Alfa-college
Groningen

Symposium Samen Groeien!

Ontdek de mogelijkheden van bij- en omscholing

Haal jij graag het beste uit jezelf en uit je medewerkers? Wil je bijblijven in je vak en gun jij dat je medewerkers ook? Of wil je juist iets compleet nieuws leren? Kom dan naar de tweede editie van het symposium Samen Groeien! op woensdag 5 april op de locatie Kardingerweg van het Alfa-college. Hier ontdek je hoe je met behulp van bij- en omscholing op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen én mogelijkheden krijgt om door te groeien. De avond bestaat uit een inspirerend verhaal van Steven Pont en interessante workshops.

Ontwikkelingspsycholoog en veelgevraagde gast bij talkshows Steven Pont is de gastspreker van de dag en vertelt op een aantrekkelijke en begrijpelijke manier hoe je bewuster kunt communiceren in je werk. Wanneer we communiceren gebeurt er iets in de hersenen van degene met wie we praten. De hersenen kun je in drie verschillende gebieden indelen en we willen natuurlijk dat onze woorden in het goede deel vallen. Samen met Steven Pont onderzoeken we daarom die drie verschillende delen van het brein én koppelen we daar vier communicatiekanalen aan waar we onze woorden doorheen sturen. Kortom: drie breinen en vier kanalen!  

Na deze inspirerende sessie kun je interessante workshops volgen, bijvoorbeeld over positieve gezondheid of over de Skills Box.  

Het programma 
18.30 uur – Inloop met een hapje en een drankje 
19.00 uur – Opening  
19.15 uur – Gastspreker Steven Pont vertelt over ‘Drie breinen en vier kanalen: Bewuster communiceren in je werk!’  
20.15 uur – Pauze 
20.30 uur – Workshops 
21.30 uur – Afsluiting  

NB: het is mogelijk om van 18.00 – 18.30 uur een betaalde daghap te eten in onze kantine. Wil je hier gebruik van maken? Geef het dan bij je aanmelding aan.

Meld je nu aan voor het symposium
We ontmoeten je graag op het symposium van het Alfa-college in Groningen op de locatie Kardingerweg 48.

Meld je nu aan via deze link.

Graag tot ziens op 5 april!
  • Workshop 1 (VOL)

    Amplitie: hoe laat je medewerkers groeien en bloeien?

    Heb je al eens gehoord van amplitie? Daar waar veel organisaties vooral investeren in preventie en curatie, draait amplitie om het versterken van álle medewerkers. Daarbij ligt de focus niet op problemen, maar juist op het vergroten van het positieve. Amplitie kun je inzetten voor thema’s als het verbeteren van duurzame inzetbaarheid, vergroten werkgeluk en vitaliteit, goed werkgeverschap, binden en boeien, etc. Hoe dat kan? Meld je aan voor de workshop om daar achter te komen.

    Over Erik Henkelman
    Mijn naam is Erik Henkelman. Sinds begin 2019 ben ik werkzaam bij Alfa-college als adviseur HRM, locatie Sport en Bewegen en Uniformberoepen. Sinds 2020 mag ik mij ook amplitiedeskundige noemen. In mijn dagelijkse werk zet ik amplitie in met als doel het welbevinden van alle medewerkers te vergoten. Daarnaast geef ik regelmatig gastcolleges, inspiratiesessies, trainingen en workshops op het gebied van amplitie.

    Deze workshop is volgeboekt.

  • Workshop 2 (GEANNULEERD)

    Grensoverschrijdend gedrag in de sport

    ‘Nee is nee…. toch?! Waar ligt jouw grens? Samen in gesprek over grensoverschrijdend gedrag.’ Onderwerpen: soorten grensoverschrijdend gedrag (GOG), GOG in de sport, grenzen herkennen en mogelijke hulp.

    Over Sophie Langenberg
    Sophie Langenberg geeft deze workshop, naast fanatiek sporter is zij sporttrainer en psycholoog. Zij werkt in de sport- en fitnesswereld als trainer van groepen. En als psycholoog begeleidt ze naast kinderen en jongeren ook (top)sporters. Ze kent de sportwereld van verschillende kanten, door zelf mee te doen, door te begeleiden en trainen en door te luisteren en praten. Ze gaat graag het gesprek aan over grensoverschrijdend gedrag (in de sport); Wat kan (nog?) wel, wat kan écht niet maar bovenal wat kan je zelf doen of laten?

    Wegens ziekte is deze workshop geannuleerd.

  • Workshop 4 (VOL)

    Omgaan met agressie (op de werkvloer en hierbuiten)

    Conflicten kunnen stress veroorzaken en zelfs leiden tot ziekte. Als je werkzaam bent in de zorg, het onderwijs of het bedrijfsleven kun je mogelijk te maken krijgen met een boze burger. Het is daarom belangrijk dat je weet hoe je met een conflict om moet gaan. Wat moet je doen als iemand je met geweld bedreigt? Of wat moet je zeggen als een woedende client je uitscheldt? In deze workshop leer je op een heldere en fijne manier hoe je effectief met conflicten en conflictsituaties om kunt gaan. Wees er dus snel bij!

    Over Habib Kazemi
    Deze cursus wordt door Habib Kazemi, docent aan Alfa College Sport en Bewegen gegeven. Habib is voormalig bondscoach Taekwondo en is een expert op het gebied van agressieregulatie en mentale weerbaarheid. Hij heeft diverse mentale weerbaarheid- en agressieregulatie projecten uitgevoerd voor verschillende grote organisaties. De deelnemers beschrijven hem als een zeer vakkundig, ervaren en inspirerende docent. Door middel van praktische oefeningen laat hij de cursisten de vraagstukken zelf beleven, ervaren en begrijpen. Hierdoor ontstaat een leerrijke en aangename leersituatie, waardoor de aangedragen oplossingen beter begrepen en uitgevoerd worden. Bovendien blijven deze oplossingen goed hangen.

    Deze workshop is volgeboekt.

  • Workshop 5

    Omgaan met jongeren in de wijk

    Hoe gaan jeugd boa's om met groepen jongeren in de wijk? Hoe slagen ze erin om duidelijk te zijn in wat gewenst gedrag is en hoe lukt het hun om het vertrouwen van groepen jongeren te winnen? Hoe onderscheid je leiders van de volgers in een groep? In deze workshop vertellen de jeugd boa's van Stadstoezicht Groningen over hun ervaringen uit de dagelijkse praktijk en hoe ze omgaan met jongeren. Deze workshop is interessant voor iedereen die te maken heeft met jongeren en groepen in en buiten het onderwijs.

    Over Stadstoezicht Groningen
    Stadstoezicht Groningen is de afdeling van de gemeente Groningen, waar buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) en toezichthouders werken. Ze gaan de straat op om hulp te bieden, als het nodig is, om mensen te waarschuwen en om eventueel in te grijpen. Bij de gemeente Groningen werken ook jeugd boa's die wijkagenten en jongerenwerkers ondersteunen in de omgang met jongeren.

  • Workshop 6

    Anders denken over bewegen, het Athletic Skills Model (ASM)

    Het Athletic Skills Model gaat over het veelzijdig laten bewegen van sporters, jong en oud. Binnen de workshop zal Jeffry jullie meenemen in het aanbieden van oefenvormen waarbij veelzijdig bewegen wordt gestimuleerd. De huidige jeugd en volwassenen zijn aanzienlijk minder fit en motorisch vaardig dan voorheen. Zij missen het plezier in bewegen. Het ASM geeft een andere betekenis aan beweegarmoede: We bewegen niet alleen te weinig, maar vaak ook te eenzijdig. Studies laten zien dat (top)sporters in hun jeugd vaak veel verschillende sporten hebben gedaan en daar hun voordeel uit halen voor hun prestaties. Deze variatie verkleint ook de kans op blessures en draagt bij aan een leven lang gezond bewegen. Het ASM is een praktisch en wetenschappelijk onderbouwd model voor alle bewegers. De unieke structuur brengt kwaliteit in een veelzijdige ontwikkeling. Dit zorgt voor betere prestaties, minder blessures, meer creativiteit en meer plezier! Graag sportkleding en zaalschoenen mee!

    Over Jeffry Snijder
    Mijn naam is Jeffry Snijder, ben inmiddels negen jaar werkzaam voor het Alfa- college Sport Bewegen en het Johan Cruijff college te Groningen. In deze negen jaren heb ik alle niveaus en leerjaren mogen lesgeven en coachen. Naast mijn werkzaamheden bij het Alfa- college ben ik Hoofd jeugdopleiding bij de voetbalvereniging HZVV te Hoogeveen. Mijn achtergrond en interesses liggen in spelsporten en de motorische ontwikkeling van jonge kinderen voor de groeispurt.

    Door mijn interesse in de motorische ontwikkeling van jonge sporters ben ik mij gaan verdiepen in het Athletic Skills Model. Inmiddels ben ik in de positie om deze cursus te verzorgen aan onze studenten. 

  • Workshop 7 (VOL)

    Positieve gezondheid

    Op welke manier beïnvloeden jouw dagelijkse bezigheden je gezondheid en vitaliteit? Hoe kun je tijdens alle fysieke, emotionele en mentale uitdagingen eigen regie houden over je gezondheid? Wat kun je zelf doen om duurzaam inzetbaar te blijven? Welk beroep je ook uitvoert of voor leert; je werk doet altijd een beroep op je gezondheid. Tijdens deze praktische en positieve workshop neem je het heft in eigen handen en kijk je wat zelf kunt doen om mentaal en fysiek gezond te blijven.

    Over Ivo van Hijum
    Workshopleider Ivo van Hijum combineert zijn werk als projectleider Vitaliteitscampus en docent binnen het Alfa-college met een baan als officier bij de Koninklijke Marechaussee, waar hij zich inzet voor duurzame inzetbaarheid van militairen en burgermedewerkers.

    Deze workshop is volgeboekt.

  • Workshop 8 (VOL)

    De zin van onzin

    Door de geschiedenis heen zijn er verhalen te vinden van grote rampen, oorlogen en pandemieën. Te midden van die verschrikkelijke gebeurtenissen trokken troubadours en theatergroepen de steden en dorpen in om mensen te vermaken. Verhalen werden aangedikt en met satire en humor werden mensen geholpen om op een gezonde manier te rouwen. Een lach en een traan zijn nauw met elkaar verbonden. Toch zie je dat er in deze tijd een duidelijk onderscheid wordt gemaakt tussen serieuze gesprekken en luchtige gesprekken. Dat is jammer. Want zowel bij studenten als bij werknemers is samen lachen soms een cruciale sleutel. Juist op momenten van verdriet, pijn en verdeeldheid.

    Over Stephen van deer Leij
    Door ervaring en aan de hand van de theorie van provocatief pastoraat neemt Pastor Stephen van der Leij je mee in de kracht van humor en buiten de kaders denken op het gebied van gespreksvoering.

    Deze workshop is volgeboekt.

  • Workshop 9

    Hoeveel bewegen we nu echt?

    Dat we te weinig bewegen en kampioen in stilzitten zijn horen en lezen we overal. Over de gezondheidsrisico's van weinig bewegen en veel zitten zijn boeken vol geschreven. Maar hoe meten we dat bewegen of stilzitten nu eigenlijk? In deze workshop geven we een overzicht van de verschillende manieren waarop je bewegen kunt meten. Er worden voor- en nadelen bij ieder instrument besproken en we gaan er zelf een aantal testen. Het gaat hierbij niet om hoe vaardig iemand is, hoe sterk of hoe fit, maar om de daadwerkelijke tijd die iemand stilzit of beweegt en hoe intensief deze bewegingen zijn. Je leert hoe je de impact van jouw interventie op het stilzitten of bewegen van mensen in kaart kunt brengen en hoe je meer data gedreven kunt werken. Heel handig voor jezelf om te weten welke impact jij maakt en nog fijner voor een opdrachtgever (bijvoorbeeld een gemeente) zodat de bijdrage beweegaanbod/beweegactiviteiten inzichtelijk zijn.

    Over Silvia Brouwer
    Silvia Brouwer is practor Vitaliteit. Ze heeft in haar onderzoeken veel gebruik gemaakt van activity trackers. Activity trackers kunnen mensen helpen om bewegen te stimuleren.

  • Workshop 10

    Ouderenzorg (intramuraal) in beweging

    “Ouderen in de zorginstellingen bewegen veel te weinig”. Meer bewegen levert gezondheidswinst op. Het is belangrijk om ouderen te stimuleren om te bewegen. Dit is letterlijk wat de inspectie van gezondheidszorg (IGZ) zegt. Tijdens deze workshop krijg je tips en tricks om ouderen in de zorginstellingen in beweging te zetten/ krijgen. Thema’s behorende bij deze workshop:

    • Bewegen in de huiskamer
    • Materiaalgebruik

    Mijn intentie is om het laagdrempelig te houden tijdens de workshop. Hopelijk kan ik je hierdoor ontzorgen en inspireren om bewoners in de zorg te laten bewegen.

    Over Sylvette Hesselink
    Ik ben Sylvette Hesselink, ik werk 15 jaar als docent bewegingsagogiek bij het Alfa college. Binnen mijn functie bezoek ik verscheidene zorginstellingen waar studenten stage lopen. In de zorginstellingen zie ik veel bewegingsarmoede.

    Door mijn workshop te volgen hoop ik je te inspireren om mensen in beweging te zetten.

    In 2019 heb ik samen met Maartenshof- Zorggroep Groningen een project ontwikkeld en opgestart om bewoners in beweging te zetten. Samen met studenten van Sport en Bewegen en Verpleegkunde zetten we de bewoners in de instelling sindsdien wekelijks beweging.

  • Workshop 11

    Gezonde wijkaanpak

    Een workshop over het gedachtengoed van de gezonde wijkaanpak. Je leert over de gezonde wijkaanpak en gaat in een snelkookpan met collega’s aan de slag om een mogelijke bijdrage van onderwijs te definiëren. Wat moet het onderwijs organiseren en wat mag je van “de wijk” verwachten. Wie is de wijk en wat zijn centrale personen? De workshop is bedoeld voor professionals uit wijkteams, gebiedswerkers, coördinatoren verrijkte schooldag, buurtsportcoaches, beweegcoaches of andere professionals die zich bezig houden met de vitale wijk. Maar ook voor docenten, die de wijk als klaslokaal willen nemen om hun studenten betekenisvol op te leiden. Juist de mix van deze professionals gaat bijdragen aan een inspiratiesessie die de voorzet geeft voor een nog betere afstemming tussen wijkgericht of gebiedsgericht werken en het onderwijs.

    Over Kim Noteltiers
    Kim is al jarenlang werkzaam bij het Alfa-college Sport en Bewegen en heeft tijdens haar loopbaan veel verschillende taken vervuld. Op dit moment coördineert ze de nieuwe flexibele inrichting van het onderwijs en werkt ze binnen de Vitaliteitscampus aan de wijkgerichte aanpak vitaliteit. 

  • Workshop 12

    Skills Box

    Kinderen bewegen minder dan tien jaar geleden en zijn daarnaast minder motorisch vaardig, zo wijst onderzoek uit. Dat is zorgelijk omdat een goede motoriek erg belangrijk is voor een leven lang bewegen en actieve leefstijl. Om het bewegen van basisschoolkinderen te stimuleren is de Skills Box in het leven geroepen. In deze box zitten allerlei sport-spelmaterialen die tijdens de pauzes en naschoolse activiteiten op het schoolplein gebruikt kunnen worden. Kinderen worden hiermee op een laagdrempelige manier gestimuleerd meer en beter te bewegen.

    Over Mark Nicolai
    Mark is werkzaam bij de Vitaliteitscampus als projectleider kansrijke generatie (de verlengde schooldag) en de Skills Box. Daarvoor heeft hij gewerkt als beleidsadviseur sport en buurtsportcoach.

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed