouwen, hoe zou die er dan uitzien? Laat je fantasie de vrije loop tijdens deze workshop waarin jij zelf een stad ontwerpt. Ook kun je tijdens deze workshop aan de slag gaan met de isolatie van een jaren ‘30 woning.


  • Paviljoen 3: Digitalisering van gebouwen en installaties

    Digitalisering van gebouwen en installaties

    Digitalisering drukt een steeds grotere stempel op hoe we in de bouw- en installatiebranche te werk gaan. Het ontwerpen van gebouwen en installaties met behulp van softwareprogramma’s is al niet meer weg te denken, maar digitalisering gaat nog veel verder.

    In dit paviljoen ervaar je met behulp van Lego-blokken zelf waarom het makkelijker bouwen is met een 3D-ontwerp. Ook zie je hoe Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR) worden ingezet in de bouw en installatietechniek.

    Sessie voor BOL-studenten
    Bouwen is een stuk makkelijker als je eerst een 3D-ontwerp maakt. Tijdens deze workshop ga je met Lego, Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR) aan de slag en ontdek je waarom dit zo is.


  • Paviljoen 4: Creatieve maakindustrie

    Creatieve maakindustrie gaat circulair

    Creativiteit en voortdurende vernieuwing zitten in het DNA van de creatieve maakindustrie. Bedrijven en studenten uit de creatieve maakindustrie weten daardoor op innovatieve wijze bij te dragen aan een circulaire economie.

    In dit paviljoen laten zij zien wat je allemaal met de reststromen hout, textiel en voeding kan doen. Verder wijzen ze je de weg naar diverse circulaire activiteiten elders op het Suikerterrein, waar de creatieve maakindustrie aan bij heeft gedragen.

    Sessie voor BOL-studenten
    Wat kun je allemaal doen met overgebleven hout, textiel en voeding? Je ontdekt het tijdens deze workshop.

  • Paviljoen 5: Vitaliteitscampus

    Vitaliteitscampus

    Op de Vitaliteitscampus worden studenten opgeleid tot breed ontwikkelde vitaliteitsprofessionals, met veel aandacht voor technologische ontwikkelingen.

    Samen met haar partners werkt Alfa-college aan de vitaliteit van burgers en de beroepsbevolking in het Noorden. Technologische ontwikkelingen op het gebied van vitaliteit krijgen daarbij een nadrukkelijke plaats.

    In dit paviljoen is een ‘beweegmuur’, kun je bewegen met VR-brillen en een balletje trappen in de elektronische pannakooi. Ook is de Truck van de Technologie en Zorg Academie aanwezig.

    Sessie voor BOL-studenten
    Trap een balletje in een elektronische pannakooi, speel een game met een VR-bril op of ontdek wat een beweegmuur is. En werp een blik op de technologische vernieuwingen in de zorg. Deze workshop zet je in beweging!
  • Paviljoen 6: Internationale projecten

    Internationale projecten

    Het Alfa-college is al jarenlang ook buiten de eigen landsgrenzen actief. In dit paviljoen ontdek je meer over de internationale samenwerkingen en projecten.

    Je krijgt informatie over buitenlandse stages en excursies. Daarnaast staat een internationaal project over duurzame datacenters centraal. Laat je verrassen door de inzet van installatie- en elektrotechnici in deze datacenters.

    Sessie voor BOL-studenten
    Droom jij van een stage in het buitenland of wil je meewerken aan een internationaal project? Tijdens het Globi-trotter spel krijg je een beeld van ervaringen die je opdoet als je met internationalisering bezig bent. Op een groot scherm kun je de Datacentergame spelen, waardoor je meer te weten komt over de datacenters. Deze game is ontwikkeld door Interxion in samenwerking met Vhto en studenten van TU Delft.
  • Paviljoen 7: Leven lang ontwikkelingen (LLO)

    Leven lang ontwikkelen (LLO) om veranderingen bij te blijven

    Binnen de bouw en techniek verandert er veel en verandert het snel. Leren stopt niet na het behalen van een diploma. Door de automatisering/digitalisering binnen de techniek verandert de manier waarop we werken. Wat betekent dit voor het reguliere onderwijs (flexibilisering, modularisering, rol van soft skills in opleidingen) en wat voor het leren in de bedrijven (aanbod Leven Lang Ontwikkelen, leercultuur in bedrijven). Wat is de opleidingsvraag van de bedrijven, de werknemers en de BOL- en BBL-studenten? Wat is nodig om bij te blijven? Neem tijdens de middagsessie deel aan het rondetafelgesprek hierover.

    Sessie voor BOL-studenten
    Lukt het jou om de hoogste Jenga-blokkentoren bouwen? Door het juist beantwoorden van vragen over de toekomst verdien je extra blokken. Ga jij de challenge aan tijdens deze workshop?

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed